Tarih: 20.09.2019 23:38

AMEL VE DEĞİŞİM

Facebook Twitter Linked-in

Her insanın önünde ve arkasında, kendisini Allah'ın emrine bağlı olarak koruyup denetleyen melekler vardır. Gerçek şu ki, insanlar kendi iç dünyalarını değiştirmedikçe, Allah onların genel durumunu değiştirmez. Allah bir topluma kendi kötülüklerinin bir sonucu olarak, bir felaket tattıracağı zaman, onu geri çevirecek yoktur. Zaten o insanların, Allah'tan başka koruyup kollayanları da yoktur. (Rad-11)                                                                                                       

İnsanın, Dünya yaşantısından hesaba çekileceği ahiret veya Son hesap günü, bir anlamda amellerin ortaya konacağı bir resmî geçit günüdür denebilir, bütün amelleri eksiksiz ve katıksız kaydeden ilahi bilgisayarın, bütün kayıtlarını ortaya döktüğü bir gündür. O gün, insan adına meleklerin kaydettiği bu kayıtlar konuşacaktır.                                                                                                

Her insanın amelini boynuna yükledik. Kıyamet günü kendisine, açılmış olarak karşılaşacağı bir kitap çıkaracağız. “Oku kitabını! Bugün hesap sorucu olarak sana nefsin yeter” denilecektir. (İsra.13-14)

İşte bu bizim kayıtlarımız, sizinle ilgili her şeyi bütün açıklığıyla ortaya serer. Çünkü dünyada iken yaptığınız her şeyi kayda geçirmiştik. (Casiye-29)

Bu ilahi bigisayar o kadar hassas ve titiz bir kitap’tır ki, küçük büyük her ameli kayda geçirir.

Kur’an-ı Kerim'de en çok geçen kelimelerden biri olan amel, Sözlük anlamıyla, niyetli davranış, hareket, iş, eylem, değer üretmek, faaliyet, aksiyon demektir. Ragıp el-ısfahanı Müfredatta şöyle diyor: Sadece kasıt ve niyete bağlı olan fiiller amel adını alır. Bu yüzdendir ki, hayvana nispet edilen fiillerin hiçbirine amel denmez. İyi veya kötü, sadece insanın maksatlı fiilleri ameldir.

Amel, sadece bedensel faaliyet değildir. Aynı zamanda ruhsal ve fikri faaliyettir. Düşünce eylemi olmadan, bedensel eylem olsa da işe yaramaz. Hz. Peygamber, düşünceyi en ileri ibadet olarak göstermiştir.

Savaş her zaman bizlerin düşünce dünyasında başlar ve bu düşünceler içeriden itekleyerek fiziksel eylemlere dönüşür. Biz günlük yaşamımızdaki Savaş’ı sonlandıracak olursak, nefret ve şiddet içeren düşünceler üretmeyi gerçekten bırakırsak işte o zaman bir şeylerin, yakın çevremizden başlayarak değiştiğini görmemiz için umut vardır ve mükemmel şeyler olması mümkündür. Eğer kendi içimizdeki felaketi sonlandırmanın bir yolunu bulursak, dünya çok daha iyi ve yaşanacak bir yer olacaktır.  Düşüncelerimizin hangi yönde gayret sarf etmekte olduğunun farkında olmamız gerekiyor Dünya garip bir yöne doğru hareket ediyor ve dünyadaki büyük çaplı tüm problemler çözülmeyi bekliyor sorunları fark edip çözüm üretecek projeler geliştirmemiz gerekiyor.                                                                                                             

Yaşadığımız hayata estetik ve ahlaki değer katabilmenin yolu insanın sahip olduğu bilgi ve becerilerle yaşadıkları arasında bağlantı kurabilmesi, kısaca eleştirel ve ilişkisel düşünebilen bir zihin yapısına sahip olmasından geçmektedir. Mutlu olmak istiyorsanız Yaşadığınız hayata anlam katın. Yaptığınız projelerle hem kendinizi hem de etrafınızdaki diğer insanları şaşırtarak projelerinizi hayata geçirip uygulamaya koyun. Uzun yolculukların atılan tek adımla başladığını unutmamamız gerekiyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —