Tarih: 14.12.2022 12:17

Altılı Masa’da başörtüsü eğilimi: Meclis çözsün, referanduma gitmesin

Facebook Twitter Linked-in

'Başörtüsüne anayasal güvence' getireceği iddiasıyla Meclis’e sunulan teklifin ardından gözler Altılı Masa’ya çevrildi. Masanın kurmayları teklifin referanduma gitmemesi gerektiği görüşünde.

Teklife ilişkin tavrını açıklayan ilk parti İYİ Parti oldu. İYİ Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu, “Genel İdare Kurulumuzda çoğunluğun eğilimi, olumlu bir kanaat içerisinde olduğumuz yönündedir. Yani ‘Evet’ yönündedir” dedi.

SAADET: DESTEKLENEBİLECEK BİR METİN, ANAYASA’YA KONULMASINDA BEİS YOK

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya da başörtüsü meselesinin Türkiye’nin siyasi hafızasındaki sorunlu alanlardan biri olduğunu belirterek, "Teklifin Anayasa’ya konulmasında beis yok. Metin desteklenebilecek bir metin gibi duruyor" diye konuştu.

REFERANDUM KONUSU OLMAMALI, MECLİS’TE ÇÖZÜLMELİ’

Başörtüsü meselesinin referandum konusu olmaması gerektiğini söyleyen Kaya, “Bunu siyasi partiler Meclis içinde çözmeli. Bir siyasi istismar ya da bir strateji konusu yapılmaksızın Meclis’te çözülmesi daha doğru" ifadesini kullandı.

‘ALTILI MASA'DA EĞİLİM MECLİS’TE ÇÖZÜLMESİ YÖNÜNDE’

Altılı Masa’daki her partinin kendi iç değerlendirmesini yapacağını ifade eden Kaya, muhalefet istemediği müddetçe bu yasanın çıkma ihtimalinin olmadığını söyledi ve "Artık bu tartışmanın Türkiye’nin gündeminden çıkması gerekiyor. Çözülmesi gerektiğini düşündüğümüz için ‘evet’ diyecektir muhalefet. Her parti kendi iç değerlendirmesini yapacak. O sonuçlara göre farklı yaklaşımlar varsa Altılı Masa’da değerlendirilir. Her partinin farklı eğilimleri olacaktır ama ortak karar çıktıktan sonra farklı bir tercih çıkacağını sanmıyorum. Genel kanaat Meclis’te çözülmesine dair. Böyle bir eğilim var" dedi.

‘ERDOĞAN REFERANDUMA GÖTÜRÜRSE MİLLETİMİZ GEREKSİZ ŞOVUN CEZASINI SANDIKTA VERİR’

"Meclis’te referanduma gerek kalmayacak bir oy çoğunluğu ile teklifin kabulü halinde de, teklif Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından referanduma götürülürse milletin takdirine bırakılır" diyen Kaya, “Ne yapacak, referandumdan ‘hayır’ çıkarsa kıyafet özgürlüğü mü yasaklanacak? Milletimiz bu gereksiz şovun cezasını sandıkta verir" diye konuştu.

‘TEKLİF REFERANDUMA GİTMEYECEK ŞEKİLDE MECLİS’TEN GEÇMELİ’

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, Genel Başkan Ahmet Davutoğlu’nun daha önce, temel özgürlük konusu olan bir meselenin referanduma gitmemesi gerektiğini söylediğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘başörtüsü için yasal düzenleme’ çıkışı sonrasında yaptığı ‘gollük pas’ değerlendirmesinin de altını çizen Özcan, "Mesele, Erdoğan’ın bu meseleyi gollük pasa çevirmek istemesi ve eriyen oylarını başörtüsü üzerinden toparlamak istemesidir. Sayın Erdoğan’ın kar gibi eriyen oylarına karşılık olarak başörtü meselesini yeniden gündeme getirip, hatta bunu mümkünse referanduma götürüp eriyen oylarını bir miktar konsolide etmek istediğini düşünüyoruz. Meclis’in buna imkan vermemesi gerekir. Bu teklifin referanduma gitmeyecek şekilde Meclis’ten geçmesini savunuyoruz” dedi.

Özcan, Altılı Masa’nın 26 Aralık’ta Gelecek Partisi ev sahipliğinde yapılacak toplantısı öncesi, Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’nun liderler turunda da, partisinin bu görüşünü ileteceğini tahmin ettiğini söyledi.

‘REFERANDUM KONUSU OLMAMALI, MASA’YLA BİRLİK İÇİNDE HAREKET EDERİZ”  

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, başörtüsü meselesinin bir temel hak ve özgürlük sorunu olduğunu vurgulayarak partisinin özgürlükçü bir bakış açısına sahip olduğunu söyledi ve "Normal şartlarda temel hak ve özgürlük sorununa dair bir düzenlemenin oylamaya tabi tutulmasının doğru olmadığını düşünüyoruz" dedi.

'ALTILI MASA’DA DA BİR VE BERABER HAREKET EDECEĞİZ'

Şahin, gelinen aşamada birtakım realiteler olduğunun da altını çizdi ve "Yetkili kurullarımızda yaptığımız görüşmeler doğrultusunda çıkacak karara göre hareket edeceğiz. Ayrıca Altılı Masa’daki liderler birlikte bir duruş sergilemek isterlerse DEVA Partisi olarak o yönde hareket ederiz. Altılı Masa’da da bir ve beraber hareket edeceğiz" diye konuştu.

‘YA 360’IN ALTINDA KALMALI YA 400 ÜZERİNE ÇIKMALI’

Bu konunun asla siyaset malzemesi haline getirilmemesi gerektiğine inandıklarını ifade eden Şahin, “Bir karar alınacaksa ya Meclis’te 400 üzerinde bir oy çokluğu ile alınmalı ya 360’ın altında kalmalı. Bu, referanduma götürülecek bir konu olmamalı” dedi.

Şahin, "İktidar bir oyun kurmak istiyor, bu oyuna karşı ona fırsat verecek bir yaklaşım içinde olmayız" îfadelerini kullandı.

‘ALTILI MASA'NIN KARARINA UYACAĞIZ, AK PARTİ’NİN PRİM YAPMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ’

Demokrat Parti Genel Sekreteri Serhan Yücel de, parti olarak meseleye özgürlükler üzerinden baktıklarını, dikey alanlarda gezinilmemesi gerektiğini, yatay bir demokrasi zemininde ele almanın doğru olduğunu düşündüklerini söyledi.

AK Parti’nin konuyu bu aşamaya getirmek için çaba sarf ettiğinin farkında olduklarını ifade eden Yücel, "Seçimi ikili bir yapı üzerine taşıma hedefi var: ‘Biz ve onlar’. ‘Onlardan olmayanlar bize gelsin’ gibi bir anlayış var. İnsanımız buna artık prim vermez. Türkiye’nin yolsuzluk, hukuksuzluk gibi birçok problemi varken seçimleri bunun üzerinden yapmaya çalıştıklarını görüyoruz" dedi.  

"Altılı Masa nasıl bir karar verirse, masanın aldığı karara uyacağız. Bunu taahhüt ediyoruz" diyen Yücel, “AK Parti'nin bunun üzerinden prim yapmasına, bunu araç olarak kullanmasına izin vermeyeceğiz" diye konuştu.  

CHP’de ise belirsizlik hakim. Parti yetkilileri, teklifin parti üst kurullarında değerlendireceğini, kararın bundan sonra verileceğini söylüyor.

24 MUHALEFET MİLLETVEKİLİNİN OYU TEKLİFİN GEÇMESİ İÇİN YETERLİ

Anayasa değişiklik teklifi oylamalarında siyasi partiler ortak karar alamıyor. Oylama gizli olarak yapılıyor. 360-400 arası evet oyu çıkarsa referanduma gidiliyor. 400'den fazla vekil evet derse anayasa değişikliği referanduma gerek kalmaksızın yürürlüğe giriyor.

400 ÜZERİ OY ALSA DA ERDOĞAN REFERANDUMA GÖTÜREBİLİR

Teklifin 400’den fazla oy alması durumunda referandum ihtimali ortadan kalkmıyor. Anayasa’ya göre teklif 400’den fazla oy alsa da Cumhurbaşkanı, teklifi referanduma götürme yetkisine sahip.

Meclis’teki sandalye dağılımına göre başörtüsü teklifinin 400 oya ulaşması için 24 muhalefet milletvekilinin oyuna ihtiyaç var.

Muhalefet partilerinin teklifin komisyon görüşmelerinde teklifin içeriğine dair değişiklik önergeleri sunması bekleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —