Avurpa Parlamentosu seçimleri yapıldı. İlk sonuçlara göre AB yanlısı partiler parklamentonun 4´te 3´ünü oluşturuyor.
Toplam 751 milletvekillinin belirlendiği AP seçimlerinde Avrupa Halk Partisi (EPP) ilk sırada yer aldı. İlk sonuçlara göre parlamentoda koltuk dağılımı şöyle gerçekleşti: Seçim öncesinde 216 sandalyesi bulunan EPP´nin milletvekili sayısı 173´e düşerken, bu partiyi 147 milletvekili ile Sosyal Demokratlar (SPD) izledi. Böylece, Sosyal Demokratlar da 40 koltuk kaybetmiş oldu.
Avrupa İçin Liberal ve Demokrat İttifakı (ALDE) 102 milletvekili, Avrupa Yeşiller Partisi (EFA) 71 milletvekili, Avrupa Muhafazakarları ve Reformistleri (ECR) 58 milletvekili, Uluslar ve Özgürlükler Avrupası (ENF) 57 milletvekili, Özgürlükler Avrupası ve Doğrudan Demokrasi (EFDD) 56 milletvekili, Avrupa Birleşik Solu-İskandinav Yeşil Solu (GUE/NGL) 42 milletvekili çıkardı.
Geriye kalan 45 milletvekili ise bağımsız ve diğer adaylardan seçildi.
Aşırı sağcı partiler, AP´deki 3 siyasi grup olan Avrupa Muhafazakarları ve Reformistleri (ECR), Uluslar ve Özgürlükler Avrupası (ENF) ve Özgürlükler Avrupası ve Doğrudan Demokrasi (EFDD) tarafından temsil ediliyor.
Söz konusu partilerin, AP seçimlerinden sonra tek çatı altında toplanarak birlikte hareket etmeye yönelik ittifak arayışı ve girişimleri de bulunuyor.
Geleneksel olarak merkez sol ve merkez sağ siyasi gruplarca yönetilen AP´de aşırı sağcı partilerin sandalye sayısını artırarak parlamentoyu bölebileceği ve karar alma süreçlerini zorlaştırabileceği yorumları yapılıyor.
Öte yandan, 2014 yılında katılımın yüzde 42,6 oranında gerçekleştiği AP seçimlerinde, 2019´da sandığa gitme oranının yüzde 51´e yükselmesi dikkati çekti.
Almanya:
Almanya´daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde kesin olmayan ilk sonuçlara göre Yeşiller Partisi yüzde 22 oy alarak birinci oldu.
Başbakan Angela Merkel´in partisi olan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) yüzde 21,9, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ise yüzde 6 oy aldı. Buna göre, Birlik Partileri toplamda yüzde 27,9 oy kazandı. Birlik Partilerinin AP´deki sandalye sayısı toplam 28 oldu. CDU´nun 2014´teki seçimlere göre oy oranı yüzde 8 düştü.
İspanya ve Portekiz´de seçimin galibi sosyalistler
İspanya:
AP´nin 751 parlamenterinden 54´üne sahip olan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) resmi olmayan sonuçlara göre 18 parlamenter ile birinci sırada yer aldı. İspanya´da 28 Nisan´da yapılan genel seçimlerden birinci çıkan ancak tek başına iktidara gelecek çoğunluğu yakalayamayan PSOE, AP seçimlerinde de ülke siyasetinde birinci sıradaki yerini korudu.
Portekiz:
AP´de 21 parlamenteri bulunan Portekiz´de de mevcut durumda azınlık hükümetiyle iktidarda olan Sosyalist Parti´nin (PS), resmi olmayan sandık başı sonuçlara göre oyların yüzde 30´undan fazlasını alarak birinci parti çıktığı bildirildi.
Fransa´da aşırı sağcılar kazandı
Resmi olmayan sonuçlara göre aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) yüzde 23,5 oranında oy alarak, yüzde 22,5 alan iktidardaki Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi´ne (LREM) yüzde 1 fark attı .Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´un kurucusu olduğu iktidardaki LREM yüzde 22,1 oyla ikinci sırada yer aldı.
Avusturya´da kazanan merkez sağ
Yine resmi olmayan sonuçlara göre Başbakan Sebastian Kurz´un liderliğindeki Avusturya Halk Partisi (ÖVP) yüzde 34,5 oyla birinci oldu. Ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ise seçimde yüzde 23,5´lik oyla ikinci parti oldu.
İtalya´da aşırı sağcılar birinci
İtalya´da resmi olmayan sonuçlar ilk kez aşırı sağ görüşlü bir siyasi partinin seçimlerden birinci çıktığını gösteriyor. Lig Partisi´nin oy oranı yüzde 27-31. Sol görüşlü Demokratik Partinin yüzde 21-25 iken sistem karşıtı M5S´in ise yüzde 18-22.
Ajanslar
Independt Turkce