ALMANYA-RUSYA İLİŞKİLERİ NEDEN GERİLDİ?

Eski bir Çeçen milis liderinin, Rusya destekli olduğu düşünülen bir suikastçi tarafından Berlin'de öldürülmesi Almanya ile Rusya arasında gerilime neden oldu. Almanlar ise büyük bir şaşkınlık içinde.

ALMANYA-RUSYA İLİŞKİLERİ NEDEN GERİLDİ?

Eski bir Çeçen milis liderinin, Rusya destekli olduğu düşünülen bir suikastçi tarafından Berlin'de öldürülmesi Almanya ile Rusya arasında gerilime neden oldu. Almanlar ise büyük bir şaşkınlık içinde.

Ağustos ayında Berlin'deki bir parkta, eski Çeçen milis gücü lideri Zelimhan Khangoshvili, gündüz saatlerinde vurularak öldürüldü.

Almanya'nın en üst düzey savcısı, bunun soğukkanlılıkla ülke topraklarında düzenlenmesi planlanmış bir suikast olduğunu, emrin de Rusya ya da Rusya'ya bağlı Çeçen Cumhuriyeti'ndeki yetkililerden geldiğini düşünüyor.

Cinayetten kısa bir süre önce Rusya'dan Almanya'ya gelen bir kişi, cinayet şüphelisi olarak gözaltına alındı.

Bunun üzerine Almanya hükümet, ülkedeki iki Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı.

Almanya Başbakanı Merkel, Çarşamba günü İngiltere'deki NATO Zirvesi sonrası gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlarken gelecek hafta Paris'te Rusya lideri Vladimir Putin'le bir araya geldiklerinde konuyu gündeme getireceğini söyledi. Merkel, iki diplomatın sınır dışı edilmesi kararının da, "Rusya'nın soruşturmaya yardım etmeyi reddetmesine verilen bir yanıt" olduğunu açıkladı.

Birçok uzman, Berlin'deki suikasti, Mart 2018'de İngiltere'de eski çifte ajan Sergey Skripal ve kızı Yulia Skripal'in sinir gazıyla öldürülmesiyle kıyaslıyor.

Ancak Berlin'deki suikast sonrası Rusya'ya yönelik tepki, İngiltere'ye kıyasla çok daha düşük.

Berlin'deki suikastın detayları, hassas bir dönemde ortaya çıktı.

Ukrayna'daki krizin çözümü için Merkel ve Putin, Pazartesi günü Ukraynalı ve Fransız mevkidaşlarıyla Paris'te bir araya gelecek.

Merkel ve dönemin Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın oluşturduğu "Normandiya formatı" olarak adlandırılan bu dörtlü, 3 yıl sonra ilk kez bir araya gelmeyi kabul etti. Ancak Ukrayna konusunda gerçek anlamda bir ilerleme sağlanmış değil.

Merkel'in partisi CDU'da etkili bir milletvekili olan Roderick Kiesewetter, Rusya'nın yardım talebini reddetmesini eleştirdi ancak "iki ülkenin ilişkilerini makul bir şekilde devam ettireceğini ve bunun daha büyük bir gerilime sebep olmasını beklemediğini" söyledi.

Bu ölçülü tepkinin arkasında, Merkel'in liderlik tarzı yatıyor. Merkel, sabırsız çıkışlarıyla bilinen bir lider değil. Ancak bu durum aynı zamanda Berlin ve Moskova arasındaki tutarsız ve karmaşık ilişkiyle de alakalı.

Devamı >>>