Tarih: 13.01.2018 14:00

Antarktika seferine ´öncü ekip´le hazırlık

Facebook Twitter Linked-in

 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Antarktika´ya Bilim Üssü Kurulması Projesi" kapsamında gerçekleştirilecek 2. Ulusal Antarktik Bilim Seferi öncesinde, yılın ilk Antarktik bilimsel çalışmalarının başladığını belirterek, "Türk Antarktik Seferi Ekibi´nden (TAE) 4 akademisyen diğer ülkelerle ikili iş birlikleri kapsamında Antarktika´ya giderek ön çalışmalara odaklandı." dedi.

Özlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Bakanlık uhdesinde ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi (PolReC) koordinesinde yürütülen "Antarktika´ya Bilim Üssü Kurulması Projesi"ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü´nün, ülkenin gelecekte Antarktika´da bilimsel, teknolojik, ekonomik ve siyasal boyutlarıyla söz sahibi olması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Özlü, bu konuda sürdürülen çalışmaların hız kazandığını söyledi.

1. Ulusal Antarktik Bilim Seferi´nin, 9 bilim insanının katılımıyla geçen yıl 26 Şubat-4 Nisan döneminde gerçekleştirildiğini hatırlatan Özlü, 2. Ulusal Antarktik Bilim Seferi´nin ise farklı bilim dallarından araştırmacılarla 19 Şubat-6 Nisan´da yapılacağını bildirdi.

Özlü, Türkiye´nin Antarktika hakkında bilimsel yetkinliğini artırmak için kıtada üssü bulunan Belçika, Bulgaristan, Çekya, Güney Kore, Polonya ve Şili ile antlaşmalar imzaladığını anlattı.

Antlaşmalar çerçevesinde, 2. Ulusal Antarktik Bilim Seferi öncesinde yılın ilk Antarktik bilimsel çalışmalarının başladığına dikkati çeken Özlü, "Türkiye´nin, Antarktika´da bilim üssü kurma çalışmalarına katkı sağlamak adına Çekya ve Belçika üssünde araştırma yapacak akademisyenler, yolculuk öncesinde İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ile bir araya geldi. Karaca, bilim ekibini Türk bayrağı ile ´beyaz kıta´ya uğurladı. Türk Antarktik Seferi Ekibi´nden 4 akademisyen, diğer ülkelerle ikili iş birlikleri kapsamında Antarktika´ya giderek ön çalışmalara odaklandı." diye konuştu.

"Belçika ve Çekya ile araştırma iş birliği"

2. Ulusal Antarktik Bilim Seferi öncesi başlayan öncü ekip çalışmalarının detaylarını anlatan Özlü, Türk bilim ekibinin, Çekya Üssü ile "James Ross Island Volkanizmasının Kökeni, Yaşı ve Bölge Jeodinamiği ile İlişkisi Projesi"ni gerçekleştireceğini dile getirdi. Söz konusu projeyle bölgenin yer bilimleri ve magmatizma-jeodinamik verilerine dair önemli bilgiler elde edileceğinin altını çizen Özlü, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda, İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şafak Altunkaynak ve Araştırma Görevlisi Ayşe Zeynep Çalışkanoğlu Antarktika´ya gitti. Altunkaynak´ın yürütücülüğünde ´James Ross Island Volkanizmasının Kökeni, Yaşı ve Bölge Jeodinamiği ile İlişkisi Projesi´ çerçevesinde, Batı Antarktika Rifti ve çevresinde volkanik kayaçların incelenmesiyle jeokimya çalışmaları yapılarak, volkanizma ile buzul erimeleri arasındaki değişimler incelenecek." 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —