BAŞBAKAN YARDIMCISI VE HÜKÜMET SÖZCÜSÜ BOZDAĞ:

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Türkiye ile ABD karşı karşıya elbette gelmemelidir. Biz ´gelmesin´ diye uğraşıyoruz ama bu sadece Türkiye´nin uğraşıyla olacak bir iş değil. Aynı şekilde ABD´nin de arazideki görevlilerini, Türkiye ile

BAŞBAKAN YARDIMCISI VE HÜKÜMET SÖZCÜSÜ BOZDAĞ:

- "Türkiye ile ABD karşı karşıya elbette gelmemelidir. Biz ´gelmesin´ diye uğraşıyoruz ama bu sadece Türkiye´nin uğraşıyla olacak bir iş değil. Aynı şekilde ABD´nin de arazideki görevlilerini, Türkiye ile karşı karşıya gelmemeleri konusunda uyarması ve onların da Türkiye ile karşı karşıya gelmemeye özen göstermesi gerekir"
- "Türkiye´ye kimse bu konuda süre ve sınır tayin edemez. Etmeye hakkı da yoktur. Bu harekatın hedefi bellidir. Hedef bölgede PKK, KCK, YPG, PYD ve DEAŞ terör örgütleri temizlenene kadar ve son terörist etkisiz hale getiriline, bölge terörden arındırılana kadar devam edecek"

Bozdağ, TGRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. 

Zeytin Dalı Harekatı´na ilişkin bir soruyu yanıtlayan Bozdağ, bu harekatın stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı. 

Harekata bir günde karar verilmediğini ve uzun bir değerlendirme sonucu bu kararın alındığını aktaran Bozdağ, "Bunun planlaması Ankara´da ve arazide çok detaylı çalışmalardan sonra yapıldı. Arazideki bütün şartlar, bütün mevziler, terör örgütlerinin lojistik alanları, barınakları, inleri... Bunlara dair bütün veriler değerlendirildi." dedi. 

Harekat boyunca yaşanabilecek bütün iklim değişikliklerinin de göz önünde bulundurulduğunu ifade eden Bozdağ, ilk hafta yaşanan yağışları hatırlattı. 

Bu yağışların araçların intikalini zorlaştırdığını belirten Bozdağ, hatta bu durumun bazı SİHA´ların ve İHA´ların kullanımını da engellediğini aktardı.

Bozdağ, "Bütün bunlara rağmen kahraman Mehmetçiklerimiz planlandığı gibi adım adım Afrin´e doğru ilerleyişini sürdürdü. Bu cumartesi hava şartlarının daha elverişli hale gelmesinden sonra da harekattaki ilerleme hızlandı. Şu ana kadar 712 terörist etkisiz hale getirildi ve teröristlere ait sığınak, barınak, mühimmat ve diğer lojistiklerini sakladıkları yerlerde imha için yapılan çalışmalarda da çok ciddi neticeler elde edildi." diye konuştu. 

Zeytin Dalı Harekatı´nın başarılı bir şekilde hedeflerine ilerlemeye devam ettiğini vurgulayan Bozdağ, sivil insanların zarar görmemesi için de çok titiz bir çalışma yürütüldüğünü bildirdi. 

- Harekatın süresi

Harekatın ne kadar süreceğine ilişkin bir soruya Bozdağ, şu yanıtı verdi:

"Zeytin Dalı Harekatı´nın süresi konusunda bizim bir tahminimiz var ama bu tahmini, Türkiye ve dünya kamuoyuyla paylaşmadık. Çünkü bizim tahminimiz, bütün imkan ve kabiliyetlerimize bakıp arazideki teröristlerin ve arazinin bütün şartlarını dikkate alarak tespit edildi. Ama bütün bunları belirleyecek şey yine iklim şartları, mücadele sırasında yaşanan olaylar, meydana gelen gelişmeler. Onları önceden tespit etme imkanı yoktur. O nedenle bu harekata süre biçme imkanı yoktur. ´Süreli olsun, sınırlı olsun´ diyen ülkelerin, bunu demekle netice alınamayacağını en iyi kendileri bilmektedir. Türkiye´ye kimse bu konuda süre ve sınır tayin edemez. Etmeye hakkı da yoktur. Bu harekatın hedefi bellidir. Hedef bölgede PKK, KCK, YPG, PYD ve DEAŞ terör örgütleri temizlenene kadar ve son terörist etkisiz hale getiriline, bölge terörden arındırılana kadar devam edecek. Peki bu ne kadar sürecek? Onu bilemeyiz. Zaman içinde ortaya çıkan durumlara göre şekillenecek."  

Bozdağ, Türkiye´nin buradaki harekatı en kısa sürede bitirmeyi hedeflediğini de açıkladı. 

- Münbiç açıklamaları 

ABD´den yapılan "Münbiç´ten çekilmeyeceğiz" yönündeki açıklamaların hatırlatılarak, "Sayın Cumhurbaşkanı da ´çekilmeyeni vururuz´ dedi. Onun etrafında bir tartışma yürüyor. Bu tartışmalara ne dersiniz?" sorusu üzerine Bozdağ, Türkiye´nin odaklandığı ana hedefin Afrin bölgesini terörden temizlemek olduğunu belirtti. Afrin bölgesinde ismi farklı olan birçok yerleşim bölgesi bulunduğuna işaret eden Bozdağ, onların tamamı terörden temizlenene kadar Zeytin Dalı Harekatı´nın devam edeceğini ifade etti. 

Bozdağ, "Burası başarıya ulaştıktan sonra, biz çok net bir şekilde söylüyoruz, Türkiye´nin sınırını, toprak bütünlüğünü, bölgedeki yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini tehdit eden ve bizim sınırımız boyunca PKK terör devleti yapılanmasını sağlayacak hiçbir girişime Türkiye rıza göstermez, buna izin vermez. Kimse de bunu bizden beklememeli, beklemeye de hakkı yoktur." dedi. 

Hiçbir ülkenin yanı başında 40 yıldır terör estiren bir yapının devletleşmesine müsaade etmeyeceğini vurgulayan Bozdağ, Türkiye´nin her zaman PYD/YPG´nin PKK´nın yavrusu olduğunu söylediğini aktardı.

Bekir Bozdağ, bu örgütlerin PKK tarafından kurulduğunu ve yönetildiğini belirterek, şu görüşlere yer verdi:

"Hem Fırat´ın doğusunda hem batısında, Münbiç´te, Afrin´de, Rakka´da, Deyrizor´da olan PYD/YPG´yle PKK aynıdır. Dolayısıyla ´Oradaki ayrı buradaki ayrı´ dememek lazım. Şimdi Afrin´de Türkiye´yi meşru müdafaa hakkını kullanmakta haklı bulan ABD dahil uluslararası toplumun, Türkiye´nin Afrin´den sonra Münbiç´te ve diğer alanlarda atacağı adımları da uluslararası hukuk bakımından haklı bulacaklarına ben inanıyorum. ABD ile Türkiye ilişkileri daha iyi olsun diye biz uğraşıyoruz. Aynı uğraşı ABD´nin de vermesi lazım. Türkiye ile ABD ilişkilerinin iyi olması hem ABD´nin hem Türkiye´nin hem de iki ülke halklarının ayrı ayrı menfaatinedir. Biz DEAŞ´la ve bölgedeki bütün terör örgütleri ile birlikte mücadele edelim dedik. Ama ABD, DEAŞ´a karşı bizimle değil, terör örgütü olduğunu bildikleri PYD-YPG ve dolayısıyla PKK ile işbirliği yaparak mücadeleye girdi."

Bir terör örgütünü bitirmek için başka bir terör örgütünü kullanmanın yanlışlığına dikkat çeken Bozdağ, bu yanlışlığı defalarca ABD´ye hatırlattıklarını bildirdi. 

ABD´ye "terör örgütüne silah vermeyin" dediklerini ancak onların verdiğine işaret eden Bozdağ, silahları da tekrar toplanmadığını hatırlattı. 

Kendilerine verilen envanter harici silahları arazide gördüklerini belirten Bozdağ, Donald Trump´ın "silah vermeyeceğiz" açıklamasının daha sıcaklığı ortadan kalkmadan arazide yüzlerce tır silahın terör örgütüne tekrardan verildiğini ifade etti. 

Bozdağ, şunları kaydetti:

"Onun için biz diyoruz ki ABD´ye karşı, bizim burada dikkat edeceğimiz şey ne kadar önemliyse sizin dikkatiniz de o kadar önemlidir. Türkiye ile ABD karşı karşıya elbette gelmemelidir. Biz ´gelmesin´ diye uğraşıyoruz ama bu sadece Türkiye´nin uğraşıyla olacak bir iş değil. Aynı şekilde ABD´nin de arazideki görevlilerini, Türkiye ile karşı karşıya gelmemeleri konusunda uyarması ve onların da Türkiye ile karşı karşıya gelmemeye özen göstermesi gerekir. Bu sadece bir tarafın yapacağı bir iş değil.

Eğer Münbiç´te ve başka yerlerde Türkiye´nin harekatı devam ederken veya Afrin´de, teröristlerin arasında teröristlerin kıyafetini giymiş kişiler olursa, bunlar ABD´li olur, başka bir ülke vatandaşı da olabilir, biz onların kim olduğunu nasıl ayırt edeceğiz. Terörist kıyafeti giymiş bize silah çekiyor, bizim askerimize saldırıyor. Elbette ki bu durumda onlar orada hedef haline gelir. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği de çok nettir. O yüzden bölgede bu terör örgütlerine güvenli bir alan oluşturmak istemiyorsa yapacağı şey belli, bu terör örgütlerine verdiği desteği geri çekmek, verdiği silahları almak, yeniden silah vermemek, eğitim yaptırmamak ve onların Türkiye´ye karşı hareket etmelerini engellemektir. Biz ABD´den bunu bekliyoruz. Eğer bir çatışma, karşı karşıya gelme olmayacaksa ki bizim temennimiz olmaması, bunun yolunu da gösteriyoruz."

(Sürecek)