Anti-semitizm tartışmaların hedefindeki ABD Kongresi´nin başörtülü ilk Müslüman üyesi ilhan Omar´a bir destek de Amerikan Yahudilerinden geldi. İlhan Omar´ın, Washington´daki en güçlü lobilerden Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesinin (AIPAC) ekonomik yardımda bulunarak Kongre üyelerini satın aldığı yönündeki yorumları, ülkede antisemitizm tartışmalarını tekrar alevlendirmişti
Naomi Klein gibi ünlü isimler de dahil olmak üzere Amerikan Yahudileri, Minnesota Kongre Üyesi Ilhan Omar´ı destekleyen açık bir mektup imzaladı.
Mektupta, İlhan Omar´ın sahte bir şekilde ?antisemitizmle suçlandığını´ ve Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi´nin (AIPAC) Amerikan siyasetindeki ?zararlı´ rolünü söylemesinin ?anti-Semitik´ bir şey olmadığı belirtildi.
İsrail yanlısı lobinin, İsrail´e oy birliğiyle Kongre desteği sağlamada büyük bir rol oynadığı belirtilen mektupta, ?Kongre´de, ?İsrail´in eleştirilemez´ olduğu tabusunu kırma cesareti gösterdiği için İlhan Omar´a teşekkür ediyoruz. Uzun süredir devam eden bir sosyal adalet ve ırkçılık karşıtı geleneğe sahip olan Yahudiler olarak, AIPAC bizi temsil etmiyor? denilerek, diğer Yahudileri de mektubu imzalamaya çağırdı.
TARTIŞMALAR NASIL BAŞLAMIŞTI?
Cumhuriyetçi Partinin önde gelen isimlerinden California Temsilcisi Kevin McCarthy´nin, İsrail´i eleştirdikleri için Omar´ı ve Kongredeki diğer bir Müslüman isim Michigan Temsilcisi Rashida Tlaib´i hedef alarak, bu iki ismi "cezalandıracağını" belirtmesiyle başlayan kavga, ülkenin en önemli gündem maddelerinden biri haline gelmişti
Omar, Twitter´dan, kendisini cezalandıracağını ileri süren McCarthy´ye cevaben, Kongrede birçok ismin ekonomik sebeplerden İsrail´i desteklediğini belirtmesi sonrasında, kendisine "kimlerin Kongreye para akıttığının" sorulması üzerine AIPAC´i işaret etmişti.
Sosyal medya üzerinden yaşanan bu tartışma, kısa süre içerisinde Washington´un gündemine oturmuştu.
Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi ve Demokrat Parti ile Cumhuriyetçilerden çok sayıda isim, Yahudi düşmanlığıyla suçladıkları Omar´ı kınayarak, İsrail lobisi hakkındaki paylaşımları nedeniyle özür dilemesini istemişti.
Bu baskılar üzerine ise Omar yazılı bir açıklama yaparak, "Amacım Yahudi seçmenlerimi ve Amerikalı Yahudileri kırmak değildi. Kimliğim üzerinden bana saldıranlardan da beklediğim gibi her zaman geri adım atmaya ve eleştiri yoluyla düşünmeye istekli olmalıyız. Bu sebeble net bir şekilde özür dilerim." ifadesini kullanmıştı.
Ancak Omar, "Lobilerin problemli rolünü vurgulamaya devam edeceğim." ifadesine de yer vererek AIPAC hakkındaki sözlerinin arkasında olduğunu belirtmişti.
TRUMP, OMAR´IN İSTİFASINI İSTEMİŞTİ
Kongre´de bu tartışmalar yaşanırken, olaya ABD Başkanı Donald Trump da dahil olmuş, Omar´ın özründe samimi olmadığını ve Kongreden ya da muhakkak görev yaptığı dış ilişkiler komitesinden istifa etmesi gerektiğini ileri sürmüştü.
lhan Omar ise, anti-semitizm tartışmaları nedeniyle kendisine istifa çağrısı yapan ABD Başkanı Donald Trump´a Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Tüm hayatın boyunca, Yahudilere, Müslümanlara, yerlilere, göçmenlere, siyahi insanlara ve dahasına nefret ticareti yaptınız. Ben, sözlerimin etkilediği insanlardan öğrendim. Sen ne zaman öğreneceksin?" Cevabını vermişti.
Trump, Beyaz Saray´daki kabine toplantısında İlhan Omar´ın Kongreden ya da görev yaptığı komiteden istifa etmesi gerektiğini savunmuştu.
Omar´ın özrünün yeterli olmadığını söyleyen Trump, "Bence kendisi ya Kongreden ya da kesinlikle Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesindeki görevinden istifa etmelidir. Anti-semitizmin ABD Kongresinde yeri yok." değerlendirmesini yapmıştı.
İLHAN OMAR ÖZÜR DİLEMİŞTİ
Kongreye giren ilk başörtülü Müslüman kadın ünvanını taşıyan Omar, hakkındaki anti-semitizm suçlamalarına yönelik Twitter´dan önceki gün bir açıklama yaparak, anti-semitizmin gerçek olduğunu belirtmiş ve tartışmalarda bunu kendisine öğreten Yahudi arkadaşlarına teşekkür etmişti.
Omar, "Amacım Yahudi seçmenlerimi ve Amerikalı Yahudileri kırmak değildi. Kimliğim üzerinden bana saldıranlardan da beklediğim gibi her zaman geri adım atmaya ve eleştiri yoluyla düşünmeye istekli olmalıyız. Bu sebeple net bir şekilde özür dilerim." şeklinde açıklama yapmıştı.
Açıklamasında ayrıca Amerikan siyasetinde lobilerin rolüne de dikkati çeken Omar, "Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (a), Ulusal Tüfek Derneği (NRA) veya fosil yakıt endüstri lobilerinin siyasetimizdeki problemli rolünü vurgulamaya devam edeceğim. Çok uzun zamandır devam eden bu konuyu dikkate almalıyız." ifadelerini de eklemişti.
İSRAİL LOBİSİNİ ELEŞTİRMEK
NEDEN ANTİSEİTİZM OLARAK ALGILANIYOR?
Kongrede yaşanan bu tartışmalarda Omar´ı savunan çok sayıda Yahudi asıllı Amerikalı, Omar´ın çıkışının antisemitik olmadığını, AIPAC´ın kendilerini temsil etmediğini ve bu lobi grubunun ABD siyasetini etkilemek adına yüklü miktarda bağışlarda bulunduğunu vurguladı.
Kendilerini Amerikalı Genç Yahudiler olarak tanıtan "Eğer şimdi değilse?" derneğinden Max Berger, Think Progress internet sitesindeki makalesinde, bir Yahudi olarak Omar´ın sözlerini, kendi kimliğine yapılmış bir saldırı olarak algılamadığını belirtti.
"Amerikalı Yahudiler için tehlike İlhan Omar´ın sözlerinde saklı değil. Asıl tehlike, büyümekte olan beyaz ırkçılığıdır." ifadesini kullanan Berger, Trump yönetiminin ülkedeki azınlık grupları hedef almasını eleştirdi.
Berger, "AIPAC gibi İsrail destekçisi gruplar siyaseti on yıllardır etkiliyor. Resmi kanallardan AIPAC´ın yaptığı bağışları tespit etmek zor, çok sayıda üyesi var ve her biri 5 bin dolar vermek zorunda." değerlendirmesinde bulundu.
Demokrat Partiden Yahudi kökenli New York Temsilcisi Max Rose ise Omar´ın benzetmesinin tarihi bir arka planı olduğunu anımsattı.
Rose, "Omar´ın yorumu, uzun zamandır dile getirilen ´Yahudi parası İsrail´i destekliyor´ algısına gönderme yapıyor." diyerek, burda antisemitik bir ima olmadığını kaydetti.
AIPAC, ABD SİYASETİ
ÜZERİNDE NE KADAR ETKİLİ?
New Yorker dergisinin yazarlarından Jeffrey Goldberg, AIPAC´ın Kongre üzerindeki etkisini göstermek için üst düzey bir AIPAC yetkilisiyle yaptığı görüşmeden örnek verdi.
Goldberg, yetkilinin boş bir peçeteyi göstererek, "AIPAC isterse Kongredeki 70 senatör 24 saat içerisinde bu peçeteye imzalarını atabilir." ifadesini kullandığını aktararak, AIPAC üyelerinin dolaylı olarak grubun gösterdiği isimlere ya da siyasetçilere doğrudan yardımlarda bulunduğunu kaydetti.
Derginin Yahudi kökenli yazarı Noah Kulwin ise Omar´a yönelik eleştiriler sonrasında kaleme aldığı makalede, AIPAC´ın Kongre üzerindeki etkisinin tartışılamayacağını vurgulayarak, "AIPAC uzun zamandır ABD siyasetinin önemli bir figürü haline gelmiş durumda." yorumunu yaptı.
"Kongreye milyonlarca dolar akıtıyorlar ve temsilcileri İsrail´e götürerek orada ilişki ağı kurmalarını sağlıyorlar." ifadelerini kullanan Kulwin, şunları kaydetti:
"İsrail lobisinin dişleri büyüktür ve Amerikan Yahudi toplumunun çıkarlarından ziyade İsrail´in özellikle de Başbakan Binyamin Netanyahu´nun çıkarlarını ön planda tutarak Kongre´yi arkalarına almaya çalışıyorlar çünkü Filistin´e dair uyguladıkları işgal ABD Kongresinin desteğini almak zorunda."
AIPAC´TAN HEM DEMOKRATLARA
HEM CUMHURİYETÇİLERE YARDIM
İlk kurulduğu 1950´lerde ABD´de sadece küçük bir lobi grubu olarak faaliyet gösteren AIPAC, bugün Kongreye her yıl milyonlarca dolar bağışta bulunuyor.
ABD´de yapılan siyasi bağışların takibini yapan "Open Secret" sitesinde yer alan bilgilere göre, İsrail lobisinin 2018 Kongre seçimlerinde harcadığı miktar 15 milyon doları buluyor.
Lobinin sadece belli bir partiye değil hem Demokratlara hem de Cumhuriyetçilere para yardımında bulunması da dikkatleri çekiyor.
Open Secret verilerine göre, İsrail lobisinin Cumhuriyetçilere oranla Demokratlara daha fazla bağış yaptığı görülürken, 1990´dan beri Kongreye yönelik yardımlar ise giderek artıyor.
Uluslararası Politika Merkezinde görev yapan Ben Freedman da makalesinde durumu, "Bu iyi veya kötü fakat kimse Washington´daki İsrail lobisinin gücünü inkar edemez. Şüphe yok ki İsrail lobisi ABD siyaseti üzerinde en etkili güçlerden birisidir." ifadeleriyle değerlendirdi.
İLHAN OMAR ABD TARİHİNDE TEMSİLCİLER MECLİSİ´NE
İLK BAŞÖRÜTÜLÜ GİREN VEKİL OLDU
Somali asıllı Amerikan vatandaş olan Ilhan Omar, 1982 yılında dünyaya geldi. North Dakota State üniversite mezun olduktan sonra 2009 yılında Ahmed Nur Said Elmi ile evlendi.. Siyasete Demokratik Parti ile atılan 34 yaşındaki Omar Minnesota´dan seçimlere katılarak ABD tarihinde Temsilciler Meclisi´ne giren ilk başörtülü milletvekili oldu. İlhan Omar, Temsilciler Meclisinde aynı bölgeyi temsil eden kadın üye Keith Ellison´ın yerine geçti. ABD´ye 12 yaşında gelen ve öncesinde 4 yıl mülteci kamplarında yaşayan Ilhan Omar, Trump´ın göç politikalarına şiddetle karşı çıkıyor ve Göç ve Gümrük Muhafaza Kurumu´nun (ICE) kapatılması çağrısında bulunuyor.
Kaynak: düşünce mektebi