Adımlarımızı ölçerek atalım

Sağlık Bakanı Koca yeni hayatta gevşeme riskine karşı 83 milyonu uyardı: Adımlarımızı ölçerek atalım. Artık en büyük düşmanımız rehavet.

Adımlarımızı ölçerek atalım

Normalleşme adımlarının hayata geçtiği, kısıtlamaların esnetildiği süreçte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan uyarı geldi. Riskin devam ettiğini kaydeden Koca, sokağa çıkma yasağı sonrası şehirlerde tedbirlere tam olarak uyulmadığını belirtti. Yazılı açıklama yapan Koca, önceki gece sokağa çıkma kısıtlamasının kalktığını ifade ederek şöyle devam etti: “Bu uygulama, şu an için 15-20 yaş grubu gençlerimizi, 65 yaş ve üstü büyüklerimizi, 14 yaş ve altı çocuklarımızı içeremiyor. Kısa bir zaman içinde bu yaş gruplarıyla ilgili yeni bir düzenleme yapılacak ve kamuoyuyla paylaşılacak. Gündemde olan birçok seçenek var. Ruh hallerini anlıyoruz. Bu yaş gruplarından ricamız, biraz daha sabırlı olmaları, bize biraz daha zaman tanımalarıdır.” Koca, dünyanın virüsle mücadelede beş ayı geride bıraktığına dikkat çekerek “Pek çok ülkede durum ciddiyetini koruyor. Bizim başarımız, toplumun her katmanının mücadeleye katılımından, tedbirde sağlanan birliktelikten kaynaklanıyor. Bunun aynı şekilde devam edeceğini, yeni fedakârlıklar gerektirecek şartların oluşmayacağını ümit ediyoruz. Yüksek bir ihtimal olmasa da eğer risk şartları tekrar oluşacak olursa, yapılacak şey konusunda deneyimliyiz. Fakat buna izin vermemek elimizdedir. Riski, tek dalgada önlemek mümkündür. İkinci dalga olasılığına karşı gücümüz, uygulayacağımız tedbirlerdir” ifadelerini kullandı.

Koca, sokağa çıkma serbestliğinin geldiği ilk günde Türkiye’nin pek çok ilinden aldıkları haberlere göre, gündelik hayatın tedbirlere tam bir uyumla başlamadığını belirterek “Oysa salgında evimizde geçirdiğimiz günlerin tecrübesi, tedbirlere uyumun daha yüksek olmasını gerektirirdi. Koronavirüsle mücadelenin ikinci dönemindeyiz. Riskin devam ettiği, ortadan kalkmadığı dönemdeyiz. Evden dışarı çıkıldığında virüse karşı güvende olmanın iki koşulu var. Biri, maskeyi kıyafetin adeta parçası kabul etmektir. Maske, ağzı, burnu açıkta bırakmayacak şekilde kullanılmalı. Virüsün solunum yoluyla geçtiği kesin bilgidir. Fakat sadece maske takmamız yetmez. Başkalarını da bizim gibi maske kullanmaya teşvik etmeli, gerektiğinde uyarabilmeliyiz. İki kişi eğer aralarına 1,5 metre mesafe bırakmazsa, mesafe azaldığı oranda virüsün bulaşma riski artmaktadır. Maske bir tedbirdir, ama tek başına zayıf bir tedbirdir. İki tedbir, birbirini tamamlamalıdır. Bu iki tedbirle birlikte el hijyeni riske karşı önemli bir koruyucudur” dedi. Bu noktadan sonra salgının gücünü rehavetten alacağını bildiren Koca “Normalleşme sürecini kurallara hep birlikte uydukça hızlandıracağız. Bundan birkaç ay öncesinin ‘normal’ düşüncesine, gece saat 24.00’te sokağa çıkma kısıtının kaldırılmasıyla kapılmak, isabetli bir düşünce değildir. Salgın riski artık hafiflemiş olsa da dün saat 23.59’da geçerli olan durum, saat 24.00’te değişmemiştir. Bugün de değişmemiştir. Bunu kabul etmeliyiz” uyarısında bulundu. 

ÖLÜM ORANI 2.8

Koca, ABD’nin Avrupa-Avrasya İlişkilerinden Sorumlu eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Matthew Bryza’nın Türkiye’nin mücadelesini öven paylaşımını sosyal medyadan aktardı. Koca, paylaşımında “Ölüm oranları da Ankara’nın başarısını ortaya koyuyor. Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre 26 Mayıs itibarıyla Türkiye’de ölüm oranı yüzde 2,8. Bu oran İngiltere’de 14,1. İtalya’da 14,3. Fransa’da 15,5. ABD’de ise 5,9. ABD Dışişleri eski Bakan Yardımcısı Matthew Bryza” ifadesine yer verdi. 

DSÖ: AVRUPA'DA VAKA ARTIYOR TÜRKİYE ÜÇÜNCÜ SIRADA 

Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, son iki haftada Avrupa’da en yüksek vaka sayısını açıklayan ülkeleri sıraladı. 14 gün içinde Avrupa’da vaka sayısının yüzde 15 arttığını açıklayan Dr. Kluge “Avrupa’daki vaka sayısı küresel vakaların yüzde 38’ine ve ölümler ise dünyadaki ölümlerin yüzde 50’sine denk geliyor. Vaka sayısı en çok artan ülkeler Rusya, Birleşik Krallık, Türkiye, Belarus ve İtalya” ifadesini kullandı. Kluge, normalleşme adımları için ise “İnsanlar olmadan ekonomi olmaz” derken, sokağa çıkma yasakları ve kısıtlamalarının uygun bir şekilde gevşetilmesi gerektiğini dile getirdi.

İSTANBUL TOPLU TAŞIMAYA GERİ DÖNDÜ

İstanbul’da toplu ulaşım araçlarını kullanım oranı 15 gün öncesine göre yüzde 6 arttı. 13 Mayıs’ta toplu ulaşım araçlarından 1 milyon 500 bin 58 geçiş yapılmasına karşın 27 Mayıs’ta bu sayı 457 bin 85 artışla 1 milyon 957 bin 143’e çıktı. 7 haftada toplu ulaşım araçlarını kullanım sayısı yaklaşık 1 milyon arttı. Salgın öncesinde 4 Mart’ta günü geçiş sayısı 7 milyon 553 bin 147’ydi. Tedbirler sonrasında 18 Mart’ta kullanım sayısı 2 milyon 909 bin 825’e, 25 Mart’ta 1 milyon 242 bin 376’ya düşmüştü. Düşüş 8 Nisan’a kadar devam etmiş sonrasında ise yükselişe geçmişti.