İlk çıktıkları günden bu yana modern döneme ait olup çeşitli konulara ilişkin haber, eleştiri, inceleme ve araştırmanın yanı sıra, birçok renkli fotoğraf, resim ve karikatürde yer aldığı mevkutelere, dergi denilmektedir.
Yazılı materyalleri sıraladığımızda, hayatı anlama ve anlamlandırma konusunda ilk sırayı, mutlaka kitaplar alırdı. Günceli takip etmek için ise, ikinci sıraya gazete dâhil edilirdi.
Dergiler ise, hem bunlarla birlikte, hayatı anlama ve anlamlandırma ve günceli takip etmenin yanında, bu iki materyalin insana verdiği, vereceği bilgiye birde ilave olarak kişiye düşünce sahibi olma, düşünce üretme, hem güncel ile daha ilerisini takip etme ile birlikte, analizde bulunma yetisi de vermektedir. Bu özelliğinden dolayı dergi unsurunu ?mümkün mertebe´ ihmal etmemek gerekirdi.
İşte bizde, o tür materyaller arasında bir sıralama yaptığımızda, kendi ?üstlendiği´ işlevine koşut olarak, diğer materyallerin de görevini ifa eden dergilerin önemini kavrayıp kabul ettiğimizden dolayı, bize gelen dergileri, site olarak, onları mümkün mertebe, bir nebzecikte olsa, tanıtmaya özen gösteriyoruz?
Bu yılın (2018) son ayında yayımlanmış bulunan ve bize ?kardeşlik ve dostluk hatırına´ gönderilen iki dergiyi, içeriklerinden hareketle tanıtmaya çalışacağız?
Bu dergiler; a) Davet Mektebi, b) Köklü Değişim Dergisi idi.
a) Davet Mektebi?
Dergi (47. Sayı, Aralık 2018) kapağa şafak gençliğini yerleştirmiş. Bu meyanda kapak konusunda gençlik ile ilgili yazılar var; Prof. Dr. Mehmet Akbaş´ın ?Genç Kardeşime Mektup; Feride Semir Karadaş´ın ?Asrın Ağladığı Gençler? ve Ali Kılıç´a ait ?Nasıl Bir Gençlik? yazıları yer almaktadır.
Bunun dışında, dergide birçok konu ile ilgili yazılarda bulunmaktadır.
?Nasıl Bir Gençlik? Başlıklı yazısında Ali Kılıç, evlilik yolu ile kendini korumaya alan, ya da oruç ile nefsini terbiye eden gençlere ihtiyaç olduğundan maada şöyle demektedir; ?Hz. Yusuf´a (a.s) yapılan teklif gibi kendisine gelen teklifleri her an ve ortamda Yusuf (a.s) gibi ?Ben Rabbimden korkarım´ diyerek reddeden gençler lazımdır asrımıza!? diye önemli bir tespitte bulunmakta ve not düşmektedir.
***
b) Köklü Değişim Dergisi?
Tanıtmayı düşündüğümüz ikinci dergi Köklü Değişim Dergisi (147. Sayı, Aralık 2018) idi.
?Suskunluğun Kırılma Noktası´ alt başlığı ile yayımlanan Köklü Değişim Dergisi bu sayıda, hemen hepimiz, daha doğrusu toplumun tüm katmanlarını (dinî, mezhebi, ideolojik vb.) cenderesi altına almış, darbeler dönemi ?geçtiği´ halde ?yine de bir türlü tasallut altında olduğu izlenimi veren yargı konusundan hareketle ?hukuk ve adalet´ konusunu işlemiş?
Derginin kapağında ?Türkiye´nin Bitmeyen Hukuk ve Adalet Sorunu´ ibaresi bulunmaktadır.
Derginin bu sayısında, konu ile ilgili olarak, aralarında sosyologların, hukukçuların, yazarların ve STK temsilcilerinin gerek soruşturmaya verdiği cevaplar ve gerekse de müstakil olarak kaleme aldıkları yazılarda konu tüm yönleriyle işlenmektedir.
Hukuk ve adalet insan ve özellikle de biz Müslümanlar için en önemli ve hayati bir temele sahip olduğu halde, iktidar değişmelerine rağmen, bir sorun olarak karşımızda durmaktadır.
Eğer bir mülk üzerinde yer alıyor, eksenimiz belirlemede, tanımlamada mülk öneme haiz olacaksa, Hz. Ömer (r.a)´ın vurgusu bir hayli önem kazanmaktaydı; Adalet mülkün temelidir!?
Derginin ?takdim´ yazısında konu ile ilgili olarak bizce şu ifade öne çıkmaktaydı: ?Günümüzde bu adaletin, yalnızca sözde kaldığını, yani duvardaki bir levhadan ibaret olduğunu, Türkiye nüfusunun önemli bir yekûnu tecrübe etmiştir. İslâmi davet taşıyıcıları ise, bu adaletsizliği özellikle ve üstelik tekrar tekrar tecrübe etmişlerdir.?
Her iki dergide, kendi bütünlükleri içerisinde İslâmi kimliği öncelemekte ve onu her şeyden ziyade öne almaktaydılar.
***
Haber Duruş.com olarak, bundan sonra, bize gönderilen dergilere yönelik, sitemizde, çıktığına dair tanıtım haberi yapacağız?
Bunu da, hassaten belirtmek istiyoruz.