DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, ABD Başkanı Donald Trump’ın kararlarını ve küresel dengelerdeki değişimi değerlendirdi. Babacan, Amerika Birleşik Devletleri’nin “ciddi bir stratejik panik” yaşadığını söyledi.
“Şu anda Amerika Birleşik Devletleri çok ciddi bir stratejik panik içerisinde. Neden? Çünkü dünyanın en büyük ekonomisi olma özelliğini çok yakında kaybedecek. Çin, dünyanın en büyük ekonomisi olarak birinci sıraya yerleşecek. Bu durum Amerika’da ciddi bir paniğe neden oluyor” diyen Babacan, benzer bir gelişmenin teknoloji ve askeri alanda da yaşandığına dikkat çekti.
'ÇİN’İN YÜKSELİŞİ KARŞISINDA AMERİKA BİR PANİK ATAK YAŞIYOR'
Habertürk TV’de katıldığı canlı yayında Çin’in teknolojide pek çok alanda önemli ilerlemeler kaydettiğini söyleyen Babacan, “Avrupa'yı zaten saymıyorum, teknolojide çok geri kaldı. Amerika teknolojideki üstünlüğünü de Çin’e kaptırmak üzere. Ayrıca şu anda dünyanın en büyük donanması da Çin’in. Donanma büyüklüğü bakımından Çin, Amerika’nın önüne geçmiş durumda. Ekonomide, teknolojide ve askeri alanda Çin’in yükselişi karşısında Amerika bir panik atak yaşıyor” ifadelerini kullandı.
"TRUMP PLAN-PROGRAM GÖZETMEDEN HER ALANDA BASKI KURUYOR"
Trump yönetiminin, bu tablo karşısında diplomatik teamülleri ve ikili ilişkilerdeki nezaketi gözetmeyen bir çizgiye yöneldiğini söyleyen Babacan, “Bu süreç Trump dönemine kadar bir şekilde yönetilmeye çalışıldı. Ancak artık iş kontrolden çıkmış durumda. Trump, plan-program gözetmeden her alanda baskı kuruyor. ‘Amerika önceliklidir, başka kimseyi tanımam’ diyerek agresif bir dış politika çizgisine geçti. Bu bir strateji değil, stratejik bir panik halidir” dedi.
ABD’nin Çin’e karşı aldığı ticaret önlemlerine de değinen Babacan, “Şu anda ekranda gösterilen tarifeler, oranlar, gümrük düzenlemeleri tamamen bu paniğin sonucudur. Bu oranların bazıları ertelendi, bazıları değiştirildi. Trump önce ‘kesin uygulayacağım’ diyor, üç gün sonra vazgeçiyor. Bunlar kararsız adımlar, panik hamleleri. Her düğmeye basıyorlar ama bu şekilde çıkış bulmaları mümkün değil” değerlendirmesini yaptı
"GERİLİM ÇÖZÜLMEZSE KAZANAN ÇIKMAZ"
Babacan, bu ortamda en önemli ihtiyacın diyalog olduğunun altını çizerek şunları söyledi:
“Her ülkenin öncelikleri olabilir ama bu tip küresel gerilimler karşısında mutlaka diyalog kanalları açık tutulmalı. Özellikle Çin ile Amerika arasında iletişim kanalları açık kalmalı. Geçen yıl Çin’de katıldığım bir konferansta bu konuyu dile getirdim. Çin’in üst düzey yöneticilerinden dostlarımız var, hepsine söyledim. Aynı şekilde geçen Aralık’ta İsviçre’de Amerikalı muhataplarıma da söyledim: Endişeliyim. Çünkü ilişkiler çok gergin. Bu gerginliğin sonunda ne Çin kazanır, ne Amerika kazanır, ne de dünya. Bu tabloyu büyük resim içinde değerlendirmek gerekir.”