Atina mülteciler konusunda Ankara´yı suçluyor

Atina, Ankara´nın Suriye krizi ve Kürt meselesinde izlediği yanlış politikaların sığınmacı krizinin içerisinden çıkılmaz bir hale soktuğu görüşünde.

Atina mülteciler konusunda Ankara´yı suçluyor

Deneyimli Yunanistanlı gazeteci Yannis Souliotis, Atina´nın mülteci kriziyle ilgili endişelerini Yunanistan istihbaratından ve Dışişlerinden edinmiş olduğu özel bilgiler ışığında masaya yatırıyor. Deneyimli araştırmacı gazeteciye göre Avrupa´nın yüz yüze kaldığı büyük insanlık dramında Türkiye başrol oyuncusu. Souliotis´e göre, mülteci krizi vasıtasıyla Ankara, Atina´ya baskı uygulamaya kararlı. Kıbrıs´ta çözümden bahseden, Türk-Yunan ilişkilerinde diyalogtan dem vuran Ankara, mülteci krizinde izlediği politikayla esas hedeflerini gözler önüne seriyor. Atina´da baskın görüş bu.

60 GÜNDE 157.000 MÜLTECİ

2015 yılının başlarından itibaren Yunanistan´a yasa dışı yollardan tamı tamına 230 bin insan giriş yaptı. Temmuz- Ağustos sürecinde bu girişler zirveye ulaştı. Atina´nın büyük ekonomik krizle boğuştuğu bir esnada 157 binin üzerinde insan bulabildikleri her türlü vasıtayla soluğu Yunanistan´da aldı. Atina´ya göre bu durum Ankara´nın izlediği bilinçli politikanın bir ürünü.

İKİ MİLYONUN ÜZERİNDE İNSAN YUNANİSTAN´A GEÇMEK ÜZERE

Yunanistan istihbaratının krizin yeni boyutlarıyla öngörüleri ne? İleriki süreçte Yunanistan´a yasadışı yollardan insan akışları devam edecek mi? Souliotis´e göre Atina´da ileriki günler ve haftalar ile ilgili karamsar bir hava hakim. Atina´daki istihbarat çerçeveleri Türkiye´nin Ege kıyılarında iki milyonun üzerinde mültecinin Yunanistan´a geçmeye hazırlandığını kayıt almış durumda. Bu rakam Batılı hükümetlerle paylaşıldı ve aksiyon planları oluşturulması için ilk adımlar atıldı.

ATİNA: KRİZİN SORUMLUSU TÜRKİYE

Souliotis´e göre, Atina´nın perspektifinden mülteci krizinin varmış olduğu kritik boyutlardan Ankara´nın hatalı politikaları sorumlu. Gazeteciye göre birkaç nedenden dolayı Türkiye sınırlarını mülteci geçişlerine ve özellikle insanların kolaylıkla Yunanistan´a geçişine açmış durumda. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilir: Türkiye´nin içerisinde bulunduğu buhran, ABD ile Türkiye arasında varılan son IŞİD eksenli anlaşma, AB´ye ve Yunanistan´a baskı uygulama politikası.

?TÜRKİYE MÜLTECİ DRAMINI KULLANIP YUNANİSTAN´IN EGEMENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR´

Souliotis, mülteci krizinin gündemde olduğu bir süreçte Ankara´da geçici hükümetin Dışişleri Bakanlığı´nın Yunanistan´ın karasularını bir kez daha sorguladığı noktası üzerinde özellikle duruyor. Ankara Atina´ya Ege´de iki ülke tarafından anlaşılmış sınırların olmadığını hatırlatıyor. Atina´daki diplomatik çevrelere göre Ankara´nın bu çıkışı Yunanistan birçok bakımdan içinde bulunduğu kriz durumuyla birebir ilgili.

?TÜRKİYE SURİYE´NİN KUZEYİNİ İNSANSIZLAŞTIRMAK İSTİYOR´

Atina´daki istihbarat çevreleri Ege´deki yoğun mülteci göçünü Türkiye´nin Suriye´de izlediği ?hatalı´ politikalarla ilişkilendiriyor. Atina´ya göre Türkiye´nin Suriye´nin kuzeyindeki esas amacı insandan arındırılmış bir askeri işgal bölgesi yaratmak. Bu nedenle Ankara, Suriye´den Avrupa´ya göçleri kolaylaştırmanın derdinde.

TÜRKİYE İLE IŞİD ARASINDA GİZLİ ANLAŞMA KUŞKUSU

Atina´daki diplomatik çevreler Türkiye´nin mülteci krizinde oynadığı rolle ilgili olarak bir ihtimali daha gözden kaçırmıyor. Atina´da Batılı başkentlerle işbirliği çerçevesinde masaya yatırılan bir senaryoya göre Ankara ?yan diplomatik yollardan´ IŞİD ile Suriye´nin kuzeyi için anlaşmaya varmış olabilir. Sputnik´e ulaşan ve Atina´nın perspektifinden İran tarafından da dillendirilen senaryoya göre, Ankara´daki geçici hükümet ABD ile anlaşmaya varırken IŞİD´e Suriye´nin kuzeyi için bazı ?kolaylıklar´ sunma noktasında gizli bir anlaşmaya varmış olabilir.

TÜRK-YUNAN İLİŞKİLERİ VE KIBRIS ETKİLENEBİLİR

Deneyimli gazeteci Souliotis´in gündeme getirdiği mülteci kriziyle ilgili Atina´nın perspektifi Yunanistan´daki erken seçimlerden sonra Türk-Yunan ilişkilerine ve Kıbrıs sorununa yönelik iz bırakabilir. Sputnik´e konuşan, isminin açıklanmasını istemeyen bir Yunanistan Silahlı Kuvvetleri mensubu ?Türkiye´nin ikircikli politikasının´ Atina´ya güven aşılamadığını vurguluyor. ?Bir yandan diyalogdan ve Kıbrıs gibi önemli meselelerin hallinden bahsederken nasıl olur da komşu ülkeye insani bir mesele üzerinden baskı uygulanır? Bu Ankara´ya nasıl güveneceğiz´. Bu noktanın altını çizen kaynağımız ileriki süreçte, eski dönemde olduğu üzere, Atina´nın Türk-Yunan ilişkilerindeki iniş-çıkışları ve tansiyonu kontrol altına almak için uğraşacağı tahmininde bulunuyor.