Adil Düzen İlmihali yazısı araya girdi, ara verdik, bugün sistem yazımıza dönüyoruz?
?Faizli işçilik yerine faizsiz ortaklık sistemi? yazılarımızın devamıdır bu yazılanlar?
Evet, başlıyor ve ORTAKLIK SİSTEMİNİN BELGELERİ üzerinde duruyoruz?
İşçilik sisteminde bütün işler görevli, yetkili, sorumlu ve ücretlinin takdirleri ile yapılır. Kişiler başkalarının verdikleri kararları uygularlar ve emir-komuta zincirinin içinde çalışırlar. Ortaklık sisteminde ise bütün çalışanlar ehliyetlerine göre doğal olarak görevlidirler, yetkilidirler, sorumludurlar ve pay sahibidirler. Herkes ne yapacağına kendisi karar verir, yapmayı kararlaştırdığı işini işletmeye bildirir, işi yapar ve işletmeye onu sunar. Ortaklık sisteminde iş önce planlanır. Herkes kendi işini kendisi seçer ve yapar, sadece her yaptığını, aldığını ve verdiğini muhasebeye bildirir. İşletmeyi proje ve muhasebe yürütür.
İşletmelerde belgeler çıkarılır. Para ortak belgelerle kullanılır. Kasalarda belgeler miktarlarına göre değiştirilir. Kasada miktarı artan senedin değeri düşürülür, eksilenin değeri yükseltilir. Böylece mal yerine o malları temsil eden senetlerin miktarları esas alınmış olur. Dolayısıyla bütün değerlerin stokları yapılır hale gelir, arz-talep kanunları çalışmaya başlar.
ortaklık işletmeleri ancak belgeler sayesinde işler. Karar veren kişiler değildir, bilgisayarlar yani programlardır. Bu sistem işçilik sisteminden daha ileri bir sistemdir. İdeal ekonominin bütün şartlarını içerir. Ortaklık sisteminin işçilik sisteminden üstünlüğü budur. Her alanda arz ve talep kanunları işler hale gelir.
ORTAKLIK SİSTEMİNİN BELGELERİ
1-Paylaşma Belgesi
Miras veya ortak bir ürün varsa, içlerinden bir ürün ana değer olarak alınır ve diğerleri buna göre takdir edilerek onun cinsinden toplam değeri bulunur. Bu kadar pay çıkarılır ve pay sahiplerine bölünür. Herkese payı kadar belge verilir. Sonra bütün parçalar iki misli pay değerleri ile satılmaya başlanır. İlk talip olan o parçayı pahalı almış olur, kalan değerleri en ucuza kalmış olur. Böylece son parça en düşük değerle en aza kanaat edene verilmiş olur.
2-İşletme Belgesi
İşletme belgesinde bütün girdiler işletme belgesi ile girer ve bütün çıktılar işletme belgesi ile çıkar. İşletmede başka mübadele aracı kullanılmaz. İşletmedeki bütün değerler işletme pay belgeleri ile değiştirilir. Böylece arz ve talep kanunlarına dayalı olarak işletme çalıştırılır. İşletme belgesinin değeri diğer senetlere göre artarsa işletme kâr ediyor demektir, azalıyorsa zarar ediyor demektir. Bütün senetler iade edilince işletme tasfiye edilmiş olur. Paylaşma belgesinden farkı sürekli olmasıdır.
3-Yapı Belgesi
Yapıların ve arazilerin belgeleri çıkarılır. Yararlanma mülkiyetine sahip olanlara bölüştürülür. Yapı işletme mülkiyetine sahip olanlara verilir. Gelen kiralar bankada birikir. Senetler ona göre pay almaya başlar. Böylece ortaklar kâr etmiş olurlar. Taşınmazlardan doğrudan yararlanma mümkündür. Devremülk esasına göre yararlanılır. Diyelim ki 10.000 TL haftalık yararlanma hakkını alır, bunu istediğine devreder, ondan nakitle anlaşır.
4-Semt Belgesi
Yüze yakın hane bir semt kurarlar. Semtte herkesin kendi mülkü ve işletmesi vardır. Birbirlerine alıp satarken veya çalışırken aralarında semt senedini kullanırlar. Semtteki işletme senetleri bu Semt Senetleri ile alınıp satılır. Böylece bütün semt işletmeleri bu bedelle ortak olmuş olurlar. Semte başka para girmez. Semtin girdileri ve çıktıları bu senetle sağlanır. Herkes sigortalanır, asgari sigorta ödenir. Ürünler semt tüccarlarına satılır alınır. Tüccarlar semte ne kadar fatura keserlerse onlardan da o kadar fatura alırlar. Tüccarlar para kazandıkları için vergiyi onlar öderler.
Ortaklık sistemimizin belgeleri on tanedir. Bugün dört belge üzerinde durduk. Gelecek yazımızda Buğday Belgesi, Demir Belgesi, Taşınmaz Belgesi, Altın Belgesi, Mal Belgesi, Su (ve benzerleri) üzerinde durmuş olacağız, inşallah?