BM Irak Yardım Misyonundan yapılan açıklamada, Irak anayasasına göre Kerkük´ün Irak merkezi hükümetinin yetki alanında olduğu ve Irak bayrağı dışında bir bayrağın asılmaması gerektiği ifade edildi.
Açıklamada Irak´taki birçok etnik ve dini grup arasındaki uyum ve barışı tehlikeye atabilecek tek taraflı adımlar konusunda uyarıda bulunuldu. Kerkük´teki kamu binalarına IKBY bayrağının asılmasının endişe verici olduğu belirtildi.
Kerkük Valiliği geçtiğimiz hafta, resmi yazışmalarda Arapça´nın yanı sıra Kürtçe´nin kullanılması zorunluluğu getirmişti. Ayrıca, Nevruz Bayramı vesilesiyle hükümet binalarına Irak bayrağının yanında IKBY bayrağının da çekilmesi için teklif verilmişti.
Buna tepki gösteren Türkmen Cephesi, eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani´nin liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyesi Vali Kerim´in "ateşle oynadığını" belirtmişti.
20 Mart´ta konuyla ilgili konuşan Türk Dışişleri Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, "Kerkük´ün statüsüyle ilgili tek taraflı tasarrufların Irak´taki uzlaşı ve istikrar çabalarına zarar verme tehlikesi var" demişti.
Irak´ın kuzeyinde yer alan Kerkük, Irak merkezi hükümeti ve IKBY arasında 140´ıncı madde kapsamında tartışmalı bölge sayılıyor. Kerkük İl Meclisi´nin kararıyla kentte Arapça, Kürtçe, Türkmence ve Süryanice resmi dil kabul ediliyor.
IŞİD´in Haziran 2014´te ülkenin ikinci büyük kenti Musul´u ve diğer bölgeleri ele geçirmesinden sonra, IKBY´ye bağlı Peşmerge güçleri Kerkük başta olmak üzere tartışmalı bölgelerin büyük çoğunluğunu kendi hâkimiyetine aldı.
Kerkük kenti aynı zamanda Duhok kentinden sonra en çok iç göçmen barındıran ikinci kent konumunda.
-Timetürk