Tarih: 02.09.2018 10:18

Adil Düzen İlmihali; Hak-görev, adalet, hukuk

Facebook Twitter Linked-in

?ADİL DÜZEN ve özellikle de ?Adil Düzen İlmihali? ile ilgili yazılara devam´ demiştik; Sinan Eskicioğlu´nun bu konudaki yazılarını ele alıyorduk? Başlıkları hatırlayalım:

1) Adil Düzen´de ve hayatın içinde hak-görev dengesi (Cuma, 31 Ağustos 2018)

2) Adil Düzen İlmihali Adalet ve Hukuk´a dayanır (Cuma, 24 Ağustos 2018)

3) Adil Düzen´de Din anlayışı (Cuma, 17 Ağustos 2018)

Geçen yazıdan artakalan hak-görev dengesi? ile devam edelim:

?Hak-görev dengesi: / İslam, hak-görev dengesi üzerine kurulmuştur. Hayat da aslında hak-görev dengesi üzerine kurulmuştur. İslam´ın hayatın içinde olmasının sebebi aynı dengeler üzerine kurulmuş bulunmalarından kaynaklanmaktadır. / İslam, kişinin doğuştan elde ettiği hakların haricinde, görev ifa ederek hak elde etmesini savunmuş ve tavsiye etmiştir.  / Yaşanan hayat da bize aynı dengeyi sunmaktadır. Çocukluktan itibaren hep görev karşılığı elde edilen haklar karşımıza çıkmaktadır.

 

Okulda ders çalışma görevi ile sınıf geçme hakkını elde etme? / Ortaokul ve lise sonu sınavlarına iyi hazırlanma görevi karşılığı, iyi liselere ve üniversitelere girme hakkını elde etme, / Üniversite eğitiminden sonra bir iş için gerekli yeterlilik görevini yerine getirenlerin, iyi iş imkânı olan hakları elde etmeleri? / Evlilik hayatında görevlerini yerine getiren bireylerin, huzurlu ve mutlu aile ortamı yaşama hakkını elde etmeleri? / Eşlerine görevlerini yerine getirenlerin, eşlerinden huzur ve mutluluk bulma haklarına ulaşmaları gibi?

İşte İslam hayatın içinde olan bu kuralı bize sunmaktadır: Hak-görev dengesi??

Yazar, ?Bu olmazsa ne olur?? diye sormuş ve dikkat çekici bir cevap vermiş:

?İnsanlar mutsuzlaşır, dinden rant elde edenler artar (Dinden rant elde edenler de, kendileri hiçbir görevi ifa etmedikleri halde, hakları olduğunu düşünerek dini anlatmaya ve insanları bu konuda yönlendirmeye başlar, din adına toplumu bölme noktasına gelirler) ve toplumu zehirler (15 Temmuz´da olduğu gibi), çiftler huzursuz ve mutsuz olurlar, çocuklar gerektiği gibi eğitilip hayata hazırlanamazlar ve bir bütün olarak toplumsal çöküntü başlar.?

 

Maalesef durumumuz böyle, son yıllardaki sözde yürüyüşlerle işte buralara geldik!

Neyse, ?Adil Düzen İlmihali Adalet ve Hukuk´a dayanır? ile devam edelim:

?Adil Düzen İlmihali´nin İslam´a ve Din´e bakışını sizlerle paylaşmıştım.

Kimine garip, kimine de kabul edilemez geldi. Sizleri anlıyorum. Kolaycılık, korkutma, adam kayırma, dinci gözükmenin daha İslami olduğu yanılgısı gibi özelliklerden dolayı Adil Düzen İlmihali sunulan İslam anlayışlarından çok farklı geliyor. Bunu çok normal karşılıyorum. Çok temel bir yaklaşımdır, insanın bilmediğinin düşmanı olması. Bilmediklerini öğrenmeye çalışma istek ve gayretinin olmaması çok daha anormalliktir.

Adil Düzen İlmihali ile bugünkü muhafazakârları ve yönetimde olanları bağdaştırmak ve benzeştirmek en büyük yanlışlıktır. Bugün yönetimde olanlar ve muhafazakâr/dindar olarak görünenlerin Adil Düzen ve Adil Düzen İlmihali diye bir dertleri yoktur. Zaten olmuş olsaydı, ülke bugün geldiği noktadan çok farklı bir yerde olurdu. Neden mi?

Çünkü Adil Düzen ve Adil Düzen İlmihali´nin en temel iki dayanağı Hukuk ve Adalet´tir. Adil Düzen İlmihali Fıkıh dediğimiz, İslam Hukuku´na dayanır. Bu da, kişinin lehinde ve aleyhinde olanları bilmesidir.

Bundan dolayı da, kişinin önce kendisi için hukuku bilmesi gerekir. Bu yüzden diyoruz ki; Adil Düzen İlmihali´ne göre, kişi önce kendi içinde hukuku ve adaleti tesis eder. (Bu İmandır). İkinci aşamada ailesinde hukuku ve adaleti tesis eder, daha sonra yaşadığı beldede ve şehirde, daha sonra yaşadığı ülkede ve daha sonra da dünyada hukuku ve adaleti tesis etmekle yükümlüdür. Kişinin kendi hayatında hukuku ve adaleti tesis etmesi nedir? Kişinin doğuştan elde ettiği haklar vardır: Dinin, aklın, neslin, malın ve canın korunması hakları. Bundan sonra da kişinin hayatında ?Hak-Görev´ dengesine dayalı hukuk sistemi işlemeye başlar. Yerine getirilen görevler karşılığı haklar oluşur Adil Düzen İlmihali sistem olarak her alanda hukuk ve adaletin tesis edilmesini savunur ve bunun için gayret sarf eder...? (Devamı var)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —