Tarih: 04.08.2015 14:40

Bakanlık yetkililerine suç duyurusu

Facebook Twitter Linked-in

Mavi Marmara´ya saldırı davasının mağdur ve müştekileri, aralarında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi´nin de yer aldığı 4 sanık hakkında mahkemenin çıkardığı kırmızı bülten kararının Interpol´e ulaştırılmadığı gerekçesiyle Adalet Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Mavi Marmara´ya saldırı davasının mağdur, müşteki ve avukatları, Çağlayan´daki İstanbul Adalet Sarayının önünde toplandı. Burada grup adına açıklama yapan mağdurlardan Çiğdem Topçuoğlu, saldırının üzerinden geçen uzun zamanda ulusal ve uluslararası alanda çeşitli kazanımların elde edildiğini belirterek, her platformda haklarını aradıklarını, şehitlerin ve Filistin´de zulüm gören küçücük çocukların bunu boyunlarına yüklediği bir borç olarak gördüklerini ifade etti.

ilk

Saldırı emri veren komutanların sanık olarak yargılandığı davada, yaşanan sıkıntılara ve engellere karşın 26 Mayıs 2014´te mahkemece verilen yakalama kararlarının, eşlerini, evlatlarını kaybedenler açısından adaletin tesis edilmesi yolunda önemli bir adım olduğunu vurgulayan Topçuoğlu, bu kararların üzerinden geçen 15 aylık süreye karşın kararların gereğinin yerine getirilememiş olduğunu, devletin adli ve idari makamları tarafından bilinçli ya da bilinçsiz olarak engellerin çıkarıldığını belirterek şunları söyledi:

´´Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızın bu konudaki tavrı ortada iken böyle bir mücadelede ilgili bürokratların nasıl böylesine bir tavra girdiğini anlamamız mümkün değildir. O katiller kırmızı bültenle aranması gerekirken hala serbest bir şekilde istedikleri yere gidebilmekteler. Belki ülkemize bile gelmekteler. Hangi davada görülmüş ki mahkemenin aldığı kırmızı bülten kararı Dışişleri Bakanlığına sorulsun? Velev ki soruldu, nerede görülmüş ki bakanlığın 10 vatandaşın katili sanıklarla ilgili kırmızı bülten kararını engellesin?´´

Topçuoğlu, Adalet Bakanlığının, mahkemeye sunduğu cevapta ´´kırmızı bülten formlarıyla ilgili değerlendirmelerinin devam ettiğini´´ bildirdiğini belirterek, ´´Adalet Bakanlığı bağımsız mahkemelerin vermiş olduğu bir karar hakkında değerlendirmede bulunma hakkına sahip değildir. Bu adaletsizlik, bizleri en az İsrail´in zalimliği kadar yaralamıştır´´ dedi.

Çiğdem Topçuoğlu, bu nedenle yaşadıkları adaletsizliği adli makamlara taşımak için kırmızı bülten formlarının Interpol´e gönderilmesine engel olanlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Açıklamanın ardından grup adliyeye giriş yaparak, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Dilekçeden

Mavi Marmara soruşturması ve açılan davayla ilgili sürece yer verilen Mavi Marmara´ya saldırı davasının 13 müştekinin yer aldığı suç duyurusu dilekçesinde, şüpheli olarak ´´kırmızı bülten kararını yerine getirmedikleri iddia edilen ilgili Adalet Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı personeli ve savcılık makamınca tespit edilecek sorumlular´´ yer alıyor.

Dilekçede, Mayıs 2014´te çıkarılan kırmızı bülten kararının 19 Haziran 2014´te Adalet Bakanlığına gönderildiği, bakanlığın da bu kararı Interpol Genel Sekreterliğine göndermesi gerekirken, mevzuata aykırı olarak Dışişleri Bakanlığına gönderdiği,  Dışişleri Bakanlığının da 17 Kasım 2014´te Adalet Bakanlığına cevap yazısı gönderdiği belirtilen dilekçede, bu tarihten sonra da Adalet Bakanlığının geçen 8 aylık sürece rağmen kırmızı bülten formlarını Interpol´e ulaştırmadığı ifadelerine yer verildi.

Her iki bakanlık yetkililerinin, Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından her fırsatta arkasında olunduğu belirtilen sürecin sekteye uğramasına neden olduğu savunulan dilekçede, bakanlığın mahkemenin kararını yerine getirmek için postacı işleviyle görevli bir makam olduğu, söz konusu kararı değerlendiremeyeceği ve yorumda bulunamayacağı kaydedildi.

Bakanlık yetkililerinin, mahkemenin kararını yerine getirmeyerek sanıklara bileyerek veya bilmeyerek menfaat sağladıkları iddia edilen dilekçede, şüpheli bakanlık yetkilerinin tespit edilerek haklarında ´´görevi kötüye kullanma´´ suçundan soruşturma yapılması ve dava açılarak cezalandırılmaları talep ediliyor.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi, Gazze´ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine, Akdeniz´in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin, aralarında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi´nin de yer aldığı 4 sanık hakkında 26 Mayıs 2014 tarihinde yapılan duruşmada, sanıklar hakkında yakalama ve kırmızı bültenle aranmasına ilişkin karar çıkarmıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —