Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye düşmanlığını gizlemedi!

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed, Türkiye karşıtı kara propagandaya alet oldu. Medine Müdafaası´nda kahraman rolüyle bilinen Osmanlı Paşası Fahreddin Türkan´a dil uzatan Zayed´in paylaşımı, Türkiye´nin tepkisine yol açtı.

Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye düşmanlığını gizlemedi!

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed, sosyal medyada Türkiye karşıtı yapılan karalama kampanyasına destek vererek, çirkin propagandayı kendi sayfasından yayınladı.

Zayed, Iraklı bir Twitter kullanıcısının paylaşımını kendi Twitter sayfasında servis etti. Skandal paylaşımda şu ifadeler yer alıyor:

1916 yılında Türk Fahri Paşa´nın Medinetü´l Münevvere halkının hakkına girdiğini ve onların mallarını çaldığını, onları kaçırdığını, Şam´dan İstanbul´a "Seferberlik" ilan ederek , Medine´deki elyazması eserleri çaldığını biliyor muydunuz? İşte Erdoğan´ın dedelerinin Müslüman Araplarla ilişkisi buydu"

 

Resmi Twitter´da görüntüleResmi Twitter´da görüntüleResmi Twitter´da görüntüle

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, BAE Dışişleri Bakanı Zayed´in bu skandal paylaşımına sert tepki gösterdi.

Kalın, Twitter´dan yaptığı açıklamada, "Birleşik Arap Emirlikleri Zayed´in Türkiye karşıtı yalanlarla dolu propagandayı yayınlaması bir utançtır. Fahreddin Paşa, İngiliz planlarına karşı Medine´yi cesurca savundu. Ne pahasına olursa olsun Cumhurbaşkanı Erdoğan´a saldırmak yeni moda mı?" ifadelerini kullandı.

 

Fahreddin Paşa kimdir?

Fahreddin Paşa, özellikle Birinci Dünya Savaşı sırasında çıkan Şerif Hüseyin İsyanı´nda zor şartlar altında Medine´de yönettiği 2 yıl 7 ay süren Medine Müdafaası ile biliniyor

Fahreddin Paşa, Mondros mütarekesinden sonra Medîne´yi teslim etmemekte etmemek için 72 gün direnmişti. 27 Ocak 1919 da İngilizler tarafından savaş esîri olarak Mısır´a götürüldü. 5 Ağustosta Malta´ya sürgün edildi. Malta´nın Fort Salvadore Kışlası´nda 2 yıl 33 gün tutuklu kaldı. Esâret yıllarında dahi, İngilizlerin tüm zorlamalarına rağmen askerî üniformalarını hiçbir zaman üzerinden çıkarmamıştı.

 

 
 

Fahreddin Paşa

İngilizlerin, İstanbul´da savaş suçlularını yargılamak için kurdurduğu Nemrud Mustafa Divân-ı Harb´i diye isimlendirilen mahkeme tarafından îdâma mahkûm edildi. 8 Nisan 1921 de Malta´dan kurtulan Fahreddin Paşa, Berlin´de karşılaştığı Enver Paşa´nın dâvetiyle Moskova´ya gitti. 2 Ağustos 1921 de Sarp sınır kapısından Türkiye´ye döndüğünde Kâzım Karabekir Paşa tarafından askerî merâsimle karşılandı. Ankara´ya geldiğinde de Mustafa Kemâl, etrafındakilere "Sağlığında adını tarihe altun harflerle yazdıran kahraman" diye takdim etmişti Fahreddin Paşa´yı. 9 Kasım 1921 de Afganistan büyükelçisi oldu. 12 Mayıs 1926 da tekrar Türkiye´ye döndü. Askerî Yargıtay Divanı ikinci başkanlığı da yapan Paşa, 5 Şubat 1936 da tümgeneral rütbesinden emekli oldu. 22 Kasım 1948 de 80 yaşında iken trenle Ankara´ya gittiği esnâda Eskişehir yakınlarında kalp krizi geçirerek vefât etti. Vasiyeti üzerine Rumelihisarı Aşiyan Mezarlığı´na defnedildi. 4 çocuğundan ikisi askerliği seçerek general oldular.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER