AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI EKER: İNGİLİZ HÜKÜMETİNİN ALDIĞI ÇOK ÖNEMLİ BİR KARARDIR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker, PYD/PKK´ya katılan İngilizin terörden yargılanmasına ilişkin, "Küresel terörizmle mücadele konusunda İngiliz hükümetinin aldığı bence çok önemli bir karardır." dedi.

AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI EKER: İNGİLİZ HÜKÜMETİNİN ALDIĞI ÇOK ÖNEMLİ BİR KARARDIR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, PYD/PKK üyesi iki İngilizin, ülkelerinde terörle mücadele yasası kapsamında yargılanmasına ilişkin, "Küresel terörizmle mücadele konusunda İngiliz hükümetinin aldığı bence çok önemli bir karardır. Bunlar çok önemli, takdir edilmesi gerekiyor ve bunun diğer Avrupa ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri tarafından özellikle örnek alınmasını temenni ediyorum." dedi.

  • PYD/PKK´ya katılan İngiliz hakim karşısında 

Eker, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Londra´da İngiliz basın mensuplarıyla bir araya gelmesinin ardından, Türk gazetecilere adadaki temaslarıyla ilgili değerledirmede bulundu.

İngiltere basınının, Türkiye´nin Afrin´e yönelik 20 Ocak´ta başlattığı Zeytin Dalı Harekatı ve ayrıca İngiltere´nin Türkiye ile terörizmle mücadele konusundaki işbirliğine ilişkin bilgi almak istediğini belirten Eker, bu çerçevede gazetecilerin sorularını yanıtladığını aktardı.

İlginin özellikle yabancı teröristlerin durumu, İngiltere asıllı olanlarla ilgili alınan kararlar, gelişmeler ve bunlara dönük yapılan görüşmelere yönelik olduğunu kaydeden Eker, "Bizim de bu konuları değerlendirme imkanımız oldu. Özellikle de tabi medya temsilcileri olması hasebiyle Türkiye´de PKK terör örgütünün, PYD´nin ve PYG´nin yaptığı, medyayı kullanmak suretiyle yaptıkları hem iftiralar hem dezenformasyon örneklerini kendileriyle paylaştık. Bu bence çok önemli bir çalışma bizim basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün yaptığı. İlgiyle izlediler, okudular." diye konuştu.

"Bunun örnek olmasını temenni ediyoruz"

DEAŞ´la mücadele bahanesiyle Suriye´de terör örgütü PYD/PKK´ya katılan iki İngiltere vatandaşının geçen hafta terörle mücadele yasası kapsamında yargılanmasına başlandığının hatırlatılmasına ilişkin olarak Eker, "Bunu önemli görüyorum." yorumunu yaptı.

Bunun "geç bile kalınmış bir tavır olduğu" değerlendirmesinde bulunan Eker, ancak sonucun diğer Avrupa ülkeleri tarafından da örnek alınmasını temenni ettiklerini vurguladı.

İngiltere´nin de terör örgütlerinin hedefi olmuş bir devlet, bir ülke olduğunu hatırlatan Eker, "İngiltere´nin kendisi de bir ada devleti olmasına rağmen terör örgütlerinin hedefi haline geldi. Terör artık evrensel bir kötülük formudur. Sadece bir bölgeye, bir ülkeye, bir topluma has bir durum değil. Bunu anlayabilmek önemli. Sadece başkasına zarar verir diye düşünmek büyük bir gaflettir." ifadesini kullandı.

İngiltere hükümetinin de bu konuda gerçeği gördüğünü ve takdir edilmesi gerektiğini belirten Eker, şöyle konuştu:

"Bunun örnek olmasını biz temenni ediyoruz. Çünkü artık İngiltere´de, örneğin, yaşamış, doğmuş, büyümüş, veya Almanya´da doğmuş büyümüş Almanların veya Amerikalıların veya herhangi bir başka ülkenin, Kanada´nın, gidip de bazen sırf terör örgütlerinin rüzgarına kapılıp, onların propagandası tesirinde kalıp, bazen macera olsun diye bazen onlara inanarak, bazen onlarla kasıtlı ve bilinçli işbirliği içerisinde olarak, zarar vermeyi umarak onların safında çarpışabiliyorlar. Bu DEAŞ´ın içinde de olabiliyor, PKK´nın içinde de olabiliyor. Geçmişte, El-Kaide´nin içinde de olabiliyordu. Batı´daki dostlarımız, Avrupa´daki dostlarımız ve Amerika´da halen maalesef bunun ayrımına geç varıyorlar ya da fark etmiyorlar. Biz terörden çok zarar görmüş bir ülke ve devlet olarak, millet olarak bunu en başından beri söylüyoruz. Terörizmin dini, milliyeti, imanı, inancı, değeri yoktur. İnsanlıktan nefret ediyor.

Bu noktada İngiltere hükümetinin aldığı bu kararları, kendi vatandaşlarından PYD/PKK terör örgütüne gidip de katılıp, orada eğitim görüp ondan sonra buraya geri gelenleri gözaltına almış olması, tutuklaması çok önemlidir. En azından bu ibret açısından da diğer vatandaşlara da bu konuda ´Bunun bir bedeli var. Bu ülkede terörizme tolerans gösterilmiyor, terör örgütlerine gidip de eylem yapmaya ve onlar hesabına eyleme katılmaya iyi gözle bakılmıyor, bunun bir cezası, bir karşılığı vardır.´ diye bu ülkenin vatandaşlarına böyle bir mesaj vermiş olur ama daha önemlisi küresel terörizmle mücadele konusunda İngiliz hükümetinin aldığı bence çok önemli bir karardır. Bunlar çok önemli, takdir edilmesi gerekiyor ve bunun diğer Avrupa ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri tarafından özellikle örnek alınmasını temenni ediyorum çünkü Avrupa ülkelerinin diğer şehirlerinde maalesef PKK terör örgütü başta olmak üzere cirit atıyor. Parlamentolarda cirit atıyorlar."

Terör örgütü PYD/PKK saflarına katılan ve ülkesinde terörle mücadele yasası kapsamında yargılanan ilk isim eski asker Jim Matthews´ün kefaletle serbest bırakılabileceği gibi bir olasılığın da gündemde olduğunun hatırlatılması üzerine Eker, "Kuşkusuz, terör ve terörizm ile ilişkili olmak, terör örgütlerine katılıp onlara yardımcı olmak, ağır ceza almayı gerektirmeli. Bu insanlığın değerleri açısından son derece önemlidir. Tabi bunlar, her ülkenin kendi hukuk sisteminde karşılıkları farklıdır ama bize göre, terör örgütüne katkıda bulunmak, destek vermek, yardımcı olmak, onun eylemlerinin bir parçası veya bir amacı haline gelmek, veya onu bir şekilde övmek, katılımı sağlamak, lehine bir şekilde propaganda yapmak, bunların hepsi ağır suçlardır. İnsanlığa karşı işlenmiş suçlar gibidir." diye konuştu.