Tarih: 31.08.2018 13:44

AMERİKA, İRAN´LA İLİŞKİLERİNİ KESMESİ İÇİN UMMAN´A NEDEN BASKI YAPMIYOR?

Facebook Twitter Linked-in

Gazete yayınladığı analizde, Umman´ın diğer körfez ülkelerine kıyasla daha bağımsız bir dış politikaya sahip olduğunu, bundan dolayı Körfez ülkeleriyle savunma konularında iş birliği yaparken diğer taraftan İran, Pakistan, Hindistan, Çin ve Batılı ülkelerle de ilişkiler kurabildiği tespitinde bulunuyor.

El Halic El Cedid gazetesi, Umman´ın tüm ittifaklarının yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri ile olan ilişkilerine ayrıca önem verdiği tespitinde bulunuyor.

El Halic El Cedid gazetesi analizinde Umman- Amerika ilişkileri konusunda şu başlıklara yer veriyor: - Amerika Birleşik Devletleri´nin El Kaide´ye karşı Afganistan´da yürüttüğü savaşta Umman, ülkesindeki tesislerin kullanımına izin verdi.

- Umman, George W. Bush döneminde 2003 yılında Saddam Hüseyin´i devirmek için başlattığı Irak savaşında ABD´ye sessizce lojistik askeri destek sağladı.

- IŞİD´in Irak ve Suriye toprakları üzerinde İslami Devlet ilan etmesi sonrası Amerika öncülüğünde kurulan Uluslararası Koalisyon´a fiili olarak katılmasa da destekledi.

El Halic El Cedid gazetesi analizde Umman´ın Yemen Savaşı´nda oynadığı arabulucu ve müzakereci role dikkat çekiyor.
Analizde, Suudi Arabistan´ın Yemen Ensarullah Hareketi´ne karşı savaşmak için oluşturduğu ve birçok devletin içerisinde yer aldığı Arap Koalisyonu´na Umman´ın katılmadığının altı çiziliyor.

El Halic El Cedid gazetesi, yayınladığı analizde Umman´ın arabuluculuk rolü üzerine kurduğu dış politikasına dikkat çekerek, 2015´te başlayan Yemen Savaşı´nın bitirilmesi için müzakerelerin Umman´ın başkenti Muskat´ta yapıldığını hatırlatıyor.

Aanalizde, Umman yönetiminin krizlerde arabuluculuk yapma konusunda başarılı olduğunun altı çiziliyor.

El Halic El Cedid gazetesi yayınladığı analizin son kısmında, Amerika´nın İran´la ilişkileri konusunda Umman´a neden baskı yapmadığı sorusuna cevap aranıyor.

Amerika´nın İran´la ilişkiler konusunda Umman´a neden baskı yapmadığı sorusunun cevabı aranırken yine Umman´ın arabulucu ve müzakereci dışpolitikası önplana çıkıyor.

El Halic El Cedid gazetesi, Amerika Birleşik Devletleri ve İran arasında ayaşanan krizde tüm Körfez ülkelerinin Amerika´dan taraf olduğuna, Umman´ın ise tarafsızlığını koruduğuna dikkat çekiyor.

Amerika birleşik Devletleri Başkanı Trump, İran ile ön koşulsuz müzakereye hazır olduğunu açıklamış, talep Tahran tarafından reddedilmişti.
Amerika´nın olası bir müzakere ortamının oluşmasında Umman´ın kritik bir role sahip olabileceğini düşündüğü için İran´la ilişkiler konusunda Muskat yönetimine baskı yapmıyor.

El Halic El Cedid gazetesi ismini vermediği Amerikalı bir yetkilinin de bu konuda ki görüşlerine analizde yer veriyor.

Amerikalı yetkili, Suudi Arabistan-İran çatışmasında Körfez ülkelerinin İran´ın karşısında yer aldığı, Umman´ın ise tarafsız tavrını koruduğunu vurgulayarak, "Umman´a Suudi Arabistan safında yer alması için baskı yapılması Amerika´nın çıkarlarına zarar verebilir" tespitinde bulunuyor.

El Halic El Cedid analizinde şu ifadelere yer veriyor:
"Trump döneminde İran´la bir anlaşmaya varıldığını hayal etmek zor olsa da, Amerika Birleşik Devletleri sonunda İran hükümetiyle müzakere masasına oturmak zorunda kalacak. Müzakere masasına oturma zamanı geldiğinde Amerika, Tahran´la olan ilişkilerinden dolayı Umman´ın kapısını çalacak. Amerika, İran´la ilişkileri kesmesi için Umman´a baskı yapması, mittefiki olan Umman´ın önemini gözardı etmesi anlamına gelecekti."

Gazete, Umman´ın dış politikasının Washington ile Muskat arasında bir gerilemeye yol açmadığının ve Umman-İran ilişkilerinin Washington ile Muskat ilişkilerini zedelemediğinin altını çiziyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —