ADİL DÜZEN İLMİHALİ; ADİL DÜZEN ÇALIŞMASI VE?

Reşat Nuri EROL - 01. 09. 2018 Cumartesi

ADİL DÜZEN İLMİHALİ; ADİL DÜZEN ÇALIŞMASI VE?

01.09.2018 Cumartesi

ADİL DÜZEN ve özellikle de ?Adil Düzen İlmihali? ile ilgili yazılara devam?

Sinan Eskicioğlu Cuma günleri bu konudaki yazılarını yazmaya devam ediyor?

Söz verdiğim üzere, her hafta bu yazılanları değerlendirmem gerekiyordu ama araya önemli bazı konular girdi, erteledim; şimdi üçünü birden topluca değerlendirelim, inşallah...

Önce, sadece başlıkları hatırlayıp bugün yayımlanan son yazıdan başlayalım:

1) Adil Düzen´de ve hayatın içinde hak-görev dengesi (Cuma, 31 Ağustos 2018)

2) Adil Düzen İlmihali Adalet ve Hukuk´a dayanır (Cuma, 24 Ağustos 2018)

3) Adil Düzen´de Din anlayışı (Cuma, 17 Ağustos 2018)

?Adil Düzen´de ve hayatın içinde hak-görev dengesi? başlıklı yazı ile başlayalım;

?Adil Düzen´le ilgili yazılarımıza başladığımızdan beri aldığım feedback ve mesajlarda sürekli ifade edilen bazı konuları yazmanın elzem olduğu kanaatindeyim.

 

Adil Düzen çalışması yaklaşık 50 yıldır devam eden bir çalışmadır. Bu çalışmada olanlar sınırlı imkânlar içinde zorluklarla bu çalışmaları devam ettirmenin gayretinde olan insanlardır./ Aldığım yorumlarda ele alınan birkaç noktayı açıklığa kavuşturmak isterim./ Adil Düzen çalışması bilimsel, İslami, bugünden ziyade yarına hitap eden bir çalışmadır.

Özellikle belirtmek isterim ki, bugün yönetimde olanların kesinlikle Adil Düzen´le bir alakaları ve irtibatları yoktur./ Bugün muhafazakâr kesimden olan, lükse düşkün, gösteriş merakında olan ve DİN´i şov olarak kullanan kişilerin de kesinlikle Adil Düzen´le alakaları ve irtibatları yoktur.

Adil Düzen çalışmasında olanlar DİN ile böbürlenme, gösteriş ve şov yapma gibi bir düşüncesi olmayan ve kendi hallerinde yaşayan insanlardır. / Adil Düzen bir sistem denemesidir. / Adil Düzen; İslam´ın doğru anlaşılması, Hz. Muhammed (S.A.V.) zamanında yaşandığı gibi yaşanması için bugüne nasıl taşınması gerektiğini düşünen, sadece din bilimlerine önem vermeyip aynı zamanda matematik, mantık, hukuk ve insan haklarını ele alarak Kuran´a ve İslam´a sistem bakışaçısıyla bakan bir anlayıştır. Böyle bir anlayışta olanlar için önemli olan Adil Düzen´in anlaşılabilmesi ve küçük parçalar halinde olsa da hayata uygulanabilmesidir. / Bunun aksi olan yakıştırmalar ve benzetmeler hem Adil Düzen çalışmasına ve hem de Adil Düzen çalışanlarına büyük haksızlıktır.

 

Haksızlık yapmamak İslam´da çok önemlidir.

Kutsi hadis olarak nakledilen cümle şöyledir: ?Her türlü günahla karşıma gelin, affederim. Ancak kul hakkı hariç.´

Hak konusu İslam´da çok önemli bir konudur.

Konumuz hak-görev dengesi olduğu için de böyle bir girişi bugüne kadar bekledim.

Çünkü kritik etmek için can atanlar, öncelikle İslam´la ilgili en azından Adil Düzen kadar bir çalışmayı ortaya koymak zorundadırlar./ Neden mi?

Çünkü hak-görev dengesi bunu gerektirmektedir.

Hak-görev dengesi bu kadar önemli mi? Evet, bu kadar önemli, çünkü bugün yaşadığımız problemlerin birçoğunun sebebi hak-görev dengesinin bilinmemesi ve hayata uygulanmamasıdır.

İslam´da haklar çeşitlidir:

* Doğuştan elde edilen haklar,

* Emekten doğan haklar,

*  Sözleşmelerden doğan haklar.

Doğuştan elde edilen haklar beştir: Canın, aklın, dinin, neslin ve malın korunması. Ayrıca akraba ilişkilerinden doğan haklar da bu kategoride ele alınabilir.? 

Yazar bu üç alan ile birlikte ?hak-görev dengesi?ni ve bu alanlardaki olumsuzlukları açıkladıktan sonra, yazısını şu cümleyle noktalamış: ?İşte bunların olmaması için hayatın dinamiklerine uygun olan Adil Düzen ve Adil Düzen İlmihali´nin hayata geçirilmesi önemlidir.?  (Devamı ve özellikle ?hak-görev dengesi? gelecek yazıda, inşallah?)