Anayasa Mahkemesi, 28 Şubat'tan kaynaklı hüküm giyen 14 generalin infaz durdurma talebini reddetti.
İrfan Fidan ve Recai Akyel'den oluşan iki üyeli komisyon, generallerin "yaşamlarına yönelik ciddi tehlike yok" gerekçesiyle infaz durdurma talebini reddetti.
DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre avukatlar bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe vererek, sağlık gerekçesiyle infazın ertelenmesini talep etti. Buna ilişkin Adli Tıp süreci başladı.
Yaşları 73 ile 89 arasında değişen 14 emekli general, 19 Ağustos'ta, 28 Şubat davasından aldıkları hüküm nedeniyle cezaevine konulmuştu.
Avukatlar gelişen durum üzerine generallerin yaş ve hastalıkları olduğu gerekçesiyle AYM'ye infazın durdurulması için tedbir kararı verilmesi talebinde bulunmuştu.
'DOSYA BİR ÜST BÖLÜME GÖNDERİLMEDİ'
AYM kararını bireysel başvuruların ön değerlendirmesini yapan İkinci Bölüm'ün 3. Komisyonu verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı Recai Akyel ve İrfan Fidan'dan oluşan iki üyeli bu komisyon, başvurunun reddine karar vererek, dosyayı bir üst bölüme göndermedi.
Kararda, 81 yaşında olan, koroner arter bypass ameliyatı geçiren, Tip2 tip diyabet ile arteryel hipertansiyon hastası olan Çetin Doğan'ın yaşamına ya da maddi veya manevi bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehlikenin bulunmadığı savunuldu.
Pazartesi günü avukatlara tebliğ edilen AYM'nin bu kararının ardından cezaevindeki hükümlü askerlerin tahliyesinin önünde iki yol kaldı. Savcılık, geçici süreyle infaz erteleme kararı verebilir. Cumhurbaşkanı ise anayasadan kaynaklanan af yetkisini kullanabilir.
'ÖZELLİKLE ÇEVİK BİR'İN DURUMU KRİTİK'
Avukatlar, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, sağlık ve yaş gerekçesiyle infaz erteleme talebini iletti. Cezaevindeki askerlerin sağlık durumunun iyi olmadığını belirten Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, "Benim müvekkilimden edindiğim bilgiye göre, özellikle Çevik Bir'in durumu kritik. Kendisi Alzheimer hastası ve birçok şeyi hatırlamıyor. Kendi hayatını tek başına idame ettirecek durumda değil. Aynı şekilde müvekkilim Çetin Bey de aslında kendi hayatını tek başına idame ettirecek konumda değil. Ayakkabısını tek başına bağlayamıyor. Bu şartlar içinde Çevik Bey'e destek olmaya çalışıyor" dedi.
ADLİ TIP'IN RAPORU BEKLENİYOR
İnfaz Savcılığı, bunun üzerine cezaevindeki generallerin Adli Tıp sürecini başlattı. Emekli Orgeneraller Çevik Bir ve Çetin Doğan, bu kapsamda dün İzmir Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi. Diğer hükümlü askerlerin de bulundukları illerdeki Adlı Tıp Kurumu'na sevk edildiği öğrenildi. Adli Tıp Kurumu'nun hükümlülerin sağlık durumlarına ilişkin cezaevinde kalıp kalamayacakları yönünde hazırlayacağı rapora göre savcılık infaz erteleme talebini karara bağlayacak.
Şu anda işleyen tek sürecin Adli Tıp Kurumu'nda devam eden infazın ertelenmesi müessesi olduğunu belirten Ersöz, "Eğer olur da yapılan muayeneler sonucunda infazın ertelenmesi yönünde bir rapor çıkarsa, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bu konuda infazın ertelenmesi kararı verecektir" diye konuştu.