Başbakan Binali Yıldırım, ATO Congresium´da Engelli Vatandaşların EKPSS ve Kura Yöntemiyle Kamu Kurumlarına Yerleştirilmesi Töreni´nde yaptığı konuşmada, engellilerin kamuya yerleştirilmesine ilişkin kurallar hakkında bilgi verdi ve 329 engelli vatandaşın kura ile kamu kurumlarına yerleştirileceğini belirtti.
İlkokul, ortaokul mezunu engellilerin kura ile lise, üniversite ve daha üst eğitim kurumlarından mezun olanların ise EKPSS puanları ile kamuya yerleştirildiklerine işaret eden Yıldırım, "Birinde kura var, şans var, diğerinde de bilgi, beceri, azim var. Keşke imkanımız olsa da bütün vatandaşlarımıza iş, aş imkanı bulabilsek." dedi.
Yıldırım, şöyle konuştu:
"Türkiye, dünyada bir yıl içinde nüfusuna göre en fazla istihdam oluşturan ülke. Son bir yıl içerisinde 1,5 milyon vatandaşımıza iş bulduk. Bütün Avrupa Birliği ülkeleri bu kadar iş bulamadılar. Bu da neden oluyor? Türkiye büyüyor, kalkınıyor. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, bakanlarımız, bütün yöneticilerimiz vatandaşımızın işlerinin daha kolay olması için, daha rahat etmesi için, daha fazla imkan sahibi olması için canla başla çalışıyoruz. İnşallah imkanlarımız arttıkça daha çok kardeşimize, engelli, engelsiz vatandaşımıza imkan sağlayacağız, iş bulacağız. Devlette olmazsa özel sektörde. Devlet ihtiyacı kadar alacak. Herkes memleketin kalkınması için işin ucundan bir yerinden tutmuş olacak.
Bugün 2 bin 500 kardeşimizi işe yerleştiriyoruz. 2 bin 500 de yıl sonuna doğru kasım, aralık aylarında yerleştirmiş olacağız. Böylece 5 bin sözümüzü tutacağız. Milli Eğitim Bakanlığı da öğretmen alıyor, 500 öğretmeni sizler arasından seçecek. Ayrıca 500 kişi de engelli öğretmenlerimiz olacak."
"En büyük servetimiz, vatandaşımızın mutluluğu"
Başbakan Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yaptığı dönemde Turkcell, Avea, Telekom ve Vodafone´dan yetkililer ile yaptığı görüşmede "Arkadaşlar size görev veriyoruz. Siz, engellilere iş vereceksiniz. Sizin işiniz akıl işi. Fiziksel engeli olan da yapabilir başka engeli olan da yapabilir. Evlerinde oturdukları yerde iş yapacaklar. Hem para kazanacaklar hem de sizin bu istihdama bir faydanız olacak." dediğini anlattı.
"Ulaşımda, iletişimde, hayatın her yerinde ben de varım" başlıklı projeyi hatırlatan Yıldırım, bu projeye büyük ilgi gösterildiğini, evde çağrı merkezi kurulduğunu dile getirdi.
İlk teşebbüslerinde 500 kişiye istihdam sağladıklarını bildiren Yıldırım, şöyle devam etti:
"Birkaçının evlerine ziyarete gittim. Anne babalarıyla tanışma fırsatımız oldu. ´Nasıl bir değişim oldu´ dedim. Dedi ki ´Tamamen değişti. Hayata küsmüş, morali bozuk evladımız şimdi evlenme, gelecek, kariyer planı yapıyor. Bambaşka bir şey oldu.´ O çok küçük bir örnekti. Ama bugün elhamdülillah, milletimizin, devletimizin imkanları daha fazla. Binlerce kardeşimize iş, aş sağlayabiliyoruz. Artık Türkiye´de engelliler, engelsizdir. Hepsi yarınına umutla bakıyor. Sizlerin azmi ve gayreti, milletin büyük desteğiyle, bu imkanları daha büyütmek, artırmak için çabalıyoruz, gayret gösteriyoruz. Engel tanımayan mutlu bir ülke için gece gündüz demeden daha çok çalışacağız. En büyük servetimiz, vatandaşımızın mutluluğu, sizin gülen yüzünüzdür. Yeter ki yüzünüz gülsün, daha nice yıllar biz, sizler için çalışalım, çabalayalım ve üretmeye devam edelim."
"Bu, zihniyet değişimidir"
Yerli otomobilde markanın da projenin de aklın da aracın da Türkiye´nin olacağını vurgulayan Yıldırım, yerli otomobilin her yönüyle milli olacağını ifade etti.
Son 16 yılda engelli vatandaşlara hizmetteki yönetim zafiyetinin ortadan kalktığına dikkati çeken Yıldırım, "Engellileri yük gören, engellilerle karşılaşmaktan imtina eden, onları ihmal eden, yok sayan bir yönetim anlayışından, engellileri baş üstünde tutan bir yönetim anlayışına... Bu, zihniyet değişimidir. Yeter mi yetmez." dedi.
"Kamuda 52 bin engelli memur var"
Yıldırım, engelli vatandaşların daha fazla istihdamının önündeki engellerin kaldırıldığını, engelli memur atamalarının, atama kontenjan sınırlaması dışında tutulmasının sağlandığını belirtti.
Engelliler için ayrı sınav sisteminin getirildiğini anlatan Yıldırım, "Burada yarış zaten baştan adaletsiz başlıyor. Onun için dedik ki burada yine bir pozitif ayrımcılık yapalım, EKPSS´yi getirilim. Sonra arkadaşlar dedi ki ´Bu sınav sonucu 2 yıl geçerli, sonra başa dönüyor, tekrar sınava giriyor. Bir sürü zahmet, bir sürü masraf.´ Ne yapalım? ´4 yıla çıkaralım. Puanını artırmak isteyen 2 yıl sonra yine girsin ama girmezse 4 yıl geçerli olsun.´ Bunu da getirdik. Niye? Hayatınızı kolaylaştırmak için." ifadelerini kullandı.
Engelli memurların yer değiştirmelerinde ciddi kolaylık sağlandığını, çalışma şartlarının iyileştirildiğini belirten Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti:
"Mesela nedir o? Gece vardiya tutacak. Şimdi engelliler vardiya işinden muaf. Bu da bir kolaylık. Bütün bu uygulamalarla beraber engelli memur istihdamında da önemli artışlar oldu. 2002´de engelli kontenjanından memur çalışan sayısı 5 bin 777, bugün 52 bin civarında yani 10 kat artmış. Bugünkü 2 bin 500 kişiyi de saymıyorum. Onu da ilave edersek 55 bine yaklaşıyor. Hayırlı uğurlu olsun. Yine yıl sonunda 2 bin 500 daha yerleştirme yapacağız, 500 de öğretmen, 3 bin. Ne olacak? 58 bine doğru gelmiş olacağız."
"Engelli aldığın zaman kafadan sigorta primi ödemeyeceksin"
Başbakan Yıldırım, özel sektörde çalışan engellilerin hayatını kolaylaştırmayı da ihmal etmediklerini belirterek, 2014´te değişikliğe gidilerek, özel sektörde istihdamı artırmak için teşvikler getirildiğini hatırlattı.
Yıldırım, engelli istihdamına ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü:
"Diyelim ki engelli alma mecburiyeti yok ama engelli çalıştırırsa ve kota fazlası engelli alırsa bu işverenler için kolaylıklar getirdik. Nedir bu kolaylıklar? Sigorta primi destek miktarı yüzde 50´ydi, yüzde 100´e çıkardık. Primini biz ödüyoruz. Yani sen engelsiz yerine engelli aldığın zaman kafadan sigorta primi ödemeyeceksin. Onun için niye almıyorsun kardeşim. Hem kar ediyorsun hem de engelliye iş veriyorsun. Buradan işverenlerimize sesleniyorum, bu imkanı belki de bilmiyorlar, her engelli için sigorta primini Bakanlık karşılıyor, dolayısıyla sizin yükünüz azalıyor, daha çok sosyal sorumluluk almış oluyorsunuz."
Korumalı iş yerleri hakkındaki yönetmeliğin uygulamaya konulduğunu anlatan Yıldırım, engelli vatandaşların eğitime katılmalarının önündeki engellerin kaldırıldığını belirtti.
"Artık bir sefer rapor yetiyor"
Özel eğitimden faydalanmak için gereken yüzde 40 engel oranının, yüzde 20´ye düşürüldüğünü, yaş sınırının da kaldırıldığını vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi:
"Demek ki daha az engel olunca bu haklardan istifade edeceğiz. Adamın kolu, bacağı yok, her sene rapor. Yahu geri mi gelecek bu kol, bacak? Bu ne biçim iş, ne kepazelik. Bunu kaldırdık. Bunlarda artık bir sefer rapor yetiyor, sonra o doktora git, bu doktora git, kapı kapı dolaş, merdivenler uygun değil... Şimdi hepsi bir araya geliyorlar. Engellimizin karşılığı var, raporunu da yazıp, imzalayıp veriyorlar. Bunlar yenilikler. Sonra bir de bunları belirli zamanda toplanırlar, verirler, vermezler, keyifleri ne zaman gelirse... Böyle bir şey yok. Belirli hastanelerde sürekli, diyelim 300 yataklı ama diğerlerinde de zamanları belli. Maksat kolaylaştırmak."
Yıldırım, konuşmaların ardından, butona basarak engellilerin kamu yerleştirilmesi için kura işlemini başlattı.
Programa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ile diğer yetkililer katıldı.