Tarih: 25.11.2021 12:08

Avukatların yerini robotlar mı alacak?

Facebook Twitter Linked-in

 Canan Duman yazdı;

Geleneklere bağlı ve emek yoğun olan hukuk mesleği, yapay zeka platformlarının yasal işlerin nasıl yapıldığını önemli ölçüde etkilediği bir dönüşümün eşiğinde.

Hukuk dünyası hızla değişiyor ve her geçen gün daha da teknoloji ağırlıklı hale geliyor. Teknolojik ivmenin hızı artıyor. 

2016′da yayımlanan bir Deloitte Insight raporu, önümüzdeki on yılda hukuk sektöründe "derin reformların" gerçekleşeceğini ve hukuk sektöründeki işlerin yaklaşık yüzde 40′ının uzun vadede otomatik hale getirilebileceğini tahmin ediyor. 

Teknolojideki ilerlemeler, hukuk sektöründe giderek daha fazla sayıda geleneksel, rutin görevin, akıllı ve kendi kendine öğrenen algoritmalarla otomatikleştirilebileceği anlamına geliyor.

Bazı firmalar zaten sanal asistanları veya e-keşif araçlarını kullanıyor. 

Örneğin; Morgan Stanley, sadece insan yerine robot Libor avukatları kullanarak hukukçularını 50 bin saat çalışmadan ve 10 milyon dolarlık avukat ücretlerinden kurtardığını açıklıyor. 

Hukuk teknolojisine uyum 

Hukuk, robotikten olumsuz etkilenebilecek sektörlerden biri olarak kabul ediliyor. Rutin yasal görevlerin neredeyse tamamının otomatik hale geleceği belirtiliyor.

Aslında yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi, birçok hukuk firmasına ve hukuk departmanına çoktan ulaşmış durumda.

Hukuk firmaları araştırma ve durum tespiti yapmak, sözleşme düzenlemek için AI kullanıyor. Bazı bilgisayar programlarına ve yazılımlarına yöneliyor. 

Merkezi ve insan engelleri olmayan bir sistemin özellikle davacılar için daha ucuz, kapsayıcı ve 7gün 24 saat erişilebilir olacağı üzerinde duruluyor.

Teknoloji hangi kolaylıkları sağlıyor? 

AI programları, daha önce hantal olan süreçleri otomatikleştirmek için zaten kullanılıyor. Hukuk şirketleri için de kolaylaştırıcı oluyor.

Hukuki sürecin bazı kısımlarını otomatikleştirmek, önyargıyı ortadan kaldırmaya, mahkemelerin önündeki engelleri aşmaya, tarafsızlığı teşvik etmeye yardımcı oluyor.

Teknoloji, doğruluğu ve verimliliği artırarak üretkenliği kolaylaştırıyor. 

Çok sayıda vaka belgesi hızla taranıyor ve sıralanıyor. Akıllıca entegre edilmiş yapay zeka algoritmaları, durum tespiti, sözleşme yönetimi e-keşif, dolandırıcılık, vb. konularında şimdiden sonuçları dönüştürüyor.  

Ayrıca, yasal araştırma, belge madenciliği ve vaka sonuçlarını tahmin etme dahil olmak üzere akıllı yazılımların yardımıyla işler daha hızlı, daha iyi ve daha ucuz hale geliyor. 

Halihazırda teknoloji, hukuk mesleği için ihtiyaç duyulan insan emeği miktarını azaltan verimlilikler yaratıyor.  

Yapay zeka avukatların yerini alacak mı? Avukatlara ihtiyaç kalmayacak mı? 

Hukuk dünyasında bir gelecek isteyenler, işlerinin yapay zeka tarafından bir kenara itilip itilmeyeceğini bilmek istiyor. 

Uzmanlar, yapay zeka ve hukuk teknolojisinin hukuk mesleğini ortadan kaldırmayacağında birleşiyor.

Meslek değişecek olsa da avukatlık mesleğinin ortadan kalkması yakın zamanda gerçekleşmeyecek diyor.

Çünkü avukatların üstlendiği rol, öngörülebilir bir gelecek için tamamen otomatik hale getirilemeyecek kadar karmaşıktır.

Teknoloji bir avukatın rolünün tamamlayıcısı olacaktır. Özellikle daha sıradan görevlerin bazılarını otomatikleştirerek çok faydalı bir yardımcı olacak ancak tamamen avukatların yerini alamayacaktır açıklamaları yapıyor.  

Tabi bu durum avukatların yapay zekayı görmezden gelmesi gerektiği anlamına gelmiyor.  

Avukatların ve hakimlerin çalışmalarının çoğunun yerini sohbet robotlarının, kanun robotlarının, uygulamaların ve büyük veri analitiğinin alması kaçınılmaz görünüyor.

Dijital araçlar ve teknolojiler, mevcut birçok maliyetli yasal süreç ve prosedürü düzenleyecek ve değiştirecektir.

Görünen o ki avukatların, yapay zekanın (teorik olarak) asla değiştiremeyeceği alanlarda güçlü yönlerini geliştirmeleri gerekecektir.

Teknolojinin nasıl çalıştığını erken anlayanlar ve kendi yasal karar verme süreçlerine uygulayanlar avantajlı çıkacaktır.

Hukuk öğrencilerine teknolojinin hukukta nasıl kullanılabileceğini öğretmek kaçınılmazdır. Mevcut adalet sisteminin kusurlarını görmezden gelemeyiz.

Her durumda teknoloji, geleceğin mahkeme salonlarına hakim olacaktır. Belki de makinelerle adalete erişim artacak ve makineler herkes için daha iyi adalet sağlayacaktır. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —