AK Partili bir grup Belediye Meclis üyesinin önergesi ile Meclis gündemine alınan, Temmuz ayında yapılan Meclis toplantısında gündeme gelen ve 3 gün içinde Hukuk Komisyonu’ndan çıkarılan rapor Meclis’te oylamaya sunuldu.
CHP’li Hukuk Komisyonu üyesi Melendiz Dalyan İzgi konuyla ilgili şunları söyledi:
“Elimizde sadece ada ve parsel numarası var. Burada İBB’nin görüşü var mı? Planı var mı, projesi var mı? Okul yapılacak deniyor. Burası okul yapılacak kadar büyük bir yer değil. Bu konuda müdürlüğe hiçbir şey sorulmadı. Bu üslup doğru değildir. MEB’in bir talebi varsa bunu İBB’den talep eder. Burada iki kurum var. Yazılı talepte bulunur, İBB’de inceler cevap verir. MEB’in muhatabı AK Parti Meclis grubu değil İBB’dir."
AK Parti Meclis Üyesi Faruk Gökkuş ise sözkonusu alanın imar planlarında 'eğitim alanı' olarak gösterildiğini ve bölgede "eğitim kurumuna ihtiyaç olduğunu" söyledi. Gökkuş, "Orada yaşayan vatandaşlarımız orada bir okul ihtiyacı var. Vatandaşın okul ihtiyacını gidermekte AK Parti grubunun bir görevi. Biz hizmet yapıyoruz, vatandaşlar dialoğumuz var, bu müdürlükten gelmedi vatandaştan geldi bakanlığın görüşünün de bu doğrultuda olduğunu bildiğimiz için gündeme CHP yönetimi tarafından getirilmediği için biz gündeme getirdik. Okul ihtiyacı acil bir ihtiyaç olduğu için karar çıktı” diye konuştu.
"ÜLKE PARALEL FAALİYETLERDEN ZARAR GÖRDÜ"
CHP’li Meclis üyesi Süleyman Solmaz alanla ilgili bilgi verirken şunları söyledi:
“Burası okul yapılacak kadar büyük bir yer değil. Parkın içinde tarihi bir bina da var. Bakanlığın böyle bir binaya ihtiyacı varsa kurumlar arası Büyükşehir Belediyesinden talep edilebilir. Biz olaylara böyle bakarsak halkın verdiği oylara saygısızlık etmiş oluruz. İBB 23 Haziran’da oy almış bir yapı, eğer biz bunun yerine bir meclis grubunu kurumsal bir yapı gibi çalıştırırsak paralel bir yapı oluşturmuş oluruz. Bir süre sonra herkes bir paralel bir yapı oluşturur. Bu ülke bu güne kadar neden zarar gördü paralel faaliyetlerden zarar gördü. Kurumsal yapılar yok sayıldı."
"OKUL YAPILACAK BİR ALAN YOK"
CHP Beyoğlu eski ilçe Başkanı ve Meclis üyesi İnan Güney, sözkonusu alanın yeşil alanlar, kavşaklar ve İmrahor Caddesi içinde kaldığını söyledi. Dar ve uzun bir alana okul yapılmasının olanaklı olmadığını vurgulayan Güney “25 yıldır Belediye yönetimi AK Parti’deyken olmayan talep şimdi nasıl gündeme gelmiştir” dedi.
OSMANLI BARUT VE CEPHANE DEPOLARI
Okul yapılmak istenilen alanın hemen Osmanlı döneminde Barut ve Cephane depoları olarak kullanılan tarihi kalıntıların bulunuyor.
Hazırlanan raporlarda ise tarihi kalıntıların Kültür Varlıklarını Koruma Kanuna göre kültür varlığı olarak tescil edildiği ve korunması gerektiği belirtiliyor. Raporda yer alan ifadeler şöyle:
“2015 yılı uydu görüntüsü ile dosyasında yer alan yazışma ve fotoğraflardan; 3201 ada, 1 parseldeki taşınmazın İstanbul I Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun 07.11.1990 tarih, 2244 sayılı kararıyla korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilen Osmanlı Barut ve Cephane Depolarına ait kalıntıların bulunduğu, 1915 ada, 1 parselde ise herhangi bir yapılanma bulunmadığı görülmüştür.”
_______________________
(*) Yiğidi öldür, hakkını inkâr etme derler. Çok doğru bir söz. Haritadan(Habere aitb olan fotograf) bakıldığında dahi, orada okul yapmak pek de mümkün ve gerçekçi değil. Bu konuda CHP'nin görüşü doğru gibi duruyor. Denildiğine göre ihtiyaç vardı ve orada okul yapılacaktı; bu da olsa olsa devletin gücünü kullanan AK Parti'nin, yerel seçimi kaybetmesinin oluşturduğu zararın telafisine yönelik olarak sözde halk adına epey zamandır icra ettiği popülist politikaları devreye alması, onu sürdürmesi anlamına gelirdi.
AK Parti, burada İBB meclisindeki salt çoğunluğunu kullanarak yerel yönetimin işlevini boşa çıkarmakta ve demokratik işlevselliğide var olan gücünden dolayı kafasına göre kullanmaktadır.. Acaba burada da, başkanlık sistemi mi devrede? İnsan sormadan edemiyor.(Editör)