Apartheid Karşıtı Protesto

İşgalci rejim İsrail'in aşırı sağcı İngiltere Büyükelçisi Tzipi Hotovely, Cambridge Üniversitesi'nde öğrenciler tarafından protesto ile karşılandı.

Apartheid Karşıtı Protesto

İşgalci rejim İsrail'in aşırı sağcı İngiltere Büyükelçisi Tzipi Hotovely, Cambridge Üniversitesi'nde öğrenciler tarafından protesto ile karşılandı.İşgalci rejim İsrail'in aşırı sağcı İngiltere Büyükelçisi Tzipi Hotovely, Cambridge Üniversitesi'nde Güney Afrika'daki beyaz azınlık rejimine karşı yürütülen apartheid karşıtı kampanyayı anımsatan bir gösteride öğrenciler tarafından protesto ile karşılandı.

Eski Başbakan Benyamin Netanyahu'nun altında bir yerleşim bakanı olarak görev yapan Hotovely, Cambridge Birliği'nin münazara topluluğuna bir "monolog" sunmak için davet edildi. Öğrenci grupları, 42 yaşındaki büyükelçinin son derece düşmanca ve ırkçı Filistin karşıtı açıklamalarının uzun geçmişine atıfta bulunarak kararı eleştirdi.

Öğrenciler açık bir mektup ile "Hotovely, İsrail yerleşimci sömürgeciliğinin gururlu bir destekçisi ve 'Büyük İsrail'in açık bir savunucusudur" diye yazdı. Sendikaya hitap etmesi için davet edilmiş olmasından duydukları üzüntüyü dile getirdiler.

Hotovely, Dışişleri Bakan Yardımcısı iken, Batı Şeria'nın tamamının yalnızca İsrailli Siyonist/Yahudilere ait olduğunu iddia etti. "Bu topraklar bizim" dedi.

 "Hepsi bizim. Buraya bunun için özür dilemeye gelmedik."

Hotovely, Londra'daki İsrail Büyükelçiliği'ndeki zamanının başlarında, Nakba'nın - yüz binlerce Filistinlinin önceden tasarlanmış etnik temizliğinin - gerçekleştiğini reddetti. Bunu bir "Arap yalanı" ve "uydurma bir hikaye" olarak nitelendirdi. Onun reddiyeci görüşü İsrail'de uç bir görüş değil; Netanyahu liderliğindeki Likud partisinin ve sağ ve aşırı sağdaki diğer partilerin ana akım konumunun bir parçası.

Salı günkü protesto, Uluslararası Af Örgütü Birleşik Krallık ve Yahudi İş Gücü Sesi temsilcileri de dahil olmak üzere öğrenci topluluğu dışından kalabalıkları çekti.

Af Örgütü geçen hafta İsrail'i apartheid devleti olarak etiketleyen bir rapor yayınladı. Apartheid, insanlık suçuna benzer bir suçtur. Protestocular, "Sessizlik suç ortaklığı, kabul suç ortaklığı, platform oluşturma suç ortaklığı" sloganları attı.

Hotovely'nin Aralık ayında London School of Economics'te (LSE) görünmesinin ardından çıkan tartışmaların tekrarı olmadı. LSE kampüsünden çıkışından alınan görüntüler, İngiliz medyası, İsrail yanlısı Yahudi topluluğu ve politikacılar tarafından öğrenci protestocuların "anti-Semitik" olduklarına dair vahşi iddialara yol açtı. Ancak Cambridge'deki polisin dün tedbirli bir yaklaşım sergilediği ve protestonun "barışçıl ve gürültülü" kaldığı söyleniyor.

Kampanyacılar, sosyal medya üzerinden organizatörlere teşekkür etti. Filistinli aktivist Ali Abunimah, "Aferin! Vicdanlı insanların Güney Afrika'nın barbar apartheid rejiminin temsilcileriyle nasıl karşı karşıya geldiklerini hatırlatıyor" dedi.

"Medeni toplumda ayrımcıların yeri yoktur."

Hotovely'nin Cambridge Union ziyareti, önde gelen insan hakları grupları arasında İsrail'in apartheid rejimi konusunda fikir birliği arttıkça gerçekleşti. Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü , B'Tselem ve İsrail'i apartheid devleti olarak etiketleyen diğer kuruluşlara katıldı.

İsrail'i apartheid devleti olarak sınıflandıran partilerin sayısındaki artış hakkında bir uyarı yayınlayan Tel Aviv Üniversitesi Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'nün (INSS) tahmin ettiği gibi eğilimin devam etmesi bekleniyor. Böyle bir senaryonun, İsrail'e karşı tutumları insan hakları topluluğu ve daha geniş kamuoyu ile ve yasaya saygı duyma ve onu koruma konusundaki söylemleriyle çarpıcı biçimde çelişen batılı hükümetler üzerinde daha fazla baskı oluşturması muhtemeldir

/MEMO-Tercüme ve edit İsrailpost

 

Kaynak: hertaraf.com