Tam da, Danıştay savcısının hazırladığı mütalaada, ?657 sayılı Devlet Memurları Kanunu´nun 6. maddesinde yer verilen tarafsızlık ve eşitlik ilkesine bağlı kalmakla yükümlü bulunan kamu personelinin, hizmetin yürütümünde taraflı davrandığı yönünde şüpheye neden olmaması, siyasi görüşlerini, dinsel aidiyetlerini hiçbir şekilde belli etmemesi gerekir.? dediği bir ortamda,
* Tam da, Danıştay savcısının hazırladığı mütalaada, ?Kamu hizmetinin başörtüsü serbestisi nedeniyle zarar göreceği? iddia edildiği konjonktürde,
* Tam da, Danıştay savcısının hazırladığı mütalaada, ?Kamu görevlilerinin, din ve vicdan hürriyetinden bahisle dinsel mensubiyetlerini öne çıkarmalarına olanak sağlayacak şekilde kural getirilmesi, Anayasa´nın 2. maddesinde yer alan ?laiklik ilkesi´ varlığını korudukça, hukuken kabul edilemez.? denilen bir dönemde,
Anayasa Mahkemesi, tüm üyelerin ortak imzasıyla, oybirliği ile öyle bir karara imza attı ki?
* Anayasa Mahkemesi, ?Din özgürlüğünün eğitim hakkını ihlal etmemesi gerektiğini? dile getirdi.
* Anayasa Mahkemesi, ?Dini inancı gereği taktığı başörtüsüne sınırlama getiren kamu gücü işlem ve eylemlerinin, başvurucunun dinini açığa vurma hakkına bir müdahale teşkil ettiğini? kesin bir dille vurguladı.
* Anayasa Mahkemesi, ?Laik bir siyasal sistemde, dini konulardaki bireysel tercihler ve bunların şekillendirdiği yaşam tarzı devletin müdahalesi dışında, ancak koruması altındadır. Bu anlamda laiklik ilkesi din özgürlüğünün güvencesidir.? dedi.
* Anayasa Mahkemesi, ?Başörtüsü kullanarak dinin açıklanmasının yasaklanabilmesi için başkalarının hak ve özgürlüklerden yararlanmalarının engellendiğini gösteren çok önemli gerekçelere dayanılması gerekir?? görüşünün altını kalın çizgilerle çizdi.
***
Geçen yazımda, Yüksek Mahkeme´nin bu kararını bu köşeye taşıdım ve ?Bu son derece ?özgürlükçü´ karardan dolayı Anayasa Mahkemesi´nin tüm üyelerini tebrik ediyorum.? dedim.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan aradı.
Sohbet ettik. Konuya ve karara ilgi duymamızdan dolayı teşekkür etti. Ben teşekkür ediyorum?
O EVDE KİMLER YOKTU Kİ!..
Ankaralı yıllarımdan tanıdığım, takdir ettiğim bir isim Prof. Zühtü Arslan. Üniversite yıllarında birlikte kısa bir süre de olsa aynı evde kaldık.
Son derece çalışkan ve disiplini ile ön plana çıkan bir isimdi.
Mülkiyeliler arasında ?reis? ve ?abi? idi?
Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu´na (şimdiki İletişim Fakültesi) kayıt yaptırdıktan sonra o dönem Hak-Yol Vakfı´nın (İskenderpaşa) Cebeci semtinde bulunan Yağcıoğlu Apartmanı´ndaki öğrenci evinde kimler yoktu ki! Hatırladığım isimler;
* Milli Gençlik Vakfı´nın (MGV) efsane Genel Başkanı şehid Adnan Demirtürk,
* Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan,
* Prof. Dr. Nasuh Uslu,
* İzmir Valisi Erol Ayyıldız,
* Hakkâri Valisi İdris Akbıyık,
* Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı,
* Bilecik eski milletvekili, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz,
* Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı,
* Ankara Sosyal Bilimler Fakültesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca,
* Bürokratlar, eğitimciler Faruk Çakır, Selami Güder, Aydın Uğurlu, Mustafa Akyol, Bünyamin Karaarslan, Bekir Aydın, Ünal Özdem, Mahmut Sarper, Faruk Köse hatırladığım bazı isimler?
Hatırlayamadığım diğer isimler alınmasınlar, lütfen!
Bu isimlerden biri de Ahmet Özsoy´du. Türkiye´yi işgal harekâtı olan 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında TÜRKSAT´ta şehit olan Ahmet abi?
Ahmet abi Mülkiye´de (Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi) dirsek çürütürken, ben de Basın Yayın Yüksek Okulu´nda okuyordum.
İnançlarına sıkı sıkı bağlı, munis, karıncayı bile incitmeye çekinen, hoş sohbet, vatanperver ve bir o kadar da disiplinli ve çalışkan biriydi. Muhasebesi ve muhakemesi çok güçlüydü. İkna kabiliyeti yüksekti.
15 Temmuz işgal harekâtında Ahmet Özsoy ve ekip arkadaşı Ali Karslı şehit oldu. Allah rahmet eylesin?
ÖNEMLİ ZİRVE!
Tarih: 19 Aralık Çarşamba, 2018 (Bugün)
Yer: FairmontQuasar Otel, Mecidiyeköy
Saat: 08.30 ? 12.00
Ev sahibi: Ali Ülker, Yıldız Holding (Ülker)
Konu: Sürdürülebilir Gelecek İçin Liderler Zirvesi Programı. İş dünyasının önde gelen isimleri, sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek amacıyla, çevresel varlıkları korumak, refah seviyesi yüksek bir toplumun gelişimine katkı sağlamak ve değer odaklı bir ekonomi meydana getirmek amacıyla bir araya geliyor.
Önemli konuşmacılar var; MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Ziylan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu ve Albayrak Holding CEO´su Ömer Bolat.
Zirvenin sonunda bir de ?deklarasyon´ açıklanacak.
Ben de merak ediyorum; ?Sürdürülebilir Gelecek İçin? liderler acaba ne diyecek, nasıl bir yaklaşım sergileyecek?