BAŞKANLIK BÜROKRASİSİ GÜN SAYIYOR

Bakanlıklara TBMM dışından bakanlar iş başı yapmasına karşın, Beştepe´de bakanlıklara ve icraya politika belirlesin diye kurulan ofis ve kurullar atama bekliyordu. ABD ve Almanya ziyareti sonrası TBMM´nin açılışını bekleyen üst düzey atamaların, iktidarın

BAŞKANLIK BÜROKRASİSİ GÜN SAYIYOR

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi´ne geçildikten sonra 24 Haziran seçimlerinin ardından devlet yönetiminde oluşturulan yeni yapı ve kurullarla ilgili nasıl bir çalışma yapıldığı ve kimlerin atanacağı merak ediliyordu. ABD ve Almanya ziyareti sonrası TBMM´nin açılışını bekleyen üst düzey atamaların, iktidarın Kızılcahamam Kampı´ndan sonra gerçekleşeceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanı´nın, ataması yapılmayan ofis ve kurullara, eski bakanlar, şirket yöneticileri ve STK´lardan isimleri atayacağı tahmin ediliyor.

ATAMA BEKLEYEN 9 KURUL

Öte yandan Başkanlık Sistemi ile birlikte bakanlıklara ve icraya politika belirleyecek, 9 yeni kurul oluşturulmuştu. Doğrudan Cumhurbaşkanı´na bağlı olacak ve başkanlarının atanması beklenen kurullar şöyle: Yerel Yönetim Politikaları Kurulu, Sosyal Politikalar Kurulu, Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu, Hukuk Politikaları Kurulu, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu, Ekonomi Politikaları Kurulu, Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu.

 

ATAMALARDA İKİ İSİM ETKİLİ

Ekonomi ve yeni sistemde McKinsey tartışmalarının hararetlendiği bir dönemde; Başkanlık Sistemi ile oluşturulan devlet bürokrasisinde önceki iki başbakanlık müsteşarının etkili olduğu konuşuluyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve İçişleri Eski Bakanı Efkan Ala. Bu konuda isim önerisi ve politikalar konusunda uluslararası yönetim danışmanlık şirketinden destek alınıp alınmayacağı ise bilinmiyor.