Tarih: 03.08.2019 10:42

Ankara bunu konuşuyor: Devlet Bahçeli´nin İYİ Parti çağrısı ne anlama geliyor?

Facebook Twitter Linked-in

MHP Genel Başkanı Bahçeli, 3-4 Ağustos´ta olağanüstü kurultaya gidecek olan İYİ Parti´nin adını ilk kez andığı bir çağrı yaptı. Bahçeli, "Fiziken orada, fikren aramızda bulunan dava arkadaşlarımın müştereken karar alıp Milliyetçi Hareket Partisi´ne dönüşün tarihi sorumluluğunu yerine getirmeleri halisane ve samimi beklentimdir? dedi.

Bahçeli´nin bu açıklamasından kısa süre sonra İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener´den dikkat çeken bir paylaşım geldi. Akşener,  ilk mesajında Cumhurbaşkanı Erdoğan´ı etiketleyerek, ?Sn. @RTErdogan, yine ne dedin bu arkadaşa?? ifadelerini kullandı.

Kafa karışıklığının göstergesidir

İYİ Parti Genel Sekreteri Cihan Paçacı da yaptığı açıklamada ?Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı´nın bu yaklaşımı her şeyden önce ciddiyetten uzaktır. Bir partinin genel başkanının, kurumsal bir başka partiye, kurultayından iki gün önce böylesine art niyetli bir hamlede bulunması, çaresizlik göstergesidir, ayıptır. Bugüne kadar mensuplarına ?illet-zillet?, adına da ?İP? diyen Sayın Bahçeli´nin, her zamanki gibi tavır değiştirerek, bu kez ?İYİ Partili kardeşlerim? diyerek hitap etmesi, kafa karışıklığının da bir göstergesidir? dedi

?Çağırının muhatapları yanıltılmış arkadaşlarımızdır´

MHP Genel Başkan yardımcısı Semih Yalçın, Akşener ve Paçacı´nın açıklamaları sonrasında tartışmaya katıldı. Yalçın açıklamasında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Bahse konu tarihî çağrıyı Sayın Erdoğan´a bağlamak; basiretsizliğin, ucuzluğun, meseleyi başka mecralara çekerek kamuoyu önünde tartışmadan kaçma gayretinin ifadesidir. Kendine layık olduğundan fazla önem atfetme, hak etmediği ölçüde değer yükleme zavallılığıdır.

Yalçın, çağrının muhataplarıni ise ?İP saflarında yer almakla beraber gönülleri ve fikirleriyle bizden kopmaya direnen çok sayıda yanıltılmış arkadaşımız´ diye tarif etti.

MHP güçlenirse, Cumhur ittifakı güçlenir

Independent Türkçe, hem MHP hem İYİ Parti hem de Ak Parti çevrelerine Devlet Bahçeli´nin bu açıklamasının perde arkasını sordu.

AK Parti çevreleri özellikle Bahçeli´nin açıklamalarını MHP´yi güçlendirme ve ülkücüleri tekrar MHP´de toparlama olarak okuyorlar. MHP´nin güçlenmesinin, Cumhur İttifakı´na pozitif katkı sağlayacağını ifade eden AK Parti çevreleri, bu etkinin gelecek günlerde hissedilebileceğini söylüyorlar. AK Parti kulislerinde MHP´nin Millet İttifakı´nı güçlendirecek bu hamlesinin AK Parti´nin politikaları üzerinde de ciddi baskı oluşturacağı yorumları yapılıyor. Bahçeli´nin son çıkışının ise erken seçimden ziyade yeni parti kurma adımlarına bir yanıt olarak değerlendiriliyor.

AK Parti içerisinde öne çıkan farklı bir görüşü dillendirenler ise; Bahçeli´nin tavrını, MHP ile herhangi bir anlaşmazlık durumunda, İYİ Parti´nin alternatif olarak ittifakta yer almasının önüne geçme girişimi olarak okuyor. Hem Babacan, hem de Davutoğlu´nun parti çalışmaları sırasında bu çağrının anlamlı olduğunu ifade eden AK Parti çevreleri, erken seçimin gündeme gelmesi durumunda ise, Cumhur İttifakı´nın daha da güçleneceğini öngörüyor.

Bahçeli´nin hesabı başka

İYİ Parti çevreleri ise Devlet Bahçeli´nin açıklamalarını AK Parti ve MHP´nin oluşturduğu Cumhur İttifakı´nın oy kaybetmesine bağlıyor. Kasım ayında erken seçim olacağı beklentisi taşıyan İYİ Parti çevreleri, Bahçeli´nin son girişimini erken seçim hazırlığı olarak değerlendiriyor.

Devlet Bahçeli´nin bu çağrısı ile aslında Millet İttifakı´nı hedef aldığını ve yerel seçimlerde oluşan tabloyu bir şekilde bozmaya çalıştığını ifade eden İYİ Parti çevreleri, partiden kimsenin bu çağrıyı ciddiye almayacağını savunuyor.

Bu çevrelerin tezine göre, kan kaybeden MHP ve AK Parti bunu engellemek için çalışıyor. Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan´ın kısa sürede partileşeceklerine inanmadıklarını söyleyen İYİ Parti çevreleri, dolayısıyla Bahçeli´nin çağrısının yeni parti kurma girişimleri ile ilgisi olmadığına, MHP liderinin farklı bir hesabı olduğuna inanıyorlar

İstikrar için Cumhur İttifakı

MHP çevreleri ise Devlet Bahçeli´nin çağrısının erken seçimle ilgisinin olmadığını savunuyor. Çağrının 2023 vizyonuna paralel bir girişim olduğunu ifade eden MHP çevreleri de, MHP kanadının güçlenmesinin Cumhur İttifakı´nı güç katacağını, bunun da psikolojik üstünlük kurmak için gerekli olduğunu belirtiyorlar.

Parti kulislerinde, İYİ Parti´nin türbülansa girdiği, parçalanmaya yakın olduğu bir dönemde ülkücülerin MHP´ye dönmesinin kuvözde olan sistemin güçlendirilmesi adına önemli olduğu vurgulanıyor. Sistemin revizyonu ve siyasal istikrar için güçlü bir Cumhur İttifakı´nın şart olduğunu aktaran MHP çevreleri, Bahçeli´nin çağrısını, FETÖ ile mücadele, Doğu Akdeniz ve Suriye sorunu gibi önemli konularda verilecek kararlarda, güçlü siyasal iradenin devam etmesi için yaptığını ifade ediyorlar.

Erken seçim ihtimali uzak değil

Ülke olarak tarihi bir dönüm noktasında olduğumuzu, yerel seçim sonuçlarından sonra bürokrasi ve iş dünyasında birçok kesimin sistemin geleceği ile ilgili tereddütleri bulunduğunu aktaran MHP çevreleri, oluşacak olan parçalı siyasi yapının bu tereddütleri daha da çoğaltacağına inanıyor. Devlet Bahçeli´nin çağrısının bu amaçla yapıldığını aynı çağrının AK Parti tarafından da yapılabileceği belirtiliyor. Parlamento aritmetiği, kamuoyu algısı ve psikolojik üstünlüğün sistemin devamı için hayati olduğunu vurgulayan MHP çevrelerine göre, Bahçeli´nin çağrısının sonuçsuz kalması durumunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın psikolojik üstünlüğü ele geçirmek ve yeni oluşumların önünü kesmek için bir erken seçim çağrısı yapma ihtimalinin de uzak olmadığını söylüyorlar

Devlet Bahçeli ne demişti:

1 Kasım 2015´ten sonra ağır ve sancılı parti içi meselelerle biteviye meşgul edildiğimiz inkar edilemeyecek bir vakıadır. Bu vahim sürecin travmalarına ve makus sonuçlarına her dava arkadaşımız farklı dozajda muhatap kalmıştır. Yaşananlar üzücüdür, hüzünlüdür, ibret vericidir. Milliyetçi Hareket Partisi´nden kopan dava arkadaşlarımız 25 Ekim 2017´de İYİ Parti´yi kurmuşlardır. Ancak geçmişte birlikte yürüyüp, beraberce mücadele ettiğimiz arkadaşlarımızın önemli bir kısmı aradıklarını bulamamışlar veya kenara itilmişlerdir. Yola çıkılanlar yolda bulunanlara değişilmiştir.

CHP ve HDP ile ittifak hiçbir vicdan sahibi ülküdaşımın kabullenemeyeceği bir gaflet olarak hafızalara kazınmıştır. Bir inat ve öfke uğruna yuvasını terke zorlanan, aklı çelinen, makam ve mevki vaatleriyle davasından koparılan kardeşlerimin hüsranları şahsımı her zaman kaygılandırmış ve düşündürmüştür. Her ne yaşandıysa geride kalmış, herkes için ders niteliğinde olmuştur. Hadiseleri film şeridi gibi gözümüzün önüne getirdiğimizde bundan hiçbir şahsiyet ve karakter sahibi dava arkadaşımın memnuniyet duymayacağı açıktır, bu kapsamdaki kanaatim de çok güçlüdür. Birleşme hamlesi yarım asırlık davamızı geleceğe taşıyacaktır

3-4 Ağustos 2019 tarihinde İYİ Parti´nin 4. Olağanüstü Kurultayı yapılacaktır. Çağrım şudur: Fizikken orada, fikren aramızda bulunan dava arkadaşlarımın müştereken karar alıp Milliyetçi Hareket Partisi´ne dönüşün tarihi sorumluluğunu yerine getirmeleri halisane ve samimi beklentimdir. Buluşma yerimiz zillet değil millettir. Kucaklaşma zamanı gelmiştir. İYİ Parti´nin olağanüstü kurultayında MHP´yle bütünleşme ve birleşme hamlesi Türkiye´nin gücüne güç katacak, yarım asırlık davamızı, birlik ve dirlik içinde geleceğe taşıyacaktır. Çağrım birliğe, beraberliğe, barışmaya ve heyecanla tokalaşmayadır.

İYİ Parti nasıl siyaset sahnesinde yerini almıştı

Tarih 20 Ekim 2015

MHP Lideri Devlet Bahçeli İstanbul mitingi sonrasında Anakara yolunda bir grup gazetecinin sorularına cevap veriyor ve beşinci partinin meclis içerisinden çıkabileceğini ifade ediyordu:

Mevcut partiler içinde, siyasetin tıkanıklığa doğru gitmesine karşılık, o tıkanıklıkta siyaseti açmak, normalleştirmek için 5. parti meclis içinde kurulabilir anlamındadır. Geçmişte çok örnekleri vardır.

Bu sözler AK Parti içerisinden yeni bir partinin çıkacağına yorumlanmış, ancak 5. parti MHP içerisinden çıkan İYİ Parti olmuştu

Mahkemelik kurultay süreci

7 Haziran seçimlerinde yüzde 16,45 oy alarak 80 milletvekili çıkaran MHP´nin oyu, 1 Kasım seçimlerinde 11,93´e geriledi, milletvekili sayısı da 41´e düştü. Bu sonuçlar, muhalefetin başkaldırmasına neden oldu. Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan ve daha sonra Ümit Özdağ, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli´ye karşı bayrak açtı. Muhalifler olağanüstü kurultay istedi. Bahçeli, gündemlerinde kongre olmadığını, kurultayın 2018´de olacağını açıkladı. Bunun üzerine genel başkan adayları, olağanüstü kurultay talebi ile 543 delegeden aldıkları imzaları genel merkeze teslim etti. Ancak Bahçeli, 2018´den önce kurultay olmayacağını yineleyerek, rakiplerine mahkemeyi gösterdi. Muhalifler mahkemenin yolunu tuttu. Birçok mahkeme kararından sonra 19 Haziran´da toplanan kurultay, parti tüzüğünde değişiklikler yaptı ve 10 Temmuz´da seçimli kongre yapılmasını kararlaştırdı. Bir delegenin başvurusu üzerine Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, 19 Haziran kurultay kararlarına tedbir koydu. Çankaya 4. İlçe Seçim Kurulu da MHP´nin 6 aydan beri gündemi meşgul eden olağanüstü kongresi ile ilgili kararını verdi ve mahkeme kararını gerekçe göstererek 10 Temmuz´da seçim yapılamayacağını açıkladı. Genel başkan adayları Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi´nin tedbir kararına itiraz etse de sonuç alamadı.

MHP yönetimi, 19 Ağustos´ta parti tüzüğünün 11, 79 ve 81. Maddelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle Meral Akşener ile Çağrı Heyeti´nden Ayhan Erel, Ali Sağır ve Mehmet Bilgiç´i parti üyeliğinden kesin çıkarma talebiyle tedbirli olarak Merkez Disiplin Kurulu´na sevk etti. Geçen hafta cuma günü savunmasını veren Akşener toplanan Merkez Disiplin Kurulu tarafından partiden ihraç edildi.

İYİ Parti (resmi kısaltmasıyla İYİ PARTİ), Meral Akşener öncülüğünde 25 Ekim 2017´de kuruldu ve ağırlıklı olarak kadrolar eski MHP´lilerden oluştu.

Kaynak:  Independentturkish.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —