Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Ahmet Faruk Ünsal: Yeni parti Türkiye siyasetini birlikte eğitebilir

Ünsal, "Yeni parti Türkiye siyasetini birlikte eğitebilir" iddiasında. Ünsal, "Temel farklara dair anayasal çerçeveyi mümkün kılabilirsek Kürt meselesinin de çözümü konusu otomatik bir iklim yaratacak" diyor.

Ahmet Faruk Ünsal: Yeni parti Türkiye siyasetini birlikte eğitebilir

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin, Ahmet Faruk Ünsal ile görüştü.

Eski Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın kurduğu DEVA Partisi’nin 90 kişilik kurucular kurulundaki isimlerden biri de Ahmet Faruk Ünsal. AK Parti’nin kurucularından olan ve Saadet Partisi’nde de yıllarca siyaset yapan Ünsal en son yerel seçimlerde SAADET’in Adıyaman Belediye Başkan adayıydı. Ünsal bu seçimde yüzde 28,12 oy alarak ikinci olmuştu. Ünsal çözüm sürecinde ise Akil İnsanlar Heyeti içerisinde yer almıştı.

Ünsal’la Ali Babacan’ın kurduğu partiye geçiş sürecini, partide alacağı görevleri konuştuk.

‘DEVLETİ AYARLARINA GETİRMEK LAZIM’

“Yeni partiye geçiş sürecindeki etkenler nedir?” sorusuna Ünsal şöyle yanıt verdi: “Türkiye’de hem siyasetin hem devletin bütün ayarı kaçtı. Kuvvetler ayrılığı, hukuk devleti yerle bir edildi. Kanun önünde eşitlik diye bir şey yok. Torpil, liyakatsiz kadrolar arttı. Uluslararası ilişkiler savaş temelli süreçlerle yönetilmeye başlandı. Türkiye’de normal siyaset yapma koşulları ortadan kalktı. Toplum adeta oksijensiz kaldı. Öncelikle toplumun farklı politik geçmişlerden gelen kesimlerin bir araya gelerek topluma bir oksijen vermesi lazım. Bu yaşayabilmek için hayati önem arz ediyor. Devleti ayarlarına getirmek lazım. Kuvvetler ayrılığını, hukuku, demokrasiyi, basın özgürlüğü, eşit yurttaşlığı garanti altına alacak bir politik restorasyon sürecine ihtiyaç var. Bütün bunların yapılması halinde Türkiye’de ekonomik sorun da çözülür. Hukuk devleti yoksa ekonomimiz iyi olamaz. Bunları yapabilmek için daha ortada buluştuk. Sorunlar üzerinde odaklaşacak siyasal bir sürece ihtiyaç vardı. Şu an Türkiye’nin 2002’den sonra kaybolan merkez siyasetin yeniden tesisine ihtiyaç var. Hem üslup olarak hem farklı politik geçmişlerden gelen insanları kucaklayarak politik hedeflere ulaşacak bir motivasyonla yola çıktık.”

‘KÜRT MESELESİ, ALEVİ MESELESİ, ULUSLARARASI İLİŞKİLER’

Peki bu kararı Ünsal’ın üyesi olduğu Saadet Partisi nasıl karşıladı? Ünsal bu soruya da şu yanıtı veriyor: “Bizim demokrasi, hukuk devleti, kuvvetler ayrılığı gibi temel değerler konusunda nihayetinde siyaset yapmak isteyen oluşumlarla ortak bir dilimiz var. Bunu bir rekabet olarak görmüyorum. Bir üslup farklılığıyla aynı hedefe yürüme gibi görüyorum.”

Ünsal yeni partide üzerinde duracağı konular hakkında ise şunları söyledi: “Hukuk devleti, kanun önünde eşitlik, adalet, liyakat, kuvvetler ayrılığı, güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş ve basın özgürlüğü gibi konular üzerinde çalışmalarım olacak. Temel farklara dair anayasal çerçeveyi mümkün kılabilirsek Kürt meselesinin de çözümü konusu da otomatik bir iklim yaratacak. Devleti temel ayarlarına getirebilirsek Kürt meselesi, Alevi meselesi, uluslararası ilişkilerdeki bu yanlış politikalar da düzelecek.”

‘BU FARKLILIK SİYASETİ YUMUŞATIR’

Babacan’la birlikte AK Parti’de görev üstlenmiş 4 eski bakan, 7 AK Partili milletvekili dikkat çekti. Kurucular kurulunda 27 kadın, 16 genç yer alırken kuruldaki isimler için Ünsal, “Çeşitliliğin, farklı politik geçmişten gelip temel değerler konusunda ortaklaşmanın olduğu bir kurul var. Bu farklılık Türkiye’de düşmanlaştırma, kamplaştırma, hakaret diliyle yürüyen siyaseti yumuşatır. Bu dili nezaket diline getirebilir. Bu kurul birlikte olabilmenin mümkün olduğunu gösterebilirse Türkiye siyasetini birlikte eğitir diye düşünüyorum” diyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER