Tarih: 05.08.2015 11:46

AK Parti-CHP görüşmesi çözülemeyen 5 düğüm

Facebook Twitter Linked-in

Görüşme heyetinden son detayları öğrenen Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu´ndan haber bekliyor. AK Parti kanadında ise Davutoğlu bugün sona erecek Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) sonrasında, 6-7 Ağustos´ta bilgilendirilecek. Heyetlerin görüşmelerinde 5 konuda anlaşmaya varılamadı.

Hürriyet´in haberine göre, CHP heyeti, koalisyon için temas kurduğu AK Parti´yle önceki gün yaptığı son görüşmenin ardından dün sabah CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´na son tur görüşmesine ilişkin bilgilendirmeyi yaptı. Her bir turun ardından Kılıçdaroğlu´nu ayrıntılı olarak bilgilendiren heyet, ?istikşafi´ olarak nitelendirilen görüşmelerin detaylarını içeren dosyayı da bugün tamamlayacak. Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç başkanlığındaki CHP heyetinden sürecinin tüm detaylarını öğrendikten sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu´nun randevu telefonunu bekleyecek. AK Parti kanadında ise Davutoğlu bugün sona erecek YAŞ sonrasında, 6-7 Ağustos´ta bilgilendirilecek. Hemen arkasından da genişletilmiş MYK´nın koalisyon için toplanabileceği belirtiliyor. Davutoğlu, ?Koalisyon olsun olmasın, görüşelim? derse olası görüşmenin en geç gelecek hafta başında gerçekleşmesi bekleniyor.

Heyetlerin görüşmelerinde çözülemeyen 5 düğüm ise şöyle:

DIŞ POLİTİKA

CHP, Türkiye´nin dış politikasının ?Barış´ eksenli olarak revize edilmesini, Suriye, Mısır ve İsrail gibi bölge ülkeleriyle ilişkilerin revize edilmiş dış politika söylemi çerçevesinde yeniden kurulmasını öncelikleri arasında saydı. AK Parti ise Başbakan Davutoğlu´nun mimarları arasında bulunduğu mevcut dış politikasının değiştirilmeksizin devamını savundu.

EĞİTİM

CHP, eğitim politikaları kapsamında YÖK´ün kaldırılmasını ve ?1+8+4´ şeklinde 13 yıllık temel eğitim düzenlemesini ,olmazsa olmazları arasında saydı. CHP´nin önceki günkü koalisyon görüşmelerinde de gündeme getirdiği bu modele AK Parti, ?İmam hatiplerin kapanmasına neden olacağı? gerekçesiyle itiraz etti. CHP itirazlara ?Önerdiğimiz model imam hatiplerin kapanmasını öngörmüyor. İmam hatipleri de kapsayacak şekilde yeni bir müfredat hedefliyor? karşılığını verdi.

HAK VE ÖZGÜRLÜKLER

Kürt sorununun çözümünde TBMM merkezli bir sürecin işletilmesini savunan CHP, AK Parti´nin Çözüm Süreci´nde bugüne kadar izlediği yol ve yöntemleri kabul edilemez bulduğunu ifade etti. CHP, seçim barajının düşürülmesini de hem Kürt sorunu hem de demokratikleşme başlıkları altında gündeme getirdi. Seçim barajının indirilebileceğini söyleyen AK Parti ise ?Baraj insin ancak dar bölge sistemi uygulansın? önerisinde bulundu.

SOSYAL POLİTİKA

CHP sosyal politikalar ve ekonomi bağlamında ?Emekliye iki maaş ikramiye, asgari ücretten vergi alınmaması ve 1500 TL´ye çıkartılması, kamuda taşeron sisteminin kaldırılması? gibi seçim vaatlerini koalisyon görüşmelerinin gündem maddeleri arasına aldı. AK Parti ise CHP´nin önerilerine ?makro dengeler ve mali disiplin? gerekçesiyle sıcak bakmadı. Ekonominin büyütülmesine yönelik yapısal reformlar ile dönüşüm politikaları konusunda ise anlaşma sağlandı.

CUMHURBAŞKANI´NIN YETKİLERİ

Yetkilerinden örtülü ödeneğine kadar Cumhurbaşkanlığı´yla ilgili tartışmaya başından beri kapıları kapatan AK Parti, CHP´nin temel hak ve özgürlükleri sınırladığı için öncelikle değiştirilmesini istediği İç Güvenlik Paketi ve sosyal medyaya ilişkin düzenlemelere de sıcak bakmadı. Bu düzenlemelerin yaşam hakkı başta olmak üzere hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığını savundu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —