Almanya Federal Emniyet Teşkilatı (BKA) tarafından Alman Yazı İşleri Ağı gazeteleri ile paylaşılan bilgilere göre 18 Şubat itibariyle "tehlikeli” olarak sınıflandırılan siyasi motivasyonlu aşırı sağcıların 60 civarında olduğu belirtildi. Bu sayının 2012 yılında bu yana istikrarlı bir artış göstererek beş kat arttığı kaydedildi.
"TEHLİKELİ" NE DEMEK?
Deutsche Welle (DW) Türkçe'de yer alan habere göre "Tehlikeli" tanımı Almanya'da, siyasi motivasyonla terör saldırısına kadar ağır şiddet suçu işleyebileceği düşünülen kişiler için kullanılıyor.
DİNİ AŞIRICILAR
BKA dini motivasyonlu tehlike arz edenlerin sayısını da 660 olarak açıkladı. BKA sözcüsü bu sayının da 2007 ve 2018 yılları arasında artış gösterdiğini ve nerdeyse on kat arttığını açıkladı. Geçen on yılın başlarından bu yana Suriye ve Irak'ta yaşanan savaşlar ve IŞİD'in ortaya çıkışıyla da sayısının artışında parallellik yaşandığı belirtildi.
SOL EĞİLİMLİ AŞIRICILAR
Sol eğilimi tehlike arz edenlerin sayısının ise Ocak sonu itibariyle beş olduğu ve tek rakamlı düzeylerde kalmaya devam ettiği kaydedildi.
ALMANYA'NIN AŞIRI SAĞ SORUNU
Almanya Federal Emniyet Teşkilatı, her ne kadar aşırı sağcıların sayısını 60 olarak açıklasa da ülkedeki aşırı sağın silahlandığı ve yeniden örgütlenmeye başladığına ilişkin haberler geliyordu.
ALMANYA İÇ İSTİHBARATI: AŞIRI SAĞCILAR İÇ SAVAŞ SENARYOSUNA HAZIRLANIYOR
Alman "Welt am Sonntag" gazetesi, 2019'un Nisan ayında Anayasayı Koruma Teşkilatının hazırladığı "aşırı sağcı terör eğilimleri ve potansiyeller" konulu gizli bir rapor yayınladı. Almanya'da şiddet yanlısı aşırı sağcılardan gelecek tehlikenin arttığına işaret edilen raporda, aşırı sağcıların örgütler ve oluşumların dışında küçük gruplarda veya bireysel olarak ortaya çıkmaya başladığı belirtildi.
"ARALARINDA POLİS ve ASKERLER VAR
"Çok sayıda aşırı sağcı birkaç ay veya birkaç yıldan beri aktif ve bunların bir kısmı daha önce bilinmeyen kişiler" denilen raporda, bu kişilerin büyük çoğunluğunun 30 yaşında erkekler olduğu ve aralarında polis ve askerlerin de bulunduğu kaydedildi.
Aşırı sağcıların iletişimlerini öncelikle internet üzerinden sağladıklarına işaret edilen raporda, "Resmi makamlar, aşırı sağcıların iç savaş senaryosuna ve kaygı duyulan kamu düzeninin çökmesine hazırlandıklarına ilişkin ipuçları buldu" denildi.
"BOMBALI SALDIRILAR İÇİN ALIŞTIRMA YAPIYORLAR
Raporda, aşırı sağcıların bombalı saldırı alıştırması da yaptığı belirtildi.
Aşırı sağcı teröristlerin gerçekleştirdikleri eylemlerde yeteri kadar organize olmadığının görüldüğü ifade edilen raporda, aşırı sağcıların internet ve sosyal ağlar üzerinden iletişim sağladıkları için takip edilmelerinin zorlaştığına dikkat çekildi.
Gazetede ayrıca, Almanya Kriminal Dairesi'nin (BKA) ülkede her vakit saldırı yapma riski taşıyan 33 aşırı sağcının bulunduğu ve bu sayının geçen yıl 22 olduğuna yönelik açıklamasına da yer verildi.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas
DIŞİŞLERİ BAKANI: ALMANYA'NIN AŞIRI SAĞ SORUNU VAR
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, 2019'un haziran ayında, Bild için kaleme aldığı yazıda ülkedeki "aşırı sağ terörüne” dikkat çekerek, topluma bu soruna karşı sokağa çıkma çağrısı yaptı.
Maas yazısında Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke'nin öldürülmesinin kendisini derinden sarstığını ifade ederek, "İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasının üzerinden 80 yıl geçmişken politikacılar yine savundukları siyasi görüşleri için ve ülkemize bağlılıkları nedeniyle aşırı sağcı teröristlerin kurbanı oluyor. En trajiği ise; bu olayın ‘geliyorum' demesiydi” ifadelerini kullandı. Maas, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) cinayetlerinin yıllarca aydınlatılamamasını, daha önce saldırıya uğrayan Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker ve Altena Belediye Başkanı Andreas Hollstein'ın son zamanlarda yine ölüm tehditleri almasının ve Lübcke'nin "tiksindirici bir nefretin hedefi olmasının” uyarı niteliğindeki felaket habercileri olduğunu kaydetti.