Tarih: 29.11.2024 12:30

AK Parti, MHP, İmralı-DEM görüşmesinden ne bekliyor?

Facebook Twitter Linked-in

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın, “konu ile ilgili” analizi…

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Meclis açılışında DEM Partililere el uzatmasıyla başlayan, Öcalan’a Meclis kürsüsünden örgütün lağvedilmesini açıklaması durumunda Umut Hakkı’ndan yararlanabileceği sözleri ile büyüyen “yeni süreç” tartışmasında neredeyse 2 ay geride kaldı.

Bahçeli en son grup toplantısında “İmralı’yla DEM Grubu arasında yüz yüze temasın gecikmeksizin yapılmasını bekliyor, çağrımızı kararlılıkla tekrarlıyoruz” dedi. Bahçeli’nin bu açıklamayı yaptığı gün DEM Parti Eş Başkanlarının da Öcalan ile görüşmek amacıyla Adalet Bakanlığı’na izin başvurusu yaptığı kamuoyu ile paylaşıldı.

Bahçeli’nin açıklamaları sonrası en çok Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ne söyleyeceği merak ediliyordu. Erdoğan da en net konuşmasını Bahçeli’nin İmralı görüşmesi çağrısından bir gün sonra, partisinin grup toplantısında yaptı. Bahçeli’nin açıklamalarını, “cesur, ezberleri bozan teklif”, “Cumhur İttifakı'nın ortak siyasi vizyonunu yansıtan tarihî çağrı” olarak değerlendiren Erdoğan, “meseleyi siyasi, sosyal, bölgesel sonuçlarıyla birlikte tüm yönleriyle ele aldıklarını” söyledi, “Kurumlarımız değerlendirmelerimize zemin teşkil edecek çalışmaları hiçbir detayı atlamadan, 'efradını cami ağyarını mani' bir anlayışla, devlet ciddiyeti ve büyük bir hassasiyetle yürütüyor” dedi, “titizlik, sükûnet ve soğukkanlılık” vurgusu yaptı.

 

BU HAFTA İZİN, GELECEK HAFTA GÖRÜŞME BEKLENİYOR

Erdoğan’ın bu açıklamasından sonra gözler artık gerçekleşmesi sürpriz olmayacak DEM Parti-Öcalan görüşmesine çevrildi. Adalet Bakanlığı’ndan DEM Partisi’nin başvurusuna dair henüz onay çıkmadı ama hem AK Parti hem de MHP kaynakları Bakanlık onayının birkaç gün içinde çıkacağı düşüncesinde. Görüşme içinse daha çok gelecek hafta konuşuluyor. Adalet Bakanlığı izninin 1-2 günde verileceği ama görüşmenin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gelecek salı yapacağı grup toplantısından sonra, 4-5 Aralık’ta olabileceği ileri sürülüyor.

GÖRÜŞMEYİ KİM YAPACAK?

Öcalan ile görüşmek için DEM Partili tüm milletvekillerinin başvuru yaptığı biliniyor. Ancak son tartışmaların ardından DEM Parti’nin Eş Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ın başvurusu öne çıktı. AK Partili kaynaklar görüşmeye parti eş başkanlarının gitme olasılığını yüksek görse de Öcalan’ın talebi üzerine isimlerde bir değişiklik olabileceğine de dikkat çekiyor.

 

BÖLGESEL GELİŞMELER, TÜRKİYE’NİN POZİSYONU

AK Parti ve MHP’li kaynaklara göre görüşmenin bir an önce yapılmasında fayda var. Lübnan ile İsrail arasındaki ateşkesin İsrail Ordusu’nun 60 gün içinde Lübnan'ın güneyinden kademeli olarak çekilmesini öngördüğüne dikkat çeken bir yetkili, bu sürenin ABD’nin yeni başkanı Trump’un göreve başlayacağı 20 Ocak’la ilişkili olduğunu savunuyor, “Son tartışmaları daha çok bölgesel gelişmeler üzerinden değerlendirmek gerek. Herkes bir pozisyon alıyor, Türkiye de kendi pozisyonunu ortaya koymalı. Atılan adımlar, önümüzdeki günlerdeki gelişmeler bu açıdan çok önemli olacak” diyor. Bu sözler “yeni süreç” için “Trump ayarlı açılım mı” sorusuna neden oluyor.

 

ÖCALAN NE DİYECEK?

Önümüzdeki günlerde gerçekleşmesi beklenen DEM Parti-İmralı temasında Öcalan’ın nasıl bir mesaj vereceği hem iktidar hem de muhalefet partilerinin en önemli gündem başlıklarından. AK Parti’de geçmiş çözüm sürecini yakından takip etmiş bir siyasetçi, Öcalan’ın görüşmede kendi cephesinden uzun bir tarihsel değerlendirme yapacağını, geçmişten bugüne süreci anlatacağı, gelinen noktayı tarif ederek bir tutum ortaya koyacağını ifade ediyor. Bu tutumun “Silahları bırak”, “Silahları gömün” çağrısını ne kadar içereceği tahmin edilemese de Öcalan’ın atılan adımı geri çevirmeyeceği düşünülüyor. Asıl önemli olan “Öcalan’ın çağrısının nasıl karşılık bulacağı” deniliyor.

 

Devamı >>>




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —