Tarih: 27.07.2022 14:26

Ankara-Bağdat hattında gerilim tırmanıyor: Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na saldırı

Facebook Twitter Linked-in

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na saldırı düzenlendiğine dair yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamaya göre, konsolosluğa saldırı bugün (27 Temmuz) sabah saatlerinde yapıldı. Can kaybının yaşanmadığı saldırının “en sert şekilde kınandığının”, sorumluların bir an önce adalet önüne çıkarılması gerektiğinin dile getirildiği açıklamada, Irak makamlarına diplomatik ve konsüler temsilcilikleri koruma sorumluluğunu yerine getirme çağrısı yapıldı.

Bakanlık açıklamasında Musul Başkonsolosluğu’na saldırının Irak’ın çağrısı üzerine düzenlenen BM Güvenlik Konseyi toplantısı sırasında yapıldığı vurgulandı, Iraklı yetkililerin 20 Temmuz’daki Zaho saldırısından sonra Türkiye’ye dönük sert tavırlarına gönderme yapıldı:

“Ülkemizin haksız şekilde itham edilerek hedef gösterildiği bir dönemde, Irak makamlarının çağrısı üzerine düzenlenen BM Güvenlik Konseyi toplantısı sırasında bu saldırının gerçekleşmiş olması vahim ve düşündürücüdür.

“Bu vesileyle Irak makamlarına terörle mücadeleye odaklanmaları ve toprakları üzerinden komşu ülkelere ve diplomatik temsilciliklere tehdit oluşturan terör mevcudiyetlerine son vermeleri çağrımızı bir kez daha yineliyoruz.”

Arka plan

20 Temmuz’da Irak’ın Duhok vilayetine bağlı Zaho ilçesinde 9 sivilin ölümüne yol açan bombardımanın ardından Ankara-Bağdat hattında ipler gerilmişti. Zaho saldırısından Türkiye’yi sorumlu tutan Irak yönetiminin tersine Ankara’dan saldırıyı Türkiye’nin terörle mücadelesini sekteye uğratmak isteyen PKK’nın yaptığına dönük açıklamalar gelmişti.

“Türk askerleri çekilsin”

Irak hükümeti Zaho saldırısının kimler tarafından, nasıl yapıldığının aydınlatılması için BM Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırmıştı.

Konsey’de düzenlenen acil oturumda konuşan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, saldırıyla ilgili “uluslararası bir bağımsız soruşturma ekibi” kurulmasını istedi. Bağdat’ın elinde Zaho saldırısından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) sorumlu olduğuna dair kanıtlar bulunduğunu öne süren Hüseyin, sayısını 4 bin olarak belirttiği Türk askerlerinin Irak’tan çekilmesini ve Irak hava sahasına yönelik operasyonların durdurulmasını talep etti.

Konsey, saldırının ardından yayınladığı açıklamada Zaho’daki saldırıyı kınamıştı. Konseyin, Irak’taki Türk askerlerinin çekilmesinin talep edildiği bir karara onay verme ihtimalinin düşük olduğu belirtiliyor. Ankara, konseyden çıkacak karar doğrultusunda Irak yönetimi ile iki ülke arasındaki gerilimi düşürecek diplomatik temasları yoğunlaştırmayı planlıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —