Altan Tan'dan Kürtçe seçmeli ders yorumu

Altan Tan, anadilin çok önemli olduğunu kaydederek, “İki saatlik eğitim elbette yeterli değil. 4-5, hatta 10 saatlik eğitim verilmesi gerekiyor. Ancak 2 saat de bir adımdır. Ardından bunun yolu açılır” dedi.

Altan Tan

K24’e konuşan Kürt siyasetçi Altan Tan, Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullarda kayıt süreci devam eden Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde seçmeli derslere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Annem Türk, sonradan Kürtçe, Türkçe, Arapça ve İngilizce öğrendim. Kürtçeyi dedemden öğrendim” diyen Tan, “Dedem çoğu zaman Hasan Cizrawî, Kawîs Axa, Karapêtê Xaço, Meryem Xan, Ayşe Şan ve diğer sanatçıları dinlerdi. Ben de o şarkıların sözlerini merak ederek, yavaş yavaş Kürtçeyi öğrendim” şeklinde konuştu.

“DİLİMİZİ KORUYABİLİRSEK DAHA ÇOK ŞEY YAPABİLİRİZ”

Dilin çok önemli olduğunu belirten ve “Dil kaybolduğunda halk da kaybolur” ifadesini kullanan Tan, şunlar söyledi:

“Bu nedenle dili korumaya mecburuz. 7-8 yıl önce Kürtçe seçmeli dersleri açılana kadar hükümet ile PKK bu alanı genişletmek istemiyordu. PKK o zamanlarda ‘Bu dersler için başvuranlar iyi Kürt değildir’ diyordu. Her iki taraf da bunları sabote etti, durumu daha da kötüleştirdi. Ancak şimdi seçimler var; hükümet bir şeyler yapmak, Kürtlerin oylarını almak istiyor. Nedeni de o kadar önemli değil. Diyelim ki hükümet buna mecbur kaldı, varsın kalsın. Bu bizler için iyi bir şey. Kürtçe öğretmenlerin atamasını yapar ve yolu genişletir. Eğer dilimizi koruyabilirsek adım adım daha fazla şey elde edebiliriz.”

Altan Tan, dilin önemiyle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Dil, insanların kendilerini ifade edebilmesidir. İnsan dilini tam olarak bilmediğinde kültür, şiir ve roman gibi dilin bütün unsurlarından mahrum kalır. Gönlünden geçenleri ifade edemez. Bu nedenle insan dilini ne kadar iyi bilirse acısını ve sevincini o kadar iyi ifade eder.”

“İKİ SAATLİK EĞİTİM ELBETTE YETERLİ DEĞİL”

Tan, “Herkes kendi menfaatiyle ilgili bir şeyler söylüyor. Hükümet cenahı her gün çağrıda bulunuyor ama bu bizim için çok önemli değil. Türkçede şöyle bir söz var: ‘Derdimiz üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil.’ İki saatlik eğitim elbette yeterli değil. 4-5, hatta 10 saatlik eğitim verilmesi gerekiyor. Ancak 2 saat de bir adımdır. Ardından bunun yolu açılır” dedi.

MEB’DE SEÇMELİ DERS SÜRECİ

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ortaokullarda 3 Ocak’ta başlayan 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersler için tercih süresi 21 Ocak’ta bitiyor. Öğrencilerin tercih ettikleri dersleri bu tarihe kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.

21 Ocak’a kadar seçmeli ders olarak Kürtçeye kayıtlarının fazla olması durumunda önümüzdeki eylül ayında yeni eğitim yılında 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflar için Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde çok sayıda öğretmen ataması yapılacak.

MEB, önceki yıllarda Kürtçeyi tercih edenlerin sayısının az olduğu gerekçesiyle yılda en fazla 2-3 Kürtçe öğretmeni atadı.  

2011 yılından beri Mardin, Bingöl, Muş, Van ve Diyarbakır üniversitelerinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde mezun olanların yanı sıra, Kürtçe üzerine tezli ve tezsiz yüksek lisans yapmış 2 binden fazla Kürtçe öğretmeni bulunuyor.

Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve parti kampanya düzenlerken, Kürt aydınları ile Kürtçe öğretmenleri de velilere seçmeli ders olarak çocuklarını Kürtçeyi tercih etmeleri konusunda yönlendirmeleri çağrısında bulundu.

Kampanya özellikle sosyal medyada büyük destek görüyor.

Konu ile ilgili vieonun linki: https://youtu.be/ioLz3hsmyp0