Adana’da Osmanlı’nın Son Yüzyılında Kürtler” konulu konferans büyük ilgi gördü.
27 Nisan 2025 tarihinde Kürt Stratejik Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Osmanlı’nın Son Yüzyılında Kürtler” konulu konferans, Adana Yüreğir Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
Konferansa Prof. Dr. Bekir Biçer ve Moderatör olarak İsmail Taşkıran’ın katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik, halkın yoğun ilgisine sahne oldu.
Program, Kürt Stratejik Araştırma Merkezi’nin kuruluş amacı, çalışmaları ve hedefleri hakkında yapılan bilgilendirme konuşmasıyla başladı. Katılımcılara merkezin yürüttüğü akademik çalışmalar, yayın faaliyetleri ve toplumsal hafızaya katkı sunmayı amaçlayan projeleri tanıtıldı.
Açılış konuşmasının ardından, Kürt tarihine ve Osmanlı’nın son yüzyılındaki Kürt topluluklarının siyasi, kültürel ve toplumsal durumuna ışık tutan sinevizyon gösterimleri yapıldı.
Konferansın ana bölümünde söz alan Prof. Dr. Bekir Biçer, Kürtlerin Müslüman olma süreçleri, İslam sonrası Kürt tarihi, Selçuklular ve Kürt Beyliklerinin ilişkileri, Osmanlılar döneminde Kürtler ve Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde Kürtler ile merkezî otorite arasındaki ilişkileri, İttihat Terakki ve Kürt aydınlarını tarihsel belgeler ışığında ele aldı.
Prof. Biçer, özellikle 19. yüzyıl sonrası Kürt aşiret yapılarının değişimi, Kürt emirliklerini ve modern ulus-devletin öncesinde Kürt kimliğinin geçirdiği dönüşüm üzerine kapsamlı bir sunum yaptı.
Yoğun katılımın olduğu konferans, soru-cevap bölümüyle sona erdi.
Katılımcıların aktif şekilde sorular yönelttiği etkinlik, bölgedeki tarih ve kimlik bilincine yönelik artan ilginin önemli bir göstergesi olarak değerlendirildi. Kürt Stratejik Araştırma Merkezi yetkilileri, benzer akademik etkinliklerin farklı şehirlerde de devam edeceğini ve Kürt tarihinin bilimsel yöntemlerle toplumla buluşturulması için çalışmaların süreceğini belirtti.
Kaynak: rudav.net