Dönem başkanı Peru´nun yönetimdeki 15 üyeli BMGK toplantılarında, ABD ve Rusya´nın Konsey´e sundukları tasarıların oylaması yapılırken, birbirlerinin tasarılarına sıcak bakmayan Rusya-ABD arasında düello yaşanacak.
ABD´nin hazırladığı karar taslağı bugün yerel saatle öğleden sonra oylamaya sunulacak. Üye ülke temsilcilerinin dün akşam saatlerine kadar üzerinde görüştükleri tasarıya, daha önceki 11 Suriye tasarısını veto eden Rusya´nın sıcak bakmadığı öğrenildi.
ABD´nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley de dünkü açıklamasında Rusya´nın söz konusu karar tasarısına sıcak bakmadığını belirtmesine rağmen, taslağı oylamaya sunacaklarını bildirmişti. Büyükelçi Haley dünkü BMGK konuşmasında ülkesinin BMGK´nın alacağı pozisyona bakmadan Suriye´de harakete geçeceğini belirtirken, "Suriye´de kimyasal silah kullanılmasında kimin suçlanacağı"na ilişkin karar tasarısı için oy istemişti.
Karar taslağı, kimyasal silah saldırılarından kimin sorumlu tutulacağı konusunda yeni bir soruşturma başlatılmasını ve yeni bir BM Bağımsız Soruşturma Mekanizmasının (UNIMI) kurulmasını öngörüyor. Taslağa göre görev süresi bir yıl olacak olan mekanizmanın gerek duyulduğunda görev süresi BMGK tarafından uzatılacak.
Rusya´nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada tasarıyı değerlendireceklerini belirtmesine rağmen, Suriye´ye ilişkin karar tasarılarında bugüne kadar 11 kere veto hakkını kullanan Rusya´nın bu tasarıda da "hayır" oyu vererek tasarıyı veto etmesi bekleniyor.
SURİYE´DE KİMYASAL SALDIRI TARTIŞMASI
Çatışmaların başladığından bu yana Esad rejimi ile silahlı muhalifler birbirlerini kimyasal silah kullanmakla suçladığı Suriye´de, Ağustos 2013´te Doğu Guta´ya atılan roketler yüzlerce kişiyi katlederken, BM bölgede Sarin gazı tespit etmişti. Ancak BM bu gazı kimin kullandığı konusunda bir bulguya ulaşamadı.
4 Nisan 2017´de Han Şeyhun´da 80´den fazla kişinin yaşamını yitirdiği bir başka katliamın ardından BM ile Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü´nden (KSYÖ) ortak araştırmasında, Suriye Esad rejiminin kimyasal silah kullandığı bulgusuna ulaşılmıştı. Ancak BM raporunun sonuçlarını kabul etmeyen Rusya, BMGK ve KSYÖ´nin oluşturduğu BM Bağımsız Ortak Mekanizması´nın görev süresinin yenilenmesini veto etmişti.