Almanya’dan Libya uyarısı: Bölünme tehlikesi var

Almanya tarafından "Uluslararası topluma Libya krizinde harekete geçme çağrısında bulunarak, “Son haftalar ve aylardaki tırmanış ülkenin nihai olarak bölünmesi tehlikesini ortaya çıkardığı" belirtildi.

Almanya’dan Libya uyarısı: Bölünme tehlikesi var

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, uluslararası topluma Libya krizinde harekete geçme çağrısında bulunarak, “Son haftalar ve aylardaki tırmanış ülkenin nihai olarak bölünmesi tehlikesini ortaya çıkardı” dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Berlin Konferansı'nın katılımcılarıyla yapılan Libya oturumunda konuşan Heiko Maas, şunları dile getirdi:

"Libya'daki durum daha iyi hale gelmedi, tersine: Son haftalar ve aylardaki tırmanış ülkenin nihai olarak bölünmesi tehlikesini ortaya çıkardı.”

Maas, bölgedeki çatışmaların yayılma tehlikesi olduğunu söyleyerek, “Uluslararası toplum eylemsiz bir biçimde olan biteni seyredemez” diye konuştu.

Yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgınının dahi Libya'daki gelişmelere engel olamadığını belirten Maas, “Tüm dünya sınırlarını kapatırken, Libya kentlerine silah ve paralı asker dolu gemiler, uçaklar ve kamyonlar geldi” diye konuştu.

Maas, Libya'da siyasi sürece geri dönülmesi için silah ambargosuna riayet edilmesinin, uluslararası toplumun BM tarafından öncülük edilecek bir sürece destek vermesinin ve kalıcı bir ateşkes anlaşmasının imzalanmasının gerekli olduğunu söyledi.

Almanya, BMGK’ya temmuz ayı boyunca başkanlık edecek.

BM: LİBYA’DAKİ SAVAŞ YENİ BOYUTA TAŞINDI

Aynı oturumda konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Libya'da savaş, eşi benzeri görülmemiş dış müdahale, sofistike silahlar ve yabancı paralı askerlerin dahil olmasıyla yeni bir boyuta taşındı” dedi. 

Libya'da hükümet güçlerinin Sirte'ye doğru ilerlediğini belirten Guterres, “Libya'da savaş, eşi benzeri görülmemiş dış müdahale, sofistike silahlar ve yabancı paralı askerlerin dahil olmasıyla yeni bir boyuta taşındı” diye konuştu.

“ASKERİ GELİŞMELERİN SÜRDÜĞÜ BİR ORTAMDA SEÇİM KIRILGAN OLUR”

Guterres, BM Libya Destek Misyonu’nun askerden arındırılmış bir bölge olasılığı dahil gerginliğin azaltılmasına ilişkin çabalarını yürüttüğünü vurgulayarak, askeri gelişmelerin devam ettiği bir ortamda seçimin kırılgan olacağını ifade etti.

Trablus'un güneyi ve Terhune'de askeri faaliyetler sonucu 30 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını ve ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının 400 bine ulaştığını aktaran Guterres, 1 Nisan-30 Haziran'da 102 sivilin hayatını kaybettiğini, 254 kişinin yaralandığını söyledi.

Guterres, petrol sahalarının kapalı olmasının Libya'da 6 milyar dolar gelir kaybına neden olduğuna da dikkati çekti.