Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, dün Suriye'nin başkenti Şam'da Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Muhammed el Colani (Ahmed el Şara) ile bir araya geldi. Baerbock, görüşmeye ilişkin açıklamasında, olası Avrupa fonlarının 'yeni İslamcı yapıların' eline geçmediğinden emin olurken, tüm etnik grupların demokrasiye geçişe dahil edilmesi ihtiyacını vurguladığını söyledi.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulunan Baerbock, "Çok detaylı ve çok açık bir şekilde bunu ele aldık" diye konuştu. Baerbock, Şam, eğer Avrupa'nın desteğini istiyorsa kadınlar ve Kürtler de dahil olmak üzere tüm Suriyeli grupların ülkenin geçiş sürecine dahil edilmesi gerektiğini belirtti.
'ÖZGÜR BİR GELECEK İÇİN UMUT VAR'
Fransız mevkidaşıyla birlikte Avrupa Birliği (AB) adına Suriye'yi ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı, AB'nin kısa süre içinde Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırıp kaldırmayacağı sorusuna da yanıt verdi. Baerbock, bunun siyasi ilerlemeye bağlı olacağını ifade etti. 'Bazı olumlu işaretler' olduğunu söyleyen Baerbock, eyleme geçmek için çok erken olduğunu da sözlerine ekledi. Alman Bakan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Son birkaç hafta, burada, Suriye'de bir özgürlük geleceğinin olacağı yönünde çok fazla umut olduğunu gösterdi... Etnik kökenleri, cinsiyetleri ya da dinlerine bakılmaksızın herkes için özgür... Ama bunun bu şekilde olacağı kesin olmaktan çok uzak.”
BARROT'DAN 'SDG' AÇIKLAMASI
Fransa Dışişleri Bakanı Barrot da görüşme sırasında yaptığı açıklamada, benzer şekilde 'terör, kimyasal silahlar ya da kötü niyetli dış aktörlere hiçbir alan bırakmayacak egemen ve güvenli' bir Suriye'ye olan umudunu dile getirdi. Barrot, basına yaptığı açıklamada da anayasa taslağı hazırlama sürecinde Almanya ve Fransa'nın Suriye'ye teknik yardım ve tavsiye sunmayı planlandığını, demokratik geçiş umudunun 'kırılgan ama gerçek' olduğunu söyledi. Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) işaret ederek 'Suriye'deki Kürt savaşçıların' Suriye devletine entegre edilmesi için siyasi çözüm çağrısı yapan Fransız Bakan, kalıcı bir ateşkesin sağlanması gerektiğini belirtti. Bakan Barrot, AB'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırıp kaldırmayacağı yönündeki soruya ise yanıt vermedi.
BARROT, ABDİ İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ
Öte yandan, başkent Şam'daki Fransa Büyükelçiliği ve Sednaya Hapishanesi'ni ziyaret eden, sivil toplum ve dini grupların temsilcileriyle de bir araya gelen Fransa Dışişleri Bakanı Barrot'nun SDG komutanı Mazlum Abdi ile de telefonda görüştüğü ifade edildi.
Rûdaw haber sitesinin aktardığına göre, Barrot, Abdi ile perşembe günü telefonla 'Suriye’deki geçiş sürecini' görüştü. AFP'nin haberine göre de Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Barrot ve Abdi'nin özellikle Kürtlerin geleceği ve Suriye’nin yeniden yapılandırılması konularında detaylı bir görüşme gerçekleştirdiği belirtildi. Bu görüşme, Barrot’nun Suriye’ye yaptığı ziyaretin önemli bir parçası olduğu ifade edildi.
SURİYE DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN 3 ÜLKEYE ZİYARET HAZIRLIĞI
Suriye'de HTŞ öncülüğündeki cihatçı grupların 8 Aralık 2024'te Şam'ın kontrolünü ele geçirmesi ve Beşar Esad yönetiminin yıkılması sonrası geçiş hükümetinin Dışişleri Bakanı olarak atanan Esaad Hasan Şeybani ise sosyal medya platformu X'teki (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün'ü ziyaret edeceğini açıkladı. İlk yurtdışı ziyaretini Suudi Arabistan'a yapan Şeybani, paylaşımında, "Bu ziyaretlerin istikrarın, güvenliğin, ekonomik toparlanmanın desteklenmesine ve seçkin ortaklıklar kurulmasına katkı sağlamasını sabırsızlıkla bekliyoruz" dedi.
İSRAİL BASININDAN 'COLANİ' İDDİASI
İsrail basınına yansıyan haberlerde ise HTŞ lideri Muhammed el Colani'nin ABD'den, İsrail güçlerinin iki ülke arasındaki tampon bölgeden ve Hermon (Şeyh) Dağı'nın Suriye tarafından çekilmesi için Tel Aviv yönetimine baskı yapmasını istediği ileri sürüldü.
The Times of Israel haber sitesinin aktardığına göre, İsrail devlet televizyonu Kan, Colani'nin ABD'den böyle bir talepte bulunduğunu iddia etti. İsrailli yetkililer ise bu konuda herhangi bir resmi talep almadıklarını ifade etti. İsmi verilmeyen yetkililer ayrıca 'İsrail'in sınırda ve ötesindeki askeri varlığının güvenliğini koruması için gerekli olduğunu' savundu. Öte yandan, Kan'ın haberinde, Colani'nin ABD'den insani yardım de talep ettiği iddia edildi.
Kaynak: Gazete Duvar