Sözcü gazetesi yazarlarından Aytunç Erkin, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Millet İttifakı’ndaki ortağı CHP’nin gündeme getirmesiyle başlayan başörtüsü düzenlemesi tartışmalarına ilişkin olarak “iki aşamalı planı olduğunu” yazdı. Erkin’in İYİ Parti kaynaklarından aktardığına göre Akşener, kaygı duydukları kısımların maddeden çıkartılmasını, CHP’nin de desteğiyle bu konu hakkında referanduma gidilmemesini istiyor.
Erkin’in bugünkü köşe yazısının ilgili kısmı şöyle:
"İYİ Parti, “Bu meseleyi ilk gündeme taşıyan CHP'dir; AKP böylece bir hamle yapma imkanı bulmuştur o halde CHP referanduma gidilmesini ve siyaseten kullanılmasının önlemek için adım atmalıdır” görüşünü seslendiriyor. Meral Akşener “ortaklaşma” peşinde Bu yaklaşımdan anladığım, önceki gün İYİ Parti'nin şartlı “evet” cevabı ve bunun bir nihai karar olmadığını açıklaması CHP ile bir uzlaşma sürecinin parçası olarak görülebilir. Bir yandan kazanacak aday tartışmalarıyla zorlanan altılı masa şimdi de bu anayasa değişikliği teklifinin oluşumu ve ne yapılacağı konusunda bir sınavdan geçiyor adeta. Meral Akşener'in geçmişte başörtüsü konusundaki tavır düşünüldüğünde, Anayasa paketinin ilk maddesinde “hayır” demesi ihtimalen daha düşük gibi duruyor. (Zaten parti sözcüsünün açıklamasında o maddeyle ilgili tehlike içeren ifadelerin giderilmesi durumunda olumlu yaklaşacakları da vardı.)
Akşener'in iki aşamalı “başörtüsü-Anayasa” planı şöyle anlatılıyor:
“AKP'nin bu oyununu bozacak ortaklaşmayı sağlamak. Çarşaf- burka-cübbe kaygılarının giderilmesiyle birlikte AKP'nin elinden bu kozun geri alınması! Ve böylece referandum riskini önlemek. Çünkü… CHP'nin de desteğiyle referandum tartışması sona erecek.” Ancak… Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa'ya göre yetkileri konuşuluyor. Anayasa'nın 175. maddesinin 5'inci fıkrasına göre, “Meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu ile kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya gerekli görülen maddeleri Cumhurbaşkanı tarafından halkoyuna sunulabilir” deniyor. İşte, tam da bu noktada olası haziran seçimlerinde (cumhurbaşkanlığı) referandum sandığı da gündeme gelebilir. İYİ Parti, 400 oyla kabul edilmiş Anayasa değişikliğinin “referanduma götürülmesiyle” iktidarın elindeki kozun alınabileceğini düşünüyor. Buna göre; “Meclis'in kabul ettiği maddeler -başörtüsü- AKP tarafından seçim malzemesi yapılıyor” söylemiyle halka gidilebilir bakışı hakim."
Kaynak: milligazete.com.tr