Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, cemaat yurdunda maruz kaldığı baskıları bir video ile anlatan ve psikolojik olarak yıprandığını söyleyerek yaşamına son veren Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara'nın ölümüne ilişkin dosyayı kapattı.
Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Kara'nın kaldığı ve Nur cemaatine ait olduğu belirtilen yurdu sorumlularının yanı sıra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, yurtlardan sorumlu Vali Yardımcısı hakkında, “Görevi Kötüye Kullanma”, “İntihara Yönlendirme” ve “Anayasa’nın 2. ve 24. Maddesine aykırılık” gerekçesiyle 13 Ocak 2022’de Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
Suç duyurusunu işleme alan Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı, Elazığ Valisi Toraman ile yurtlardan sorumlu Vali Yardımcısı hakkındaki dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin yaptığı inceleme ve değerlendirme sonucunda üst düzey memur oldukları gerekçesiyle Vali Toraman ile yurtlardan sorumlu Vali Yardımcısı hakkındaki iddiaların "soyut ve genel nitelikte" bulunduğu, somut bilgi ve belgeye dayanmadığını iddia ederek “İşleme konulmamasına” karar verdi.
Kararı yorumlayan eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, “Eldeki kanıtların ön inceleme yapılmasını gerektirecek nitelikte somut olduğu gözetilerek, idareden ön inceleme yaptırılması istenilmesi gerekirdi. Bunun sonucuna göre de idare, soruşturma açılmasına veya açılmamasına karar vermek yetkisine sahip. Soruşturma açılması kararı verilirse Savcılık soruşturmayı yürütür, soruşturma açılmasına yer olmadığı kararı verilirse o karar kesin olmayıp, idari yargı denetimine tabi idi” dedi.
Eminağaoğlu şöyle konuştu: “Etkili soruşturma koşullarını ortadan kaldıran bir karardır. Yargı kurumları, soruşturma açılmasını gerektirir kanıtların olduğu yerde, kişinin konum ve sıfatına değil, hukukun gereğine göre hareket etmek zorundadır."
Ne olmuştu?
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi Enes Kara yurt olarak kullanılan Nur cemaatine bağlı evde gördüğü baskıları anlattığı bir video çektikten sonra yaşamına son vermişti. Kara’nın intiharı sonrasında Elazığ’da yapılan eylemler nedeniyle Elazığ Valiliği, kentteki eylem ve etkinlikleri 15 gün süreyle yasaklamıştı. Enes Kara’nın çektiği videoya da yayın yasağı getirilmişti. Enes Kara’nın babası Mehmet Kara, “Evladımı ölüme sürükleyen cemaat değil, etrafındaki ateist arkadaşları oldu” açıklamasını yaparken intihar sonrasında olayı haberleştiren yerel gazeteci Faik Akgün, Nur cemaati üyeleri tarafından tehdit edilmişti.
Kaynak: Gazete Duvar