Tarih: 16.04.2019 17:55

?Arap Baharı´nın İkinci Dalgasında Halklar Daha Kararlı?

Facebook Twitter Linked-in

Cezayir´de 20 yıldır yönetimde olan Abdulaziz Buteflika, 18 Nisan´da düzenlenmesi planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde beşinci dönem için adaylığını duyurmasının ardından başlayan gösteriler ve ordunun "uyarıları" sonucu 2 Nisan´da istifa etmek zorunda kaldı. Buteflika´nın istifasının ardından göreve gelen geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih´in, 4 Temmuz´da cumhurbaşkanlığı seçimine gidileceğini duyurmasına rağmen ülkede geçiş dönemi yöneticilerinin protesto edildiği kitlesel halk gösterileri devam ediyor.

Sudan´da ise 19 Aralık 2018´de hayat pahalılığının protesto edildiği ve Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir´in görevi bırakmasının istendiği gösteriler başladı. Ülkede aylar süren gösterilerin ardından Savunma Bakanı Avad bin Avf, 11 Nisan´da Yüksek Güvenlik Konseyi Başkanı sıfatıyla yaptığı konuşmada, ordunun ülke yönetimine el koyduğunu, 2 yıllık geçiş döneminin başladığını ve Ömer el-Beşir´in tutuklandığını duyurdu. Ancak Bin Avf, Sudan´da Askeri Geçiş Konseyi Başkanı sıfatıyla yemin etmesinin üzerinden 24 saat geçmeden görevini bıraktığını ve yerine Abdulfettah el-Burhan´ı seçtiğini açıkladı. Askeri Geçiş Konseyi´nin şu ana kadar birçok talebini karşıladığı muhalif gruplar, Beşir döneminin tüm kurum ve sembol isimlerinin olmadığı yeni bir sisteme geçilene kadar göstericilere "meydanlardan ayrılmayın" çağrısında bulunuyor.

Sudan ve Cezayir´deki son gelişmeleri AA muhabirine değerlendiren Arap uzmanlar, bu hareketliliği "Arap Baharı´nın ikinci dalgası" olarak nitelendiriyor. Cezayir ve Sudan halklarının 2010´da başlayan ilk Arap Baharı´ndan ders alarak rejimleri düşürmekle yetinmeyip, tüm hedeflere ulaşana kadar gösterilerde ısrarcı olacaklarını belirten uzmanlar, bu dalganın başka Arap ülkelerine de yayılabileceğini öngörüyor.

"Arap halkları darbelerden ders aldı"

Mısır´daki Devrimin Yarını Partisi Lideri Eymen Nur, "Cezayir ve Sudan başta olmak üzere Arap halkları, Türkiye´deki başarısız darbe girişimi dahil önceki darbe tecrübelerinden ders aldı ve istifade etti. Sudan´da gördüğümüz gibi halklar zafer konusunda daha kararlı hale geldi." dedi.

Başkanlığını eski Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki´nin yaptığı Arap Baharı Devrimlerini Savunma Konseyi´nin kurucularından olan Nur, bölgede yaşanan son gelişmeleri Arap Baharı´nın ikinci dalgası olarak nitelendirerek, bu dalganın askeri darbe deneyimi bulunan Cezayir ve Sudan´da olmasının "iyi bir başlangıç" olduğunu söyledi.

Sudan´da "Ya zafer ya Mısır" sloganları atıldığına dikkati çeken Nur, bu sloganı "Mısır´da 2011´de devrimin hezimete uğramasının, Sudan´da zafer konusunda daha kararlı olunmasını sağladığı" şeklinde yorumlayan Nur, dünyadaki tüm hürriyetperver ve onurlu insanların desteğine ihtiyaç duyan Sudan halkı ve devriminin yanında yer almak gerektiğini vurguladı.

Yazının devamı...

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —