Tarih: 21.07.2018 15:20

?Adil Düzen İlmihali´; bu da farklı bir başlangıç

Facebook Twitter Linked-in

21 Temmuz 2018 Cumartesi

Ne diyorduk?

??Adil Düzen´ yoksa sorunlarla boğuşur dururuz? başlıklı önceki yazımızda, ne demek istediğimizi, değişik yazarların yazılarından da yararlanarak açıkladık. Özü itibarıyla dedik ki; ?ADİL DÜZEN? olmadıkça dinî-ilmî-iktisadî-idari/siyasî sorunlar hep olacak?

Bu yazının yazıldığı bugün Cuma ve o yazımızda sözünü ettiğimiz Sinan Eskicioğlu, sözünü verdiği yazıyı bugün yayımladı. Ne demişti, önce onu hatırlayalım: ?Dini gruplar/yapılanmalar/cemaatler konusunda tek çözüm olan Adil Düzen İlmihali. (..) Bundan sonra Cuma günleri sadece bu konudaki fikirlerimi sunacağımı belirtmek isterim. Umulur ki, çocuklarımız ve gençlerimiz faydalanırlar.? Evet, yazarımız sözünde durmuş ve bu Cuma ?Adil Düzen İlmihali´ başlıklı yazısını yazıp Ocak Medya´da yayımlamış. Dediklerine bakalım?

?Adil Düzen İlmihali isimli bir araştırma var mı diye arama yaptığınızda böyle bir çalışma bulamazsınız. Çünkü bugüne kadar Adil Düzen´in İlmihali oluşturulmuş değildir... / Ancak bugüne kadar yaşananlar şunu göstermiştir ki; Adil Düzen´in İlmihaline ihtiyacımız her geçen gün artmaktadır.

 

?Peki, İlmihal nedir? / İlmihal, kelime anlamı: ?Hal ilmidir´. Buna davranışlar bilgisi, durumu da diyebiliriz. / Dini terim olarak İhmihal: ?İnanç, ibadet, muamelat (günlük hayatta dini yaşama) ve ahlak konularının en sade ve tek düze olarak sunulmasıdır. / Çok basit ilmihaller olduğu gibi Diyanet´in sunduğu geniş kapsamlı ilmihaller de mevcuttur.

?Peki, Adil Düzen İlmihali nedir? / (Adil Düzen İlmihali isimli bu çalışma benim tarafımdan oluşturulmuştur ve Adil Düzen teorisyenleriyle bir ilişkisi yoktur. Bundan dolayı da yanlış gelebilecek bütün konular bana aittir ve Adil Düzen Ekibi´ni bağlamamaktadır.)

?Adil Düzen İlmihali, yaşanan hayatta İslam´ın sistem olarak kabul edilmesi ve bu sistem içerisinde DİN başlığı altında ele alınabilecek konuların irdelenmesi ve çözümler ile topluma sunulmasıdır. / Adil Düzen İlmihali´nde ele alınacak konular iki temel başlıkta toplanır. Bunlar: 1. İdeal olan ve İslami düzen ve sistemin temel alınması. 2. İdeal olan İslami sistemle yaşanan hayat arasında kalan dönem için sunulacak ilmihal bilgileri yani ?geçiş süreci İslam´ı´ konularıdır. / İlmihal bilgileri sunulurken ideal manada anlaşılan ve kabul edilen ve hem de ?geçiş dönemi İslam´ı´ olan dönem için geçerli olan hükümler bulunacaktır.

 

?Adil Düzen İlmihali bizim için neden önemli? / Adil Düzen, daha evvel de ifade ettiğim gibi, bir sistem denemesidir. Bu deneme diğer İslam yorumlarından farklı olarak bilimsel, objektif, evrensel ve toplayıcıdır. / Diğer İslam yorumları (biz buna dini grupların, cemaatlerin, tarikatların yorumları da diyebiliriz) bilimsel değildir. Nedeni ise sadece din/inanç penceresinden baktıkları içindir. / Objektif değillerdir, çünkü İslam´ı anlama ve yaşama amacı olmadan sadece İslam´ı koruma mantığıyla yapılan yorumlardır. / Evrensel değillerdir, çünkü sadece Müslümanlara hitap eder ve Hristiyanları, Yahudileri, ateistleri, agnostikleri kısaca diğer bütün inanışları ya da inançsızlıkları dışlar ve öteler. / Toplayıcı değillerdir, çünkü inanç ve din temeliyle ayrıştırmacı mantıkla İslam´ı anlamaya çalışırlar. Bu maddelerin hepsine örnek olması için ?veli olma´ konusunu ele alabiliriz. / ?Ey iman edenler! Yahudileri ve Hristiyanları dost edinmeyin. Zira onlar birbirinin dostudurlar (birbirinin tarafını tutarlar). İçinizden onları dost tutanlar, onlardandır?.´ (Maide, 51) (Diyanet Vakfı) / İsterseniz bu ayetin mealine birçok kaynaktan da bakabilirsiniz. İstisnasız hepsinde aynı ibare vardır: Hristiyanları ve Yahudileri dost edinmeyin?. / Ancak bu ayetin anlamı dost edinmeyin değil, ?VELİ´ edinmeyindir. / Veli olmak ve Velayet de İslam hukukunda önemli bir konudur.

?İşte Adil Düzen İlmihali´nin farkı bu kadar açıktır. Ayetlere bilimsel, evrensel, objektif ve toplayıcı bakış açısıyla yorumlar yapılmasıdır.?

Bugünlük bu kadar!

Adil Düzen İlmihali´nin ikinci önemli özelliği ile ?Adil Düzen İlmihali´ne neden ihtiyaç vardır?´ sorusunun cevabı gelecek yazıda, inşallah? Ve´s-selam mea´d-dua?

Kaynak: Milli Gazete.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —