Almanya'da düzenlenen federal parlamento seçimleriyle birlikte göçmen kökenli milletvekillerinin oranı yüzde 3,1 arttı. En yüksek oran yüzde 28,2 ile Sol Parti.
TOPLAM 83 GÖÇMEN KÖKENLİ VEKİL
Mediendienst Integration kuruluşunun verilerine göre Almanya'da 26 Eylül seçimlerinin ardından 735 sandalyeli parlamentonun 83'ü göçmen kökenlilerce temsil edilecek. Böylece Federal Meclis'tek göçmen kökenlilerin oranı yüzde 8,2'den yüzde 11,3'e yükselmiş oldu. DW'ye konuşan SPD'li temsilci Kamerun kökenli Armand Zorn, oluşan genel tabloyu olumlu bulduğunu kaydetti, "Tüm partiler kapılarını göçmenlere açmalı. Hedeflediğimiz yerde değiliz ama partilerin bunu artık anladığına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Almanya'da kendisi ya da en az bir ebeveyni başka bir ülke vatandaşı olarak doğmuş kişiler göçmen kökenli olarak kabul ediliyor.
EN DÜŞÜK ORAN HRİSTİYAN BİRLİK PARTİLERİNDE
Rakamlarda göçmen vekillerin partilere göre dağılımı da dikkat çekiyor. Doğu Almanya Komünist Partisi'nin mirasçısı olarak görülen Sol Parti 28,2 ile en yüksek orana sahip. Partiyi, yüzde 17 ile Sosyal Demokratlar (SPD) takip ediyor. Üçüncü sırada yüzde 13,6 ile Yeşiller gelirken göçmen karşıtı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) temsilcilerinin yüzde 7,2'sinin göçmen kökenli olduğu aktarılıyor. Listenin bir sonraki sırasında ise liberal Hür Demokrat Parti'nin (FDP) göçmenlere yüzde 5,4 temsil verdiği gözlemleniyor.
Son sırada ise 16 yıldır 'şansölye' unvanını taşıyan Angela Merkel'in partisi Hristiyan Birlik partileri (CSU/CDS) geliyor. 26 Eylül seçimlerinde Armin Laschet'in liderliğini yaptığı birlik partilerin göçmen vekil oranı sadece yüzde 4,6'da kaldı.
YEŞİLLERİN SURİYELİ ADAYINA IRKÇI SALDIRILAR
Aktarılan verilerde bir diğer dikkat çeken nokta ise göçmen kökenli oranından çok kökenlerin artan çeşitliliği oldu. Federal Göç ve Entegrasyon Konseyi Derneği idari yöneticisi Deniz Nergiz, 'Türkiye kökenliler gibi Afrika kökenli siyasetçilerin sayısının da artış gösterdiğini' söyledi. Ancak Nergiz, göçmen siyasetçilerin temsiliyet oranına rağmen önlerindeki engellerin devam ettiğini dile getirdi ve Suriyeli Tareq Alaows'un karşılaştığı durumu hatırlattı. Suriye'deki savaşın ardından 2015 yılında Almanya'ya sığınan Alaows, Yeşiller'den aday gösterilmiş ancak kendisine yönelik ırkçı saldırılardan dolayı milletvekilliği adaylığından vazgeçmek zorunda kalmıştı.