Tarih: 05.10.2018 06:52

Af teklifine eleştiri yoğunlaşıyor

Facebook Twitter Linked-in

MHP´nin gündeme getirdiği ceza indirimini içeren af teklifinde özellikle uyuşturucu satan torbacıların af kapsamına giriyor olması eleştirilerin hedefi oldu. Bu arada AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın MHP´nin söz konusu af teklifi gündeme ilk geldiği andan itibaren, ?Devletin şahıslara yönelik işlenmiş suçlarda af yetkisi yoktur. Devlet sadece kendine yönelik işlenmiş suçları affedebilir? şeklindeki yaklaşımı da düşünüldüğünde gelen af teklifinin yasalaşma imkânı zayıf görünüyor. Özellikle uyuşturucu satışından cezaevlerinde bulunanların sayısının 50 bini bulduğu haberleri af teklifine yönelik itirazların başını çekiyor. Hemen belirteyim ki, torbacı olarak nitelendirilen uyuşturucu satıcıları genellikle çocuk yaşta oluyorlar. Uyuşturucu baronları çoğunlukla bunları tercih ediyor. Bu bakımdan çocuk yaştaki gençlerin cezaevlerinde ömür tüketmesinin istenecek bir yanı yok. Ancak, toplumumuzda uyuşturucu kullanma alışkanlığının giderek yaygınlaştığı düşünüldüğünde af ile birlikte piyasaya 50 bin torbacının çıkacağını düşünmek yanlış olmaz. Bu bakımdan olayı farklı boyutları ile ele almak gerekiyor. Söz gelimi af ile çıkacak bu torbacıların yeniden sokaklara dönmelerini engelleyecek bir takım tedbirlerin alınması gerekiyor. Bir bakıma cezaevlerini ıslah edici kurumlar haline getirmek, bunun sonucu olarak cezalarını çektikten sonra ya da af ile dışarı çıkan bu çocukların yeniden uyuşturucu baronlarının eline düşmesini engelleyecek uygulamaların hayta geçirilmesi gerekiyor.

 

Bu noktada Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu´nun konu ile ilgili derlendirmesini aktarmak istiyorum;

?Cezaevlerinde 250 bin tutuklu ve hükümlü var. Af teklifinin istisna tuttuğu suçlar çıkarılınca 163 bin kişinin bundan yararlanacağı hesaplanıyor. Af teklifinin getirdiği ceza indirimi 5 yıl. Beş yıl düşüldükten sonra geriye yatacak cezası kalmayan hükümlü salıverilecek. Kapsama giren suçların içinde uyuşturucu satıcılığı ve mafya tipi silahlı örgüt kuruculuğu ve üyeliği de var. Okul önlerinde, sokaklarda çocuklara uyuşturucu satan torbacıların aldığı ortalama ceza beş yıldır. Af teklifi kabul edilirse bu torbacıların tamamına yakını dışarı çıkacak. Bu sayı 50 bin.?

Bu noktada Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi´nin verilerini aktarmakta yarar var.

Medyada, ?941 ölümüne 564´ne bonzai neden oldu? başlığı altında yer alan izleme merkezi verilerinde özetle şu hususlara yer veriliyordu:

?Türkiye genelinde uyuşturucu madde kullanımı nedeniyle 2017´de 941 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin yüzde 60´ı bonzai nedeniyle can verdi. Ölenlerin yüzde 96.6´sının erkek, yüzde 3.4´ünün kadın olduğu belirlendi.?

 

Haberin içeriğinde uyuşturucudan hayatını kaybedenlerin en yaşlısının 78, en gencinin ise 14 yaşında olduğu gibi bilgilerde veriliyor. Tüm bu bilgilere bakıldığında insanımız özelliklede gençlerimizin yoğun bir uyuşturucu tehdidi altında olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Uyuşturucu alışkanlığının vardığı boyut devleti de harekete geçirmiş, okulların önlerinde ve çevrelerinde emniyet güçleri adeta karargâh kurmuş durumdalar. Yani, uyuşturucu satıcıları ile yoğun bir mücadele var. Bu noktada getirilecek af, uyuşturucu baronlarının işine yarayacaksa, onların sokaklarda uyuşturucu satacak çocuk bulmalarını kolaylaştıracaksa bunu önleyecek yönde tedbir alınması gerekiyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —