Anayasa Mahkemesi (AYM), 14 Hizb-ut Tahrirli´nin yargılanmalarında hak ihlali bulunduğu gerekçesiyle ?yeniden yargılanma? kararı verdi. Bu karar, AYM´nin Hizb-ut Tahrir hakkında hak ihlali kararı verdiği 6. karar.
Anayasa Mahkemesi hak ihlali olduğu gerekçesiyle üyelerine art arda yeniden yargılanma kararları veriyor ama Hizb-ut Tahrir´e yönelik yargı zulmü bir türlü bitmek bilmiyor. AYM son olarak da Haluk Özdoğan´ın başvurusunu değerlendirmiş ve hak ihlali olduğu gerekçesiyle hakkında yeniden yargılanma kararı vermişti. Daha önce Hizb-ut Tahrirli Muhammet Ali Tuluk, Ramazan Kabaklı ve Yakup Tosun hakkında aynı gerekçeyle yeniden yargılanma kararı verilmiş ve bu kişilerin tahliyesi gerçekleştirilmişti. Hizb-ut Tahrir´in ?terör örgütü? olmadığına dair AYM tarafından verilen son kararla birlikte Hizb-ut Tahrir üyeleri; Âdem YILDIRIM, Ali YILDIRIM, Aydın ADAK, Bülent KURŞUN, Çınar DUMAN, İsmail GÖRPÜZ, Mehmet SAYİN, Mehmet Şerif ZEYDAN, Mıstık COŞKUN, Murat KALUOĞLU, Mustafa PATAN, Osman YILDIZ, Sedat TEMİZ, Uğur KANKUR için yeniden yargılanma süreci başlamış oldu. Kararın ilgili mahkemeye iletilmesinin ardından cezaevinde bulunan Hizb-ut Tahrir üyelerinin en kısa sürede tahliyesi bekleniyor.
Cebir ve şiddete bulaşmamış, yalnız fikrî mücadeleyi benimsemiş Hizb-ut Tahrir´in ?terör örgütü? olmadığını Türkiye´nin en üst yargısı olan Anayasa Mahkemesi art arda verdiği kararlarla sürekli teyit ettiği halde bazı yerel mahkemeler hâlâ bu kararları görmezden gelebiliyor. Hatırlanacağı üzere, Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Hizb-ut Tahrir üyesi Ömer Salman´ın yeniden yargılanma talebini reddetmişti. Hâlbuki Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Yargı Reformu Stratejisinde AYM kararlarının bağlayıcı olduğu ifade edilmişti:
Yargı Reformu stratejisinde ?HEDEF 1.1 - Hak ve özgürlüklere ilişkin standartları yükseltmek üzere mevzuat gözden geçirilecek ve gerekli değişiklikler yapılacaktır? başlığı altında zikredilen faaliyetlerin ?f? bendinde; ?Anayasa Mahkemesi´nin bireysel başvuru üzerinden verdiği ihlal kararlarının, usul kanunlarında yargılamanın yenilenmesi sebebi olarak yer alması sağlanacaktır.? ibaresi yer almasına rağmen Ömer Salman hakkında verilen Kahramanmaraş 4. ACM kararı, ne AYM, ne de Yargı Reformu Stratejisinin dikkate alınmadığını gözler önüne sermişti.
Devamı İçin Köklü Değişim Dergisinin Sitesine Bakabilirsiniz...