Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfına yönelik soruşturma kapsamında bugün ilk duruşma yapıldı. Duruşmada savunma yapan kurucu başkan Alparslan Kuytul, isnat edilen suçları reddetti. Kuytul, hiçbir silahlı terör örgütüyle bağlantısı olmadığını, DEAŞ tarafından ölümle tehdit edildiğini söyledi.
Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfına yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan vakfın kurucu başkanı Alparslan Kuytul´un "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etme ve silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından, tutuksuz vakıf yöneticisi 2 sanığın ise "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan yargılanmasına başlandı.
Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, vakıf yöneticileri tutuksuz sanıklar Mahfuz Ç. ve Gökhan Y. ile avukatları hazır bulundu.
Tutuklu sanık Alparslan Kuytul ise mahkemeye bulunduğu Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Duruşmada ilk olarak sanık avukatları, savunmaların SEGBİS kaydı ile yapılması yönünde talepte bulundu. Mahkeme heyeti de yaptığı değerlendirme sonucu oy birliğiyle bu talebin reddine karar verdi.
KUYTUL: DEAŞ TARAFINDAN ÖLÜMLE TEHDİT EDİLDİM
Savunması alınan sanık Alparslan Kuytul hiçbir silahlı terör örgütüyle bağlantısı olmadığını, DEAŞ tarafından ölümle tehdit edildiğini söyledi.
Terör örgütü PKK´yı eleştirdiğini ve arkadaşlarının bu konuda tehditler aldığını ifade eden Kuytul, FETÖ/PDY´yi eleştiren konuşmaları olduğunu dile getirdi.
Kuytul, davaya konu konuşma görüntülerinde ise siyasi analiz yaptığını ileri sürdü.
Sanık Gökhan Y. ve Mahfuz Ç. da terör örgütü propagandası yapmadıklarını, FETÖ/PDY ile bir ilgilerinin olmadığını belirterek, beraatlarına karar verilmesini istedi.
SAVCI TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINI İSTEDİ
Cumhuriyet savcısı ise sanık Alparslan Kuytul´un konuşma videolarının AdanaEmniyet Müdürlüğüne müzekkere yazılarak ayrıntılı bir şekilde irdelenip, incelenmesi ve sanığın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, sanığın üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını sürdürüyor oluşu dikkate alınarak tutukluluk halinin devamına karar verilmesi yönünde görüş sundu.
TAHLİYE KARARI
Mahkeme heyeti de sanık Alparslan Kuytul´un tutuklulukta geçirdiği süre, ölçülülük ilkesi ile terör kapsamına girmeyen diğer suçlamalar yönünden Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesince görülen dava kapsamında tutuklu bulunması hususları dikkate alınarak tahliyesine karar verdi.
Mahkeme ayrıca suça konu 6 videonun terör örgütleri FETÖ/PDY ve PKK/KCK aleyhine olup olmadığının detaylı bir şekilde incelenmesi için bilirkişiye gönderilmesini kararlaştırdı.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Adana´da yürütülen soruşturma kapsamında aralarında vakfın kurucu başkanı tutuklu Alparslan Kuytul´un da bulunduğu 3 kişi hakkında 41´er yıla, 42 şüpheli hakkında ise 21´er yıla kadar değişen hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmıştı.
Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesince gönderilen iddianame kısmen kabul edilip, Kuytul hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etme ve silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından 20 yıl hapis, tutuksuz vakıf yöneticileri Gökhan Y. ve Mahfuz Ç. hakkında ise "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 5´er yıl hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
Mahkeme, terör kapsamına girmeyen diğer suçlamalar yönünden görevsizlik kararı verip Kuytul, Gökhan Y. ve Mahfuz Ç. ile diğer 42 kişi hakkındaki dava dosyasını Adana Cumhuriyet Başsavcılığına iade etmişti.
Dosya daha sonra gönderildiği Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesince yapılan incelemenin ardından kabul edilerek, farklı bir dava daha açılmıştı.