Arakanlı göçmenlerle ilgili doktorlar tarafından hazırlanan ilk geniş çaplı rapora göre Arakanlı göçmenler silahla vuruluyor, uzuvları kesiliyor, patlayıcılarla yaralanıyor ve tecavüze uğruyor.
Chut Pyin köyünden kaçan göçmenler üzerine yoğunlaşan raporda incelemelerin yapıldığı kampta bulunan 25 kişiden 22´sinde fiziksel yaralanma ve sakatlık tespit edildi. 17´si silahla vurulmuş, 5 kişi ise dayak nedeniyle kafa ve göğüs travması geçirmiş. Aralarında 3 kişi patlayıcı madde ile yaralanmış ve 3 kadın tecavüze uğramış.
Arakanlılar Myanmar güvenlik güçlerinin sivillere ateş ettiğini, kadınlara tecavüz ettiğini ve evleri ateşe verdiğini anlatıyor. Raporda elde edilen tüm tıbbi delillerin ve yapılan incelemelerin kurtulanların aktardıkları ile tutarlılık oluşturduğu kaydediliyor.
Myanmarlı yetkililer yorum yapmadı
Myanmar hükümeti ve ordusu ise bu rapora ilişkin herhangi bir yorum yapmayı reddediyor. Yetkililer daha önce yaptıkları açıklamalarda güvenlik güçlerinin ?Bengalli teröristlere´ karşı meşru operasyonlar yaptığını ifade ederek, askerlere istinat edilen tüm suçlamaları reddetmişlerdi.
Kamplarda faili meçhul cinayetler işleniyor
Arakanlılar için korkulu günler sığındıkları Bangladeş´te de son bulmuş değil. Kamplarda faili ve motivasyonu belli olmayan cinayetler meydana geliyor.
Bölgeden gelen bilgilere göre, Bangladeşli yetkililer yüz binlerce Arakanlı sığınmacının olduğu bu kamplara yüzlerce ek güvenlik görevlisi yerleştirdi. 2017 Ağustos ayından bu yana öldürülen kişiler arasında Arakanlı toplum liderleri de var. Gece karanlığında gerçekleştirilen cinayetler çoğunlukla bıçaklı ve sopalı bir grup erkek tarafından işleniyor.
Son olarak binlerce kişilik bir Arakanlı grubunun lideri olarak seçilen 35 yaşındaki Arifullah haziran ayında 25 kez bıçaklanarak öldürüldü. Bangladeşli polisler cinayete ilişkin olarak üç kişinin tutuklandığını ve bu kişilerin Myanmar´daki uluslararası ajanslarda çalışan, İngilizce konuşabilen ve yabancı delegeler ile birlikte kampları ziyaret eden insanlar olduğunu açıkladı.
Rapor Temmuz sonunda yayınlanacak
İlk olarak Reuters tarafından incelenen PHR raporunun detayları temmuz sonuna doğru yayınlanacak. Bu raporun Myanmar´dan kaçan Müslümanlara ilişkin şimdiye kadar yapılan en geniş çaplı inceleme ve araştırma olduğu belirtiliyor.
Merkezi Amerika Birleşik Devletleri´nde bulunan PHR dünya çapında kitlesel katliamları ve insanlık suçlarını inceleyerek kayda geçiriyor. Grup daha önce mayınların neden olduğu sakatlanmaları incelediği raporu ile 1997´de Nobel ödülünü paylaşmıştı.