Afganistan´da akrep zehri fabrikası açıldı

Ferhat Nuri, uluslararası pazarlarda litresi 10 milyon dolardan alıcı bulan akrep zehrini Independent Türkçe için yazdı

Afganistan´da akrep zehri fabrikası açıldı

Afgan bir tüccar, akrep yetiştiriciliği amacıyla yarım milyon dolar bütçe ayırarak Afganistan´ın Herat ilinde öncü bir tesis kurdu. Bu tesis, akrep zehri üretimi için Afganistan´daki ilk fabrikanın kurulmasına yardımcı olacak.

Tesisin, Herat ilinin farklı bölgelerinden toplanmış değişik türlerden 22 binden fazla akrep barındırdığına inanılıyor.

Akrep zehri, dünyadaki en pahalı sıvılar arasında yer alıyor. Zehir çoğunlukla ABD, Avrupa ve Arap ülkelerine ihraç ediliyor.

Tesis başkanına göre, akrepler her üç ayda bir 300 gram zehir üretebiliyor. Üç litre zehir uluslararası pazarlarda 29 milyon dolara satılabiliyor.

akrep1.jpg
Fotoğraf: AP 

Zehir, kanser tedavisinde ve antibiyotik üretiminde kullanılıyor. Sıvı, kanserli tümörlerin büyüklüğünü ve yerini belirlemekte çok yardımcı olan klorotoksin içeriyor. Akrep zehrinden ayrıca Sıtma tedavisinde de faydalanılıyor.

Sekiz bacaklı, iğnesi zehirli ve ölümcül bir akrebin iğnesi, eklem bacaklının kuyruğunun sonunda bulunuyor. Geceleri sessiz bir hayat süren ve daha çok ılıman iklimlerde aktif olan akrepler, bu sebeple çoğu kez ılık mevsimlerde görülüyor.

Akrep, kendisini tehdit altında hissettiğinde rakibine karşı ölümcül zehrini kullanıyor. Çoğunlukla geceleri beslenen akrep, ön ayaklarını kullanarak bulduğu yiyeceği kıskaçlarıyla tutuyor. Ev haricinde, ağaç kabukları ve taşların altında, ağaçlık alanlarda ve benzer çevrelerde bulunabiliyor. Akrebe ev içinde ise banyo, mutfak veya nemli yüzeylerde rastlanılabilir. Gündüzleri genellikle bir köşede hareketsiz kalıp saklanır.

akrep2.jpg
Fotoğraf: factzoo.com 

Sarı, siyah, açık kahverengi ve gri gibi farklı renklere sahip akrepler 1,5 ile 18 santimetre arasında değişen uzunluklara sahip. Basık şekilleri sayesinde 3 milimetre kadar dar boşluklardan geçebilir, imkansız görünen çatlak ve deliklere girebilir. Ayrıca akrebin iki doğal düşmanı var: Sığırcık olarak bilinen kuş türü ve sinekler.

Sarı ve siyah akreplerin diğer akrep türlerine göre daha tehlikeli olduğu yönündeki söylentilerin ise bilimsel temeli bulunmuyor. Akrep zehrinin yoğunluğu ya da öldürücülüğü, akrebin rengine bağlı değil. Kuru ve sıcak iklimlerdeki akrepler genelde daha yüksek zehir yoğunluğuna sahip. En tehlikeli akrep türleri insanları soktuğunda genellikle tüm zehirlerini salmaz. Tekrar üretmek için beslenmeleri gerektiğinden, akrepler zehri kullanmada tedbirli davranır.

Diğer hayvanlar gibi akrepler de ölüme karşı koymak için çok çaba harcar. En zayıf akrepler bile 40 bin rad´a (absorbe edilmiş radyasyon ölçü birimi) dayanabilir. Bu miktar insanlar için 600´ün altında. İşte bu sebeple akrepler atomik bir patlamadan dahi kurtulabilir.

Kaynak: independentturkish.com