Uzun bir sürecin ardından bedelli askerlik resmen yürürlülükte. Resmi Gazete´de yayımlanmasının ardından başvurular resmi olarak başlarken, çalışanların bu süreçte izleyeceği iki ayrı yol bulunuyor.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Melis Elmen, bedelli askerlik düzenlemesinde yer alan 21 günlük askerlik eğitimini, işverenler ve çalışanlar açısından değerlendirdi. Melis Elmen sürece ilişkin kritik tespitlerde bulundu.
21 günlük askerlik eğitimi, bedelli askerik yapmayı planlayan birçok çalışanı kararsız bırakmış durumda. Sosyal Güvenlik Uzmanı Melis Elmen, çalışanların iki ayrı seçeneği olacağı vurgusunda bulunurken "Başvuru yapıldıktan sonra aldıkları kağıtları iş yerine beyan edecekler. bedelli askerlik yapacak kişinin iki seçeneği var: Birincisi, 21 gün boyunca ücretsiz izinli sayılmak. Yani 21 gün sonra döndüğünde işinden olmamak isteyenler işine başlayabilir. İşveren işçiyi işe almak ve ücretsiz izinli saymak zorunda." şeklinde konuştu.
Elmen "İzinden, ücretinden kesemez. İşveren, işçinin sadece o döneme ait ücretini ödemeyecek. İkinci olarak, işinden ayrılmak isteyen ve 21 gün sonra farklı bir yola gitmek isteyenler varsa, tazminatlarını alabilecekler. Askerlik sebebiyle en son çalıştığı iş yerindeki süre kadar tazminatlarını talep edebilecekler" diyerek çalışanlar için ikinci seçeneği açıkladı.
"İşveren ´ben seni 21 gün izinli saymıyorum, işten atıyorum" diyebilir diyen Melis Elmen, bu takdirde işverenin çalışana tazminat ödemesinin zorunlu olduğunu söyledi. Ayrıca çalışanın işten ayrılmak istememesi durumunda ihtar çekmek ve işe iade davası açmak şeklinde farklı hukuki seçeneklerin de mevcut olduğunu aktardı.
İşveren ve çalışan arasında bedelli askerlik nedeniyle doğabilecek sorunlara dikket çeken Elmen "İşveren askere gidiyor diye çalışanını işten çıkaramaz. Performans düşüklüğü gibi sebeplerden işten çıkarabilir ama bunu yazılı olarak beyanlarla kişiye daha önceden sunmuş olması gerekiyor." diyerek sürece ilişkin belirsizlikleri aydınlattı.