Afrin Operasyonu, uluslararası ilişkilerin çarpık bir yönünü daha bizlere hatırlattı. Bu şekilde, Türkiye´ye silah satan ülkelerin bu silahların kullanım şeklinde kendilerini yetkili gördükleri bir kez daha anlaşıldı.
Almanlar endişeliymiş
Bu cümleden olarak Türk Silahlı Kuvvetleri´nin Afrin´e yönelik harekâtında Alman Leopard tanklarının kullanıldığına ilişkin haberler dün Alman FederalHükümeti´nin Berlin´deki olağan basın toplantısında gündeme taşındı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr, şimdiye kadar aldıkları bilgilere göre "Leopardtanklarının kullanıldığını doğrulayamayacağını" söyledi.
Leopard tankları
Savunma Bakanlığı Sözcüsü Holger Neumann, NATO ülkesi Türkiye´nin 80´li ve 90´lı yıllarda Almanya´dan 397 Leopard 1 tankı, 2006-2011 arasında ise 354 Leopard 2 tankı aldığına dikkati çekti. Alman Haber Ajansı (dpa) Alman federal ordusundan bir uzmanın harekâtta Leopard 2 A4 panzerlerinin kullanıldığınıdoğruladığını duyurmuştu.
Nerede kullanalım?
Bize silah satan ve müttefikimiz oldukları sanılan ülkeler, bu silahların sadece askeri darbelerde kullanılabileceğini de sözleşmelere koysalar, durum ne kadar berrak olurdu. Mesela Afrin Operasyonu´nda Alman Leopard tanklarının kullanılmasına takılan Almanların, bu tankların 15 Temmuz 2016 darbe girişiminde halka karşı kullanıldıklarını hiç sorgulamadıklarını biliyoruz. Aynı şekilde ABD yapımı F-16´ların da 15 Temmuz´da nereleri bombaladıklarını çok iyi hatırlamıyor muyuz?
Johnson mektubu
Bu vesile ile Johnson Mektubu´nu yine hatırlamıyor muyuz? 1964 Haziran´ında Kıbrıs´taki Türk toplumuna yönelik saldırıları önlemek amacı ile ve "Garantör Devlet" olarak Türkiye Ada´ya müdahale kararı almıştı. Bu karar üzerine, ABD Başkanı Johnson dönemin Başbakanı İsmet İnönü´ye 5 Haziran 1964 tarihli bir mesaj göndermişti. Bu mesaj "Johnson Mektubu" olarak bilinir. Bu mektubun ABD´den verilen silahların kullanımına ilişkin bölümünü de aynen veriyorum:
ABD silahları
"-... Bay Başkan, askeri yardım sahasında Türkiye ve Birleşik Devletler arasındamevcut iki taraflı Anlaşma´ya dikkatinizi çekmek isterim. Türkiye ile aramızdamevcut Temmuz 1947 Anlaşması´nın 4´üncü maddesi mucibince, askeri yardımınveriliş maksatlarından gayrı gayelerde kullanılması için Hükümetinizin, Birleşik Devletler´in muvafakatini alması icap etmektedir.
Kullanmak yasak
"- Mevcut şartlar tahtında Türkiye´nin Kıbrıs´a yapacağı bir müdahalede Amerika tarafından temin edilmiş olan askeri malzemenin kullanılmasına BirleşikDevletler´in muvafakat etmeyeceğini samimiyetimle ifade etmek isterim."Hürmetlerimle Lyndon B. Jonhnson.