SÖYLEŞİ
Mehmet BEYHAN
Son yıllarda Türkiye´de toplumsal bir sorun haline gelmeye başlayan boşanma oranlarının artması üzerine Başakşehir Belediyesi önleyici tedbir olarak evlilik başvurusu yapanlara ?İlk gün gibi mutlu olun´ soluğanıyla üç haftalık eğitim seminerleri veriyor.
Bu uygulamanın detaylarını Başakşehir Belediye Başkan Yardımcısı Avukat Muammer Çınar beyi makamında ziyaret ederek sorduk.
Sayın Başkan, yeni göreviniz hayırlı olsun.
- Öncellikle belediyemize hoş geldiniz! Toplumsal sorumluluk kapsamında yapmış olduğumuz hizmetlerimize ilgi duyduğunuz için biz size teşekkür ederiz.
Efendim, hangi alanlarda sorumlu Başkan yardımcılığınız bulunuyor?
- Hukuk ve yazı işleri ana başlığı altında, evlenme dairesi de benim sorumluluğumda bulunuyor.
Sayın başkan, son yıllarda mutlulukla başlayıp hüsranla biten evliliklerin çokça konuşulduğu bir dönemde, bu soruna köklü bir çözüm üretmek için Başakşehir Belediyesi´nde dikkat çeken bir uygulamaya imza attınız. Bu konudaki çalışmalarınız hakkında bize biraz detay verir misiniz?
- Batı medeniyetin tahribatları karşısında aile belki son ancak en güçlü kalemizdir. Bu kaleyi koruduğumuz ölçüde, milli değerlerimizi ve kültür hazinelerimizi koruyabiliriz diye düşünüyorum.
Belediyemiz, toplumsal bir sorun haline gelen boşanma vakaların artması üzerine, bu soruna çözüm üretmek adına ?İlk gün gibi mutluluğunuz daim olsun´ sloganıyla evlenmek için bize başvuran çiftlere üç haftalık bilgilendirme ve bilinçlendirme programları düzenliyor.
Boşanan çiftlerin evliliklerin hangi dönemlerinde olduğuyla ilgili herhangi bir veri var mı elinizde?
- Hem avukat olmam nedeniyle hem de yaptığımız araştırmalarla biliyoruz ki genelde boşanma vakaları evliliklerin ilk dönemlerinde daha yüksek oranda oluyor. Bu durumu analiz ettiğimizde bunun iki nedeni olabileceğini düşünüyorum. Birincisi; çiftler birbirlerini yeterince tanımadan evlendiklerini gösterir. İkincisi ise; çiftlerin birbirlerine olan beklentilerin farklı olduğunu ve bu beklentiler karşılanmayınca da problemler çıkmaya başladığını sanıyorum. Başka nedenlerde olabilir tabi. İşte bu problemin çözmüne katkı sağlamak için Başkanımız Sayın Yasin Kartoğlu başta olmak üzere ve diğer ilgili arkadaşlarımızla istişare ederek böyle bir uygulamaya karar verdik.
Bazı belediyeler kitap ve bilgilendirici broşürler veriyorlar ama siz eğitim veriyorsunuz. Bunun özel bir nedeni var mı?
- Açıkçası, başta bizde öyle düşündük ancak yaptığımız bazı araştırmalarla öğrendik ki, maalesef insanlarımızın geneli bu tür broşür ve kitapları okumuyor. Bazı sosyologlarımızın da işaret buyurdukları gibi ?Biz sözlü bir kültürden geliyoruz´ bu araştırma ve tecrübeler ışığında eğitim vermeyi daha uygun gördük.
Bu eğitimleri kimler veriyor?
- Aile danışmanları ve psikologlar veriyor, ayrıca kişisel iletişim alanlarında derin araştırmaları olan bu konuda kitaplar yazmış uzman bir kadroyla bu eğitimleri erkeklere ve kadınlara ayrı, ayrı salonlarda veriyoruz.
Neden erkeklere ve kadınlara ayrı salonlarda veriyorsunuz?
- Bayan ve erkeklerin ayrı salonlarda olmasını uzmanlar teklif ettiler, dediler ki ?Erkeklerin ve bayanların kendi aralarında konuşacakları bir ortam olursa daha rahat ve faydalı olur´ bizde onların tavsiyesine uygun olarak bu faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
İlgi nasıl?
- İlgi oldukça iyi hatta diyebilirim ki beklentilerimizin üzerinde oluyor. Bu konuda bize görüşlerini bildiren katılımcılardan öğrendik ki, bu konuda geç kalmışız bile. Zira bazıları ?Bunlarıdaha önce bilseydim belkievliliğim devam ederdi´ diye sitem ettiler.
Katılımcılardan uzmanlara söyledikleri ilginç anekdotlar var mı?
- Var. Ben erkeklerin eğitim programlarına katılmıştım ve bazı erkekler uzmanlara ?Eşimin tavırları bana karşı olumlu manada değişmeye başladı´ dediklerini bizzat kendim şahit oldum.
Peki, başlattığınız ?evlilik okulu´ adı altında ki eğitim sürecinde ki temel problem nedir?
- Birçok sebep vardır elbette. Ama temel problem iletişimsizlik olduğunu gördük. Maalesef eşimizle nasıl iletişim kuracağımızı bilmiyoruz. Çünkü hem kadının hem erkeğin zihninde farklı bir eş tahayyülü ve beklentisi vardı. Biraz öncede söyledim bu beklenti karşılanmayınca problemler çıkmaya başlıyor. İşte biz böyle bir durumda doğru iletişim kurmak için eğitimler veriyoruz. İletişim teknikleri öğrenilebilen bir tekniktir.
Sayın Başkan, son olarak bu konuda vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
- Katılımcılardan istediğimiz bu eğitimlere düzenli takip etmeleri ve öğrendiklerini evlerinde uygulamalarıdır.
Efendim, bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
- Bende hizmetimize gösterdiğiniz ilgiden dolayı Belediyemiz adına size çok teşekkür ederim.
KAYNAK: HABER DURUŞ